Hunder og kreft

Alle som har kjæledyr vet hvor leit det er når det ekstra familiemedlemmet blir sykt. Spesielt hvis det er livstruende. Hva kan du egentlig gjøre? Finnes det hjelp?

hunder og kreft
Foto: NRK

Flere dyr sliter med de samme sykdommene som oss mennesker. Hunder kan for eksempel få de samme krefttypene som oss tobeinte. Det er først og fremst eldre hunder som får kreft, og statistikken viser at flatcoated retrievere og boxere er spesielt utsatt.

For noen år siden var kreft hos hund ensbetydende med avlivning. Slik er det ikke lenger.

– Hunder tåler kreftbehandling og cellegift bra, forteller Frokost-TVs egen dyrlege, Ellen Bjerkås. – I hovedsak kan behandlingen forlenge livet til hunden og gi den bedre livskvalitet den siste tiden. Vi setter ikke i gang smertefull behandling hvis vi ikke tror på en slik effekt, sier Bjerkås.

I følge statistikk skal mellom fem og ti prosent av hunder med kreft bli kurerte, men veterinær på Norges veterinærhøgskole, Veronica Kristiansen, passer på å ikke gi hundeeiere falske forhåpninger når de kommer til henne: - Jeg har aldri opplevd at en hund har blitt varig kurert. Før eller senere får den tilbakefall, og dette er det viktig å gjøre eierne klare over. Når det er sagt, er det en del vi kan gjøre for å gi hunden et par ekstra år med god livskvalitet. Så er det opp til eieren hva han eller hun ønsker å gjøre.

Vil du vite mer om hunder og kreft, kan du gå inn på www.veths.no , og klikke på ”behandling”.

 

Kulturstrøm

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP
 • Japaner giftet seg med hologram

  En japansk mann har giftet seg med en dataanimert figur i form av et hologram. Under vielsen var bruden til stede i form av en dukke. Ifølge Reuters har 4000 japanere inngått slike uoffisielle giftermål med datafigurer.

  Laster Twitter-innhold
 • Ni timers orgelmaraton i Stavanger

  Nils Henrik Asheim ble utnevnt til ridder av 1. klasse i høst, og fikk nettopp Nordisk råds musikkpris. I morgen topper han suksess-året med orgelmaraton i Stavanger konserthus.

  Åtte organister skal framføre Olivier Messians samlede verker. Minutt for minutt.