NRK Meny
Normal

Hun kan være den nye stjerna til Erna

Linda Hofstad Helleland blir etter alt å dømme landets neste kulturminister. Kulturredaktører tror at statsministeren har enda større planer for henne.

Linda Hofstad Helleland

UNG VETERAN: Linda Hofstad Helleland møtte for første gang på Stortinget som 24-åring. Nå ligger hun an til å bli minister før fylte 40.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

NRK og flere andre medier melder tirsdag at Thorhild Widvey (59) er ferdig som kulturminister, og at Linda Hofstad Helleland (38) overtar jobben.

Utover at hun har sittet i Familie- og kulturkomitéen på Stortinget, har hun ikke noen bakgrunn fra kulturlivet, men kulturredaktør Sarah Sørheim i Aftenposten mener likevel dette er et spennende valg.

– Kulturlivet får de ferskeste

Sarah Sørheim

KULTURLIVET LIDER: Kulturredaktør Sarah Sørheim i Aftenposten sier at kulturdepartementet ofte får ferske politikere som statsråder.

Foto: Klassekampen

– Det virker som at hensikten er å gi henne regjeringserfaring. Dette er en ung politiker som jeg tror statsministeren har veldig tiltro til, og det er mange som synes at hun bør få prøve seg nå, sier Sørheim.

Hun synes imidlertid det er synd at kulturministerposten ofte er et sted hvor de ferskeste politikerne får prøve seg, siden det er et lite departement.

– Det lider kulturlivet under, og de får ikke alltid de beste navnene, sier hun.

– Fordelen er at det ikke hjelper å være god på fagfeltet om du ikke er god på spillet. Om du er god på det siste, klarer du å tilegne deg kunnskap på fagfeltet, slik Widvey etter hvert har klart. Hofstad Helleland må gå en bratt skolevei i starten, men er en dyktig politiker, sier Sørheim.

– Vil bygge henne opp

Stian Wallum

PÅ RETT FOT: – Linda Hofstad Helleland er mer opptatt av de samme tingene som de mange taleføre kulturaktørene, sier kulturredaktør Stian Wallum i Adresseavisen.

Foto: NRK

Stian Wallum, som er kulturredaktør i Adresseavisen, omtaler Høyre-politikeren fra Klæbu som en som har jobbet seg opp i Høyre-systemet på en arbeidssom og lojal måte. Han tror også at det foreligger større planer for henne.

– Hun er arbeidssom, patriotisk, medievant og har Ernas tillit. Det er nok det politiske håndverket statsministeren vil ha inn i kulturministerposten, og det kan være en god plass å være dersom Helleland har tenkt å bli minister andre steder senere. Jeg tror dette handler om å bygge henne opp som en fremtidig kvinne for Høyre, sier Wallum.

Kulturredaktøren tror at Helleland i større grad enn Widvey vil være følsom for trender og den store kultursamtalen, og fange opp hva som rett å mene.

– Jeg tror hun er ganske god til å være politiske værskifter, og hun er nok hakket mer inne i kulturlivet enn det jeg har oppfattet Widvey som. Hun er yngre, mer opptatt av de samme tingene som de mange, taleføre kulturaktørene. Kulturministerposten er veldig utsatt for kritikk fra folk med sterke posisjoner og som vet å bruke dem i media, legger han til, og sier også at Helleland er en medievant politiker, som vil takle stormer ganske godt.

Linda Hofstad Helleland sier til NRK at hun ikke ønsker å kommentere spekulasjonene. Den nye regjeringen blir trolig presentert etter et ekstraordinært statsråd onsdag.

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz