Hopp til innhold

Hun kan være den nye stjerna til Erna

Linda Hofstad Helleland blir etter alt å dømme landets neste kulturminister. Kulturredaktører tror at statsministeren har enda større planer for henne.

Linda Hofstad Helleland

UNG VETERAN: Linda Hofstad Helleland møtte for første gang på Stortinget som 24-åring. Nå ligger hun an til å bli minister før fylte 40.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

NRK og flere andre medier melder tirsdag at Thorhild Widvey (59) er ferdig som kulturminister, og at Linda Hofstad Helleland (38) overtar jobben.

Utover at hun har sittet i Familie- og kulturkomitéen på Stortinget, har hun ikke noen bakgrunn fra kulturlivet, men kulturredaktør Sarah Sørheim i Aftenposten mener likevel dette er et spennende valg.

– Kulturlivet får de ferskeste

Sarah Sørheim

KULTURLIVET LIDER: Kulturredaktør Sarah Sørheim i Aftenposten sier at kulturdepartementet ofte får ferske politikere som statsråder.

Foto: Klassekampen

– Det virker som at hensikten er å gi henne regjeringserfaring. Dette er en ung politiker som jeg tror statsministeren har veldig tiltro til, og det er mange som synes at hun bør få prøve seg nå, sier Sørheim.

Hun synes imidlertid det er synd at kulturministerposten ofte er et sted hvor de ferskeste politikerne får prøve seg, siden det er et lite departement.

– Det lider kulturlivet under, og de får ikke alltid de beste navnene, sier hun.

– Fordelen er at det ikke hjelper å være god på fagfeltet om du ikke er god på spillet. Om du er god på det siste, klarer du å tilegne deg kunnskap på fagfeltet, slik Widvey etter hvert har klart. Hofstad Helleland må gå en bratt skolevei i starten, men er en dyktig politiker, sier Sørheim.

– Vil bygge henne opp

Stian Wallum

PÅ RETT FOT: – Linda Hofstad Helleland er mer opptatt av de samme tingene som de mange taleføre kulturaktørene, sier kulturredaktør Stian Wallum i Adresseavisen.

Foto: NRK

Stian Wallum, som er kulturredaktør i Adresseavisen, omtaler Høyre-politikeren fra Klæbu som en som har jobbet seg opp i Høyre-systemet på en arbeidssom og lojal måte. Han tror også at det foreligger større planer for henne.

– Hun er arbeidssom, patriotisk, medievant og har Ernas tillit. Det er nok det politiske håndverket statsministeren vil ha inn i kulturministerposten, og det kan være en god plass å være dersom Helleland har tenkt å bli minister andre steder senere. Jeg tror dette handler om å bygge henne opp som en fremtidig kvinne for Høyre, sier Wallum.

Kulturredaktøren tror at Helleland i større grad enn Widvey vil være følsom for trender og den store kultursamtalen, og fange opp hva som rett å mene.

– Jeg tror hun er ganske god til å være politiske værskifter, og hun er nok hakket mer inne i kulturlivet enn det jeg har oppfattet Widvey som. Hun er yngre, mer opptatt av de samme tingene som de mange, taleføre kulturaktørene. Kulturministerposten er veldig utsatt for kritikk fra folk med sterke posisjoner og som vet å bruke dem i media, legger han til, og sier også at Helleland er en medievant politiker, som vil takle stormer ganske godt.

Linda Hofstad Helleland sier til NRK at hun ikke ønsker å kommentere spekulasjonene. Den nye regjeringen blir trolig presentert etter et ekstraordinært statsråd onsdag.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober