NRK Meny
Normal

Hun er en uglamorøs elskverdighet

Brenda Blethyn sitt varemerke er å være uglamorøs, ujålete og ordinær, det er kanskje derfor verden elsker henne.

Brenda Blethyn
Foto: HENNY RAY ABRAMS / AP

Brenda Blethyn er snusfornuftig, sparsommelig, hjemmekjær og tøff. Hun spiller gjerne og gnistrende rynkete fiskekoner og sjuskete husmødre og regnes blant britenes fremste skuespillere.

Diamanter til 20 millioner

Brenda Blethyn på premiere i 2005
Foto: MAX NASH / AFP

 

Da hun var 50 år hadde hun spilt på flere scener og i TV-dramaer enn hun kunne huske og ble plutselig verdensberømt, og det i Hollywood!

Filmen ”Hemmeligheter og løgner” sopte til seg ni filmpriser og Oscar nominasjoner. Da slo Brenda til og gikk opp den røde løperen iført limegrønn Armani med satin og gule diamanter verdt 20 millioner, lånte diamanter selvfølgelig.

- Berømmelse er en plage

Brenda Blethyn er en dame som mener stjernestatus og berømmelse er en plage.

- Jeg begriper ikke hvorfor folk gidder å gå inn for den slags. Nå er det mange ting jeg ikke kan gjøre lenger som å spille minigolf på løkka uten oppstuss.

Sparte småpenger

Hun startet karrieren som stenograf i den britiske jernbanen, sparte opp penger og investerte i dramaleksjoner. I dag kan hun velge og vrake mellom prestisjetunge roller og ble dekorert av dronningen med en O.B.E for sin innsats på scenen.

- Hemmeligheten bak suksessen er at jeg spiller ekte kvinner, ikke babes, sier Brenda. Hun har vært forelsket i samme mann i 30 år, designeren Michael Mayhew og bor i et hus i ufasjonable sør-London. Der snekrer hun hyller mens han lager middagen.

Donald Sutherland og Brenda Blethyn

Donald Sutherland og Brenda Blethyn som Mr. Bennet og Mrs. Bennet i filmen Pride and Prejudice.

Foto: Foto/Copyright: UIP

Tar lite etterspurte roller

Få kvinner på 61 år er så etterspurt i filmbransjen som Brenda Blethyn.

- En amerikansk filmstjerne spurte meg hvordan jeg fikk alle disse fantastiske rollene. Jeg spurte henne om hun var villig til å ta roller som stygge kvinner som gikk rundt og bannet. Det var damen ikke. Slikt bryr ikke jeg meg om. Det er da ikke jeg som ser jævlig ut. Det er rollen. Jeg kjører rundt i den nyeste Jaguaren jeg, sier Brenda Blethyn.

Flere kulturnyheter