NRK Meny
Normal

Hun er årets kvinnelige medieleder

NRK-direktør Grethe Gynnild-Johnsen blir beskrevet som «et fyrverkeri». – Jeg er stolt og overrasket, sier vinneren selv.

Distriktsdirektør i NRK Grethe Gynnild-Johnsen

Grethe Gynnild-Johnsen har jobbet i NRK i en årrekke.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Årets kvinnelige medieleder skal ha markert seg særlig som leder, og må kunne vise til oppnådde resultater, både journalistisk, markedsmessig, økonomisk eller organisatorisk. Gjennom sitt virke skal hun fremstå som et forbilde for andre kvinnelige medieledere, heter det i begrunnelsen.

Torsdag ble det klart at valget i år falt på NRKs distriktsdirektør, Grethe Gynnild-Johnsen.

– Må jobbe systematisk med å løfte kvinner

Det hadde hun aldri trodd selv.

– Jeg er stolt, glad og overrasket, og så absolutt ikke den komme. Jeg er stolt av å jobbe i en organiasjon som hvor det systematisk arbeides med å løfte kvinner i lederstillinger. Det er fortsatt viktig å jobbe systematisk med det, sier hun.

Glad dame med pris

Grete Gynnild-Johnsen med prisen.

Foto: Lilla Sølhusvik / NRK

Gynnild-Johnsen sier det lykkes best når toppledelsen har uttalt vilje til å løfte kvinner.

– Kvinnene må naturligvis ønske det selv, men det er helt avgjørende at bedriftenes toppledere har et bevisst forhold til å løfte kvinner. Det har jeg selv hatt over mange år, sier prisvinneren.

Årets jury har bestått av Victoria Schultz, (leder Amedia), Tove Nedreberg (Adresseavisen), Annika Biørnstad (NRK), Vibeke Holther (Kapital) og Ole Werring (Amedia).

Prisen for Årets medielederledertalent 2016 ble tildelt VGs avdelingsleder for nyheter, Tora Håndlykken. 34-åringen beskrives som et ledertalent av de sjeldne.

Juryens begrunnelse

Grete Gynnild-Johnsen ble valgt blant annet fordi juryen mener hun er modig, og fordi hun har stått støtt i krevende situasjoner. Her er hele begrunnelsen:

Årets kvinnelige medieleder er en modig leder som ofte må forsvare bedriftens beslutninger og satsingsområder både internt og overfor lokalbefolkning og politikere, og hun står støtt i disse situasjonene. Hun oppleves som en synlig og tilstedeværende leder. Som personaleleder beskrives hun som omtenksom og omsorgsfull, en som husker folk, historier og navn. Hun er engasjert i menneskene hun møter.

Årets kvinnelige medieleder har effektivisert og tydeliggjort bedriftens strategier i flere omganger, og senest siste år gjennomført en større reorganisering av hele sitt ansvarsområde. I sitt arbeid med å utvikle organisasjonen er hun opptatt av mangfold, og å satse på nye talenter. Hun har løftet frem kvinnelige ledere, også kvinner med flerkulturell bakgrunn.

Hun blir omtalt som en ekstremt dyktig leder, som balanserer det strategiske med det operative på en forbilledlig måte. Hun er genuint opptatt av produktene, og kvaliteten på innholdet. Hun har en av mediebransjens mest krevende jobber, med over 900 ansatte spredt over hele landet.

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS
 • Drake topper for tredje uke på rad

  Den kanadiske rapperen Drakes femte soloalbum ble sluppet 29. juni, og har allerede ligget tre uker på førsteplassen på Billboards topp 200-liste, skriver Rolling Stone. Albumet er dermed det første til å toppe den prestisjetunge amerikanske hitlisten like lenge siden den britiske artisten Adele toppet listen tre uker i strekk i desember 2016 med albumet «25». Polerte, men melodiøse tussmørke-beats, mener NRKs anmelder om Drakes «Scorpion».

  Drake
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP