Hume på bærtur

«Fornuften må være følelsenes slave» skriver David Hume (1711-76). Når vi setter oss ned og rensker en kurv med jordbær, henter fram sukker og fløte og serverer i en liten skål – så er det ikke fordi fornuften forteller oss at vi skal spise jordbær

Jordbær
Foto: Torhild Jansen

Fornuft og følelser

«Fornuften må være følelsenes slave» skriver David Hume (1711-76). Når vi setter oss ned og rensker en kurv med jordbær, henter fram sukker og fløte og serverer i en liten skål – så er det ikke fordi fornuften forteller oss at vi skal spise jordbær.

Vi spiser fordi vi synes det er godt. Herlig og nesten uimotståelig deilig.

Fornuftens rolle er å finne ut hvordan vi skal skaffe oss jordbær, hvor sukkerskåla står og hvor mange jordbær vi må ha for at alle skal få smake. Kanskje skal vi lure oss unna og spise alt selv?

Det er følelsene sin oppgave å sette fornuften i sving. Følelser er sjefen – fornuften er tjeneren.

Naboens jordbær

Men hvis jeg nå får lyst på de jordbærene som står i naboens hage? Naboen, han som slipper bikkja si inn for å tømme seg på gressplenen min. Hvis jeg altså får veldig lyst på hans jordbær. Hvilken instans skal jeg appellere til for å finne ut om jeg bare kan forsyne meg? Følelsene? Fornuften?

Immanuel Kant skrev at Humes filosofi vekket ham fra hans «dogmatiske slumring.»

Han vekket meg også, da jeg startet forberedelsene til ukens Studio Sokrates.

Studio Sokrates

Mer om dette dilemmaet i radioversjonen av Studio Sokrates, NRK P2, lørdag 7. september 2013.

Studio Sokrates i NRK nettradio

De som bruker musikkstrømmeprogrammet Spotify finner musikken vi spiller her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Kulturstrøm

  • Avis og radiokanal inngår samarbeid

    Avisa Vårt Oslo og Radio Riks Oslo har blitt einige om å samarbeide for å styrke Oslo-dekninga og ta opp konkurransen om abonnentar og annonsørar, melder dei sjølve. Fyrste samarbeidssending på radio skjedde allereie på morgonkvisten søndag.