NRK Meny
Normal

Hume på bærtur

«Fornuften må være følelsenes slave» skriver David Hume (1711-76). Når vi setter oss ned og rensker en kurv med jordbær, henter fram sukker og fløte og serverer i en liten skål – så er det ikke fordi fornuften forteller oss at vi skal spise jordbær

Jordbær
Foto: Torhild Jansen

Fornuft og følelser

«Fornuften må være følelsenes slave» skriver David Hume (1711-76). Når vi setter oss ned og rensker en kurv med jordbær, henter fram sukker og fløte og serverer i en liten skål – så er det ikke fordi fornuften forteller oss at vi skal spise jordbær.

Vi spiser fordi vi synes det er godt. Herlig og nesten uimotståelig deilig.

Fornuftens rolle er å finne ut hvordan vi skal skaffe oss jordbær, hvor sukkerskåla står og hvor mange jordbær vi må ha for at alle skal få smake. Kanskje skal vi lure oss unna og spise alt selv?

Det er følelsene sin oppgave å sette fornuften i sving. Følelser er sjefen – fornuften er tjeneren.

Naboens jordbær

Men hvis jeg nå får lyst på de jordbærene som står i naboens hage? Naboen, han som slipper bikkja si inn for å tømme seg på gressplenen min. Hvis jeg altså får veldig lyst på hans jordbær. Hvilken instans skal jeg appellere til for å finne ut om jeg bare kan forsyne meg? Følelsene? Fornuften?

Immanuel Kant skrev at Humes filosofi vekket ham fra hans «dogmatiske slumring.»

Han vekket meg også, da jeg startet forberedelsene til ukens Studio Sokrates.

Studio Sokrates

Mer om dette dilemmaet i radioversjonen av Studio Sokrates, NRK P2, lørdag 7. september 2013.

Studio Sokrates i NRK nettradio

De som bruker musikkstrømmeprogrammet Spotify finner musikken vi spiller her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters