Hudfletter politiet for sir Cliff-lekkasje

En uavhengig rapport gir Yorkshire-politiet kraftig kritikk for å ha gitt BBC sensitive opplysninger om raidet mot poplegenden Cliff Richards hjem. Tipset gjorde det mulig for den britiske allmennkringkasteren å direkteoverføre politiaksjonen.

Cliff Richard

RANSAKET PÅ DIREKTEN: Takket være informasjon lekket til BBC, ble politiaksjonen mot Cliff Richards hjem direkteoverført.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Porten til leilighetskomplekset der Cliff Richard bor

MINUTT FOR MINUTT: BBC sendte direkte mens aksjonen pågikk.

Foto: CARL COURT / AFP

Avisen Daily Mail har fått innsyn i en ny uavhengig rapport om den mye omtalte politiaksjonen mot 50-tallsidolet Cliff Richards hjem i fjor sommer.

Aksjonen ble gjennomført i forbindelse med etterforskningen av et påstått overgrep mot en ung gutt på 1980-tallet.

Sendte direkte fra politiaksjon

Ifølge avisen fastslår rapporten, ført i pennen av tidligere polititopp Andy Trotter, at Yorkshire-politiet gjorde alvorlige feil ved å bekrefte sensitive og konfidensielle opplysninger overfor BBC.

I bytte for opplysningene skal allmennkringkasteren ha ventet med å gå ut med historien til politiet var klar til å aksjonere.

BBC var på plass utenfor sangerens hjem før politiet ankom, og sendte direkte mens aksjonen pågikk. De brukte også helikopter til å filme politiets bevegelser inn og ut av eiendommen.

74 år gamle Richard, som i ettertid har benektet alle anklager, var på dette tidspunktet i utlandet, og hadde ikke fått anledning til å forklare seg for politiet.

Det har så langt ikke blitt tatt ut noen siktelse i saken, og sangeren har senere varslet at han vil saksøke BBC for å ha krenket privatlivets fred dersom etterforskningen ikke resulterer i tiltale eller dom.

Mener de gjorde «årets skup»

BBCs beslutning om å sende direkte fra Richards hjem mens politiet fortsatt var på stedet og gjennomsøkte leiligheten, utløste en klagestorm mot den britiske allmennkringkasteren.

Et eget utvalg i det britiske underdhuset fritok imidlertid langt på vei BBC for skyld i saken, og utvalgets rapport slo fast at dekningen var innenfor organisasjonens mandat.

Det samme utvalget slo fast at Yorkshire-politiets håndtering av hendelsen var inkompetent, og at politidistriktet skulle ha nektet å samarbeide med BBC.

BBC har i ettertid meldt inn dekingen sin til «årets skup» ved de årlige Royal Television Awards.

Kulturstrøm

  • Får kulturrådets ærespris

    Cliff Moustache, dramatiker, teaterregissør, kunstnerisk leder og drivkraft ved Nordic Black Theatre, får Kulturrådets ærespris for 2020. Prisen, på 600.000 kroner og en løvestatuett, har blitt delt ut siden 1968. Tidligere vinnere er blant andre Alf Prøysen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Liv Ullmann, Jan Garbarek, Mari Boine og Jan Erik Vold (NTB).

    Cliff Moustache
    Foto: Else Karine Archer / NRK