NRK Meny
Normal

Hudfletter politiet for sir Cliff-lekkasje

En uavhengig rapport gir Yorkshire-politiet kraftig kritikk for å ha gitt BBC sensitive opplysninger om raidet mot poplegenden Cliff Richards hjem. Tipset gjorde det mulig for den britiske allmennkringkasteren å direkteoverføre politiaksjonen.

Cliff Richard

RANSAKET PÅ DIREKTEN: Takket være informasjon lekket til BBC, ble politiaksjonen mot Cliff Richards hjem direkteoverført.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Porten til leilighetskomplekset der Cliff Richard bor

MINUTT FOR MINUTT: BBC sendte direkte mens aksjonen pågikk.

Foto: CARL COURT / AFP

Avisen Daily Mail har fått innsyn i en ny uavhengig rapport om den mye omtalte politiaksjonen mot 50-tallsidolet Cliff Richards hjem i fjor sommer.

Aksjonen ble gjennomført i forbindelse med etterforskningen av et påstått overgrep mot en ung gutt på 1980-tallet.

Sendte direkte fra politiaksjon

Ifølge avisen fastslår rapporten, ført i pennen av tidligere polititopp Andy Trotter, at Yorkshire-politiet gjorde alvorlige feil ved å bekrefte sensitive og konfidensielle opplysninger overfor BBC.

I bytte for opplysningene skal allmennkringkasteren ha ventet med å gå ut med historien til politiet var klar til å aksjonere.

BBC var på plass utenfor sangerens hjem før politiet ankom, og sendte direkte mens aksjonen pågikk. De brukte også helikopter til å filme politiets bevegelser inn og ut av eiendommen.

74 år gamle Richard, som i ettertid har benektet alle anklager, var på dette tidspunktet i utlandet, og hadde ikke fått anledning til å forklare seg for politiet.

Det har så langt ikke blitt tatt ut noen siktelse i saken, og sangeren har senere varslet at han vil saksøke BBC for å ha krenket privatlivets fred dersom etterforskningen ikke resulterer i tiltale eller dom.

Mener de gjorde «årets skup»

BBCs beslutning om å sende direkte fra Richards hjem mens politiet fortsatt var på stedet og gjennomsøkte leiligheten, utløste en klagestorm mot den britiske allmennkringkasteren.

Et eget utvalg i det britiske underdhuset fritok imidlertid langt på vei BBC for skyld i saken, og utvalgets rapport slo fast at dekningen var innenfor organisasjonens mandat.

Det samme utvalget slo fast at Yorkshire-politiets håndtering av hendelsen var inkompetent, og at politidistriktet skulle ha nektet å samarbeide med BBC.

BBC har i ettertid meldt inn dekingen sin til «årets skup» ved de årlige Royal Television Awards.

Flere kulturnyheter