Hopp til innhold

Høysesong for omskjæring

Sommerferie betyr fare for omskjæring for enkelte jenter med foreldre fra land som praktiserer dette.

Ullevål sykehus
Foto: Eirik Kleiven / NRK

Søndre Nordstrand helsestasjon tar dette på alvor og har i år innført et skjema som foreldre må underskrive før ferie til hjemlandet.

- Hvis de skal reise bort mer enn syv uker blir det en reel bekymring. For det tar ca syv uker før jentene fungerer normalt etter en omskjæring, forteller en av helsesøstrene, Anne-Brith Vegge Arlt.

Skriver under på egenerklæring

I slike tilfeller tar de kontakt med foreldrene og ber dem komme inn til en samtale for å infomere dem om norsk lov.

Så blir foreldrene bedt om å skrive under på en egenerlæring hvor det står at de kjenner loven og at de ikke skal bidra til at kjønnslemlestelse utføres.

Asta Busingye Lydersen møtte helsesøstrene på Søndre Nordstrand.

Hør mer om dette i Radio Migrapolis søndag klokken 13.30 på NRK P2.

Egenerklæring mot omskjæring

Foreldrene blir bedt om å skrive under på en egenerlæring hvor det står at de kjenner loven og at de ikke skal bidra til at kjønnslemlestelse utføres.

Foto: Anne Linn Ensby / NRK

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP