Hopp til innhold

Høyre, Frp og Venstre vil innføre politisk TV-reklame, men lar være

Høyre mener forbudet mot politisk TV-reklame er utdatert og gammeldags, men opphever det ikke.

VGTV politisk reklame

FORBUDT: Politisk reklame på TV er forbudt. Det vil regjeringspartiene ha slutt på.

Foto: skjermdump

Politisk reklame er fullt lovlig på kanaler som Facebook, Youtube og VGTV. Men på lineær TV er det fortsatt forbudt.

Til tross for forbudet på TV, brer politisk reklamefilm om seg på sosiale medier. Det er flertall for å fjerne forbudet, men saken har ikke blitt fremmet i Stortinget.

– Utdatert og gammeldags

– Forbud mot politisk reklame på TV er utdatert og gammeldags, sier Kårstein Løvaas, mediepolitisk i Høyre.

Han tror ikke folk oppfatter forbudet som relevant, og får støtte av Fremskrittspartiet (Frp).

– Dette viser jo at vi har noen lover i Norge som henger etter og som er gammeldagse, når man kan omgå regelverket ved å annonsere andre steder, sier Ib Thomsen, stortingsrepresentant for Frp.

Også Venstre vil fjerne forbudet mot politisk reklame på TV. Dermed er det flertall på Stortinget for det.

Så hvorfor har ikke forbudet blitt fjernet?

– Det er ukjent for meg at det er flertall for denne saken. Jeg trodde bare det var Høyre og Frp som var motstandere av forbudet, men da er det bare å kjøre på, sier Thomsen.

Ikke prioritert

Løvaas innrømmer at dette er en sak som ikke har blitt prioritert av regjeringen.

– Denne saken ble ikke behandlet i regjeringsforhandlingene. Både Høyre, Venstre og Frp for dette, men det har ikke blitt prioritert.

Arbeiderpartiet (Ap) mener forbudet er fornuftig og at det skal forbli. Likevel kritiserer de regjeringen for manglende gjennomføringskraft.

– Dette er et tema som regjeringen har demonstrert manglende gjennomføringskraft på – heldigvis, sier Arild Grande, stortingsrepresentant for Ap.

Han mistenker regjeringspartiene for å ikke være helt overbevist om at det faktisk er et godt forslag å tillate politisk reklame på TV.

– Enten er det manglende gjennomføringskraft eller så har de innsett at dette ikke er et fornuftig spor og at det sender norsk politikk i amerikansk retning.

– Partier med mye penger ville fått en stor fordel

Forsker ved Institutt for samfunnsforskning Rune Karlsen skal undersøke hvordan folk bruker ulike kanaler under det kommende stortingsvalget.

Han sier at om politisk TV-reklame blir tillatt vil det gi partiene med med mest penger en stor fordel, siden det er dyrt med TV-reklame.

– Det ville føre til en slags urettferdighet. Partiene ville trenge pengene fra et sted, så da vil det jo være interessenter med mye penger som vil kunne gi partiene disse pengene.

– Politisk reklame på sosiale medier kan bli viktig

Han sier at politiske reklame har mest effekt på dem som ikke har bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på.

– Om det står mellom Ap eller H kan sosiale medier gå inn å bidra til å avgjøre det. Og sånn sett så blir politiske TV-reklame på nett kanskje ganske viktig.

Han sier at partiene ikke har noen garantier for hvordan den politiske reklamen virker.

– Andre velgere og motstandere vil kanskje gå løs på reklamen i kommentarfeltet og skape en annen innramming av budskapet enn den som finnes i reklamen. Så akkurat hvordan politisk reklame fungerer på sosiale medier vet vi ganske lite om, og det vil bli veldig interessant å følge med.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.