Normal

Kiropraktor: – Høyhæla sko til barn bør forbys

Kjendisbarna har trippet rundt i høye sko lenge, og nå er trenden kommet til Norge. Høye hæler til barn ned til to år selges nå i Oslo. Men skoene kan ødelegge føttene til de minste, advarer kiropraktor.

Mamma Kjerstin er skeptisk, men Andrea Haaland vil gjerne ha høye hæler

Andrea Haaland (6) vil gjerne ha sko med høye hæler, men de NRK har med er for små. Mamma Kjerstin Haaland mener det er for tidlig med høye hæler for datteren.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

– Oi, de var fine!, sier Andrea Haaland og stryker fingrene over et par høyhæla pensko i størrelse 24. Skoene er rosa med diamantformede stener på tuppen, og det er spesielt fargen og alt glitteret 6-åringen liker.

Hun skulle gjerne ha hatt slike sko, men tror ikke hun kunne hatt akkurat disse.

– De er nok for små, sier 6-åringen som selv bruker størrelse 29–30.

Trend i USA

SPAIN/ Tom Cruise holds his daughter Suri during a break in filming in Seville

Suri Cruise, datteren til Katie Holmes og Tom Cruise, har gjennom hele oppveksten blitt fotografert med høyhælte sko.

Foto: JAVIER BARBANCHO / REUTERS

Små føtter i høyhælte pensko vært et internasjonalt motefenomen i flere år. Kjendisbarn som Suri Cruise, datteren til Katie Holmes og Tom Cruise, og har ledet an, og stadig yngre barn blir sett trippende på sko som før var forbeholdt voksne.

Nå er trenden kommet til Norge.

De fleste norske skokjedene tilbyr barnesko med høy hæl. Noen steder kan man få høye hæler til barn helt ned i størrelse 24, altså sko til barn på 2–3 år.

Andre steder selger de sko fra st. 29 eller 31 og oppover. Og skoene er blitt så populære at de mange steder er utsolgt.

Hos Din Sko er de helt utsolgte for sine pumps for de aller minste.

Presseansvarlig Marianne Holstad forteller at disse skoene kun står for én prosent av barneskosalget, og at kjeden nå har bestemt at de skal slutte å selge slike sko til de aller minste.

– Til høsten skal vi ikke ta inn sko under størrelse 33, forteller hun.

Gunnar Otterdahl Kleven, skoselger

Gunnar Otterdahl Kleven i Eurosko på Storosenteret og holder opp en sølvfarget myk pensko. Han anbefaler heller den enn den sorte med høye hæler.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Også i andre skobutikker selger de skoene med blandede følelser.

– Barna ser på ser på Disney Channel, der er det mange høye hæler, og foreldrene går med slike sko. Men vi vil helst ikke selge dem. Vi er mer opptatt av å selge andre gode sko, sier Gunnar Otterdahl Kleven i Eurosko på Storosenteret og holder opp en sølvfarget myk pensko han heller anbefaler til barn.

I Skoringen på Brynsenteret er derimot ikke butikklederen like skeptisk.

– Det er ikke å anbefale, men i en bursdag i to timer da kan man få lov å være litt prinsesse synes jeg. Jeg tror det er alle jenters drøm å gå og klikke og klakke som mamma, sier butikkleder Anette Pedersen.

Pumps til kids

Din Sko er helt utsolgt for sine Pumps til de minste.

Foto: Faksimile

Som å dytte tærne i en trakt

Kiropraktor Morten Johannessen fraråder sterkt å kjøpe høye hæler til små barn.

Kiropraktor Morten Johannessen

Kiropraktor Morten Johannessen fraråder sterkt å kjøpe høye hæler til små barn.

Foto: NRK

– Det er hårreisende at de selger høyhæla sko til barn, de har en fot som ikke er utviklet ennå. Man må vente til foten er utviklet, i 13-årsalderen, før man bruker slike sko. Men jeg anbefaler at barn venter enda lenger med å bruke det også, sier Johannsen.

Han forteller at man på kortsikt kan få vannblemmer, hard hud, gnagsår eller inngrodde tånegler av å gå med høye hæler. Konsekvensene på lengre sikt er enda mer alvorlige.

– Problemet med høyehæla sko er at hælen løftes opp og man øker trykket på tåballen og tærne. På sikt kan tærne dra seg sammen og krølle seg, og stortåa bli skjev. Når dette først er gjort, er det vanskelig å stoppe prosessen. Det blir som å dytte tærne inn i en trakt. Man kan ikke rette det opp, kun via kirurgi.

Johannessen mener at slike sko rett og slett bør bli forbudt.

– Barn må få lov til å være barn, og ikke dras inn i det motepregede samfunnet vi lever i, sier han.

Kan være vanskelig å stå imot presset

Mamma Kjerstin Haaland forteller at datteren foreløpig ikke har sko med høye hæler, men tror at det kan bli vanskelig å stå imot presset om trenden blir for stor.

– Det er vanskelig om det blir et slags press, og jeg håper at vi kunne klare å stå imot. Men kanskje hun kan ha det av og til i bursdagsselskap, sier Haaland.

Glittersko i st. 24

I Norge selges det nå høyhælte sko helt ned i størrelse 24.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Kulturstrøm

 • Beskylder motehus for plagiat

  Den norske designeren Edda Gimnes beskylder det italienske luksusmerket Moschino for å ha kopiert klesdesignet fra hennes vår- og sommerkolleksjoner fra 2016 og 2017 (til venstre), skriver MinMote. Da Moschino lanserte sin nye kolleksjon under moteuken i Milano, reagerte Gimnes på at mønsteret på klærne lignet. Gimnes skal ha vist skisser av klærne til motehuset under et besøk på New York-kontoret deres sist høst. Moschino-kolleksjonen hylles av motemagasinet Vogue.

  Edda Gimnes design (til venstre) og Moscihno-design (til høyre)
  Foto: Edde Gimnes/AFP
 • Ny TV-seier for Lindmo

  Anne Lindmo har fått en knallåpning på TV-høsten. Fredag hadde hun 736.000 seere, nesten dobbelt så mange som TV 2-rivalen Fredrik Skavlan, skriver Kampanje. 736.000 seere er en økning fra forrige uke da 620.000 fikk med seg TV-programmet.

  Anne Lindmo nytt
  Foto: Julia Naglestad