Sjokolade er et fantastisk produkt, det er mange enige om. Men visste du at det er et direkte lykkeblaff for smaksløkene å dytte innpå en passelig bit idet den kommer rett ut av maskinen? Frokost-TVs reporter Brita Garden besøkte sjokoladefabrikken og fikk smake ekstra fersk vare.
Tett på produksjonen
Olav Tveiten er Freia, eller Kraft Foods som det nå heter, sitt svar på Willy Wonka. Overingeniøren har jobbet ved den tradisjonsrike fabrikken på Rodeløkka i Oslo siden 1969. Den gang jobbet over 30 arbeidere ved samlebåndene, mens dagens produksjon kun krever rundt fire ansatte for å overvåke maskinene som sender sjokoladen gjennom lokalene.
Slik ser sjokoladen ut når den kommer fersk fra maskinen (foto: NRK)
Men fortsatt kan vi se sjokolade - flytende, til formene fylles i il-tempo, via en buffersone til ferdige sjokoladeplater suser forbi på båndet, og til den pakkes inn og stables effektivt i esker klare til å gi smaksopplevelser til godtesugne mennesker.
Aldri lei
Tveiten hevder hardnakket at han aldri blir lei sjokolade; daglig smaker og sjekker han produktene i fabrikkbygningen. Egne smakspanel går jevnlig igjennom og tar stikkprøver fra de 19 500 tonnene sjokolade som årlig blir til i de gamle lokalene, som stammer fra slutten av 1800-tallet.
Mye norgeshistorie er samlet under disse takene, men i dag er nettopp Freias sjokoladefabrikk blant Europas mest moderne. Anleggene i 4. etasje er bare tre år gamle, og sjokoladen her produseres i turbotempo. Luften er stinn av kakaomasse og sukker - det lukter upåklagelig.
Ferskvare
Går det an å bli høy på sukker? Reporter Garden vil hevde "ja" etter flere timers visitt og smaksprøver under vesten. Når melkesjokoladespesialisten Christian Alfsen i tillegg kan fortelle om forskningen som er blitt gjort omkring spising av sjokolade, er trivselen total.
Forskning viser nemlig at det er flere måter å spise sjokolade på. Noen velger å la varen smelte i munnen, mens andre tar store tyggebiter. Oppbevaring av sjokolade er i følge reporter Garden i utgangspunktet tull, den bør spises fersk, men i følge Alfsen bør temperaturen ved oppbevaring ligge på rundt 10 og 20 grader.