NRK Meny
Normal

Større kulturinteresse i Oslo enn i New York og London

Ifølge en ny undersøkelse er innbyggerne i Oslo og Akershus blant de mest aktive kulturbrukerne i verden.

Operaen i Bjørvika, tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta

Folk fra Oslo og Akershus er flinke til å benytte seg av kulturtilbudene i hovedstadsområdet, og får bedre resultat enn byer som London og New York i en ny undersøkelse.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Hele 98 prosent av de spurte svarte at de har deltatt på kunst- eller kulturaktiviteter de siste tre årene. Undersøkelsen er gjennomført av det britiske research-firmaet Morris, Hargreaves & McIntyre på oppdrag fra flere av de største kulturinstitusjonene i Oslo og Akershus.

– Innbyggerne i Oslo og Akershus har høyere kulturinteresse alle de andre byene vi har undersøkt, sier Jo Taylor, som har utført og analysert svarene fra 1500 deltakere fra hovedstadsområdet.

– Pris er ikke så viktig

Formålet var å finne ut hvilket forhold folk har til Den Norske Opera, Dansens Hus, Oslo Filharmoniske Orkester, Nasjonalteatret og det Norske Teateret. Deltakerne har blitt spurt om hvor ofte de benytter seg av ulike kulturtilbud.

Undersøkelsen viser at inntekt og utdanningsnivå ikke var det mest avgjørende for om deltakerne benyttet seg av kulturtilbud eller ikke.

– De som ikke bruker kulturtilbud gjør det fordi de ikke interesserte seg for kultur. Ikke fordi pris eller andre faktorer forhindrer dem. Flertallet brukte gjerne penger på kultur, så lenge de er sikre på det faktisk var noe for dem sier Jo Taylor.

Kino er mest populært

Under 20 prosent av de spurte svarte at de hadde vært på en opera- eller danseforestilling det siste året, mens nesten 80 prosent hadde vært på kino.

Cathrine Pia Lund

Under 20 prosent av de spurte hadde vært på en operaforestilling det siste året. Cathrine Pia er likevel fornøyd med resultatet.

Foto: Den Norske Opera og Ballet

På tross av at opera var det kulturtilbudet færrest hadde brukt, er markeds- og kommunikasjonsdirektør i den Norske opera og ballett, Cathrine Pia Lund, fornøyd med resultatet.

– Vi vil at operaen skal være for alle. Det betyr ikke at alle må like alt, men vi prøver å ha et så bredt tilbud som mulig sånn at alle skal finne noe interessant på Operaen. Det er bra at undersøkelsen bidrar til å avkrefte mytene rundt utdanning- og inntektsnivå.

Opplever kultur som essensielt

Undersøkelsen delte deltagerne inn i forskjellige grupper etter hvorfor de benytter seg av kulturtilbud. Den største gruppen i Oslo og Akershus var de som opplevde kultur som essensielt.

– For dem som havner i denne gruppen, er ikke kultur noe de gjør, det er en del av hvem de er. De er godt opplyst om kulturtilbudet og er sofistikerte, sier Taylor.