NRK Meny
Normal

Reisebrev fra Chicago

Programleder Geir Hovig har vært på verdens største bluesfestival i Chicago. Her er en smakebit.

Geir Hovig, Eldorado

PILGRIMSREISE: Geir Hovig har valfartet til bluesens arnested, Chicago.

Foto: Jon Annar Fordal / NRK

Chicago

CHICAGO-BLUES: Konserter om dagen, klubber om natten.

Foto: Todd Rosenberg / AP

Det er bare å gi seg ende over. Årets utgave av verdens største bluesfestival var den 24. i rekken og foreløpige anslag fra kontoret til borgermester Richard M. Daley går ut på at rundt 850 000 mennesker var innom Grant Park de fire dagene festivalen varte, fra 7. til 10. juni.

Boogie woogie og urban pianoblues

Denne gangen var det lagt opp til forskjellige temaer, som for eksempel pianoblues og arven etter folk som Albert Ammons og Sunnyland Slim, med andre ord boogie woogie og urban pianoblues i toppklasse.

En annen viktig del var munnspilleren og universitetsmannen Billy Branch og hans innsats for å holde blues-arven ved like. I over 30 år har han drevet med sitt ”blues in schools”-program, og han høstet stor anerkjennelse for dette på årets utgave av filmfestivalen i Berlin, faktisk. På Chicago Blues Festival ble han hedret med egne konserter og også mange av hans elever opp gjennom årene var med.

For meg var det særlig artig å treffe Big Jay McNeely, en av blueshistoriens største saksofonister, men også den akustiske piedmon-bluesen ble markert spesielt i år med veteranduoen Cephans and Wiggins, og ikke minst Willis Prudhomme fra New Orleans. Piedmot-blues er en komplisert men stilfull akustisk gitar-stil fra den amerikanske østkysten.

Høydepunktene

Det var også et spesielt program for hyllest av Howlin’ Wolf, en av Chicagos største blues-sønner, og dem er det mange av ...

Høydepunktene for meg var konserten med en annen veteran, munnspilleren og sangeren James Cotton, som dessverre ikke synger lenger på grunn av ødelagte stemmebånd – men du verden som han tryller med munnspillet. Chicago-legender som Koko Taylor og Jimmy Dawkins var der og hundrevis av andre musikere.

Og dette var bare om dagen i godværet i Grant Park ned mot Michigan-sjøen. Om natta dundret det løs på Chicagos mange blues-klubber med bare toppfolk til stede ... men det er en annen historie ...

 

Hilsen en som var der,

Geir Hovig

- etter dette omdøpt til Cool Breeze ...

 

Hør mer om Geir Hovigs opplevelser på Chicago Blues Festival i programmet Eldorado på P1 førstkommende lørdag 16. juni klokken 19.07 til 21.00 (reprise natt til søndag 02.03 - 04.00).

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix