Hopp til innhold

Hovedrollen i «Tenet» til NRK: – Slet med å forstå filmen

Selv ikke hovedrollen i «Tenet», John David Washington, forstod handlingen i filmen.

Selv ikke hovedrollen i «Tenet», John David Washington, forstod handlingen i filmen.

Selv ikke hovedrollen i «Tenet», John David Washington, forstod handlingen i filmen.

– Jeg skulle ønske jeg kunne løyet for deg. Men nei, jeg forstår faktisk ikke alt i filmen, sier han som spiller hovedrollen i «Tenet», John David Washington, til NRK.

Skuespilleren, som for øvrig er sønnen til skuespiller Denzel Washington, spiller rollen med det uvanlige rollenavnet «The Protagonist» i Christopher Nolans nye storfilm.

En film der handlingen går fremover og tilbake i tid, og som har fått varierte anmeldelser, blant annet fordi anmelderne sliter med å forstå deler av handlingen.

Flere nettsider har allerede spekulert i hva filmen egentlig handler om. Blant annet har avisen The Guardian opprettet en egen side der publikum kan diskutere filmens innhold.

Washington måtte se filmen flere ganger før den hang på greip.

– Hvorfor forstod du det ikke?

– Fordi jeg ble bedt om det av filmen, den sier «ikke prøv å forstå den, føl den» (replikk i filmen).

– Så jeg ble drevet av et ønske om å forstå den. Kanskje den tredje, fjerde gangen jeg så filmen forstod jeg mer.

Tredje beste

Nærmere 46.000 nordmenn dro på kino i helgen for å «Tenet». Det er tredje beste åpningshelgen for en film i 2020, uavhengig av pandemien.

Regjeringen stengte ned kinoene 12. mars. I mai åpnet de igjen, men med begrenset antall plasser pr. sal. Siden da har det vært en debatt om tolkningen av en-meters-regelen på kino. Nå er det kun tredjehvert sete som kan brukes, kinobransjen ønsker annethvert sete.

Nå viser kinoene «Tenet» på unormalt mange saler på å kunne tilby nok billetter til publikum, forteller Christin Berg, programdirektør i Norges største kinokjede, Nordisk Film Kino.

Christin Berg

Christin Berg håper på flere storfilmer på kino. Men de lar vente på seg.

Foto: JOHN BERGE

– Det viser at det er mulig å oppnå gode besøkstall, selv om vi har de restriksjonene vi har. Selv om det blir færre filmer på kino når vi velger å vise storfilmer i så mange saler.

– Burde dere ikke nå sette opp flere storfilmer på kino nå, siden dette beviser at folk vil gå på kino så lenge filmene er attraktive nok?

– Absolutt, vi håper veldig på at for eksempel produsenten til «Børning 3» vil sette opp filmen som planlagt nå.

Børning 3?

– Det kan jeg ikke svare på, vi driver og diskuterer dette nå, sier produsent for «Børning 3», John M. Jacobsen til NRK.

Premieren på «Børning 3» har blitt utsatt en gang før på grunn av pandemien. Nå er planlagt premieredato 30. september. Men det er langt fra sikkert at det blir da, ifølge produsenten.

John M. Jacobsen produsent i Filmkameratene

John M. Jacobsen er produsent i Filmkameratene, som produserer «Børning»-filmene.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– Tallene på «Tenet» er interessante, men de reflekterer ikke helt vår situasjon. Vi må være helt sikre på å få dekket de kostnadene vi har ved å vise filmen kun i Norge. Vi har laget filmen og må ha tilbake de pengene vi har brukt, sier han.

En avgjørelse om hva som skjer med bilfilmen er rett rundt svingen, ifølge Jacobsen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.