Hove banker Quart

Hovefestivalen leder klart i kampen om de beste, unge bandene. - Quart mister posisjon, mener musikkjournalister.

Toffen Gunnufsen
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I dag ble det klart at Hovefestivalen har booket The Arcade Fire, et av Canadas hotteste band for øyeblikket.

Det bekrefter hva mange i musikkbransjen har spådd allerede: Festivalsjef Toffen Gunnufsen har gjort det samme med Hovefestivalen som han klarte med Quart de første årene: Å skaffe de beste, unge banda før de når det store gjennombruddet.

Hove kaprer "Quart-band"

Musikkjournalist Bernt Erik Pedersen i Dagsavisen er overrasket over at Quart-festivalen ikke har vært mer offensiv.

- Både My Chemical Romance og Arcade Fire er den type navn jeg hadde forventet at Quart-festivalen ville ha. Men i stedet har Hovefestivalen stukket av med to typiske Quart-navn, i tillegg til en 10-20 interessante band som er i mellomsjiktet, sier han.

Hove-lista toppes foreløpig av lovende norske navn som Rockettothesky og spellemann-vinner 120 days, samt internasjonale navn som My Chemical Romance, Amy Winehouse, Chamillionaire og Damien Rice.

Fomlende Quart

Quart-festivalen er derimot i et helt annet landskap. Deres liste toppes foreløpig av 60-åringene i britiske The Who, som før de slapp sitt siste album i 2006 ikke hadde gitt ut en plate siden 1982.

Pedersen mener Quart-festivalen opptrer bakstreversk.

- Dette er veldig lite innovativt. De har booket ett eneste kjempestort navn i The Who og ikke så mye mer. De er usedvanlig sent ute, mens andre festivaler kommer med nye navn hver uke.

Sigrid Hvidsten
Foto: Espen Røst/Dagbladet

Har Quart fortsatt tid til å redde programmet sitt?

- De har ikke kommet på banen i konkurransen om publikummet, og det er jo nå folk planlegger ferien sin. Hvis de ikke kommer med noen interessante navn snart, så skjønner jeg ikke at det er interessant for folk å kjøpe billetter.

Ikke lenger innovatør

Pedersen mener at Quarts storhetsdager er forbi.

Det er synd at Toffen som har bygget opp Quart-festivalen, nå river den ned, sier Pedersen. Det er helt sikkert mulig med en Quart-festival i Kristiansand i uoverskuelig framtid, men Quart som innovatør for andre festivaler virker ferdig allerede, sier Pedersen.

- Publikum vinner

Han får støtte fra musikkjournalist i Dagbladet, Sigrid Hvidsten.

- Quart-festivalens tid som spydspiss er definitivt forbi, og Quart ser ut til å gå i retning av å bli en familiefestival i stedet for å være innovatør. Den oppgaven har Hove tatt på seg, sier Hvidsten, som mener at det ikke bare er negativt:

- At konkurransen er stor er jo kjempebra for publikum. Dette tvinger arrangørene til å jobbe ekstra hardt for å være konkurransedyktige, og sørger for at tilbudet blir bedre for det norske festivalpublikummet, sier Hvidsten.

Hove leir
Foto: Hovefestivalen

Kulturstrøm