- En drøm som går i oppfyllelse

For første gang blir Bergman-filmen "Fanny & Alexander" teater. Teatersjef Hanne Tømta er stolt.

Hanne Tømta
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Nationaltheatret offentliggjorde i dag sitt program for høsten 2009.

I november blir det verdenspremiere på familiedramaet "Fanny & Alexander". For første gang setter et teater opp en forestilling basert på Ingmar Bergman's Oscar-vinnende film fra 1982.

- Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg forsøkte å sette opp stykket da jeg var teatersjef i Rogaland, men fikk ikke tillatelse fra Bergman-stiftelsen, forteller Hanne Tømta.

Kjersti Holmen skal spille rollen som Emilie Ekdahl, Fanny og Alexanders mor. Hvem som skal spille barna Fanny og Alexander er ikke bestemt ennå.

- Vi er på jakt etter talenter i alderen 12 til 14 år, og vi håper å finne dem ved å lete i barne- og ungdomsgrupper, sier Tømta.

Lars & Thorbjørn

Er man nødt til å leve et kjipt liv for å skape stor kunst? spør Lars Saabye Christensen og Thorbjørn Harr i "Chet spiller ikke her". Stykket er skrevet av Lars Saabye Christensen, basert på en idé av skuespiller Harr.

Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Lars Saabye Christensen er en forfatter som har en spesiell evne til å knytte tekstene sine opp til musikk, mener Tømta.

Thorbjørn Harr spiller hovedrollen, som 35 år gamle Daniel, selv. I likhet med rollefiguren har han vært fascinert av Chet Bakers musikk siden tenårene. På scenen vil Harr stå sammen med en jazztrio bestående av Kim Ofstad, Jørn Øien og Aslak Hartberg

Johan Harstad-show

Forfatteren Johan Harstad har vært ansatt som husdramatiker på Nationaltheatret siden januar. I september settes det opp tre monologer og et helaftens stykke, skrevet av Harstad.

- Skuespillerne våre slåss om å få være med på lesningene til Harstads' stykker, sier teatersjef Tømta.

Ingen av stykkene har fått navn ennå, men monologene er basert på noveller fra Harstads novellesamling "Ambulanse".

Kulturstrøm

 • Se verdensmusikk fra Førde

  I 30 år har Førde invitert til festival med folkemusikk fra hele verden. I 2021 var temaet «HEIME», med musikere bosatt i Norge, men med bakgrunn fra mange land. Høydepunktene får du her i NRKs «Festivalsommer»

  I 30 år har Førde invitert til festival med folkemusikk fra hele verden. I 2021 var temaet «HEIME», med musikere bosatt i Norge, men med bakgrunn fra mange land. Høydepunktene får du her.
 • Får hovedrollen i «La elva leve»

  Stjernekamp-vinner og miljøaktivist Ella Marie Hætta Isaksen (23) gjør sin debut som skuespiller. Hun er klar for hovedrollen i storfilmen «La elva leve» av Ole Giæver. Filmen tar for seg utbyggingen av Alta-vassdraget og kampen for samiske rettigheter på slutten av 1970-tallet.

  Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: THOR DUE / THOR DUE
 • Legendarisk House-DJ død av korona

  Musikkprodusenten Paul Johnson, kjent blant annet for houselåten «Get get down» fra 1999, er død. Det melder blant annet The Guardian. Johnson døde av koronaviruset etter lengre tid innlagt på sykehus. Johnson ble 50 år gammel.