Hopp til innhold

Horestempel i 2000 år

I følge Maria Magdalenas evangelium var hun ikke hore, men en viktig disippel. Bare synd vi aldri har fått vite det.

Maria Magdalena
Foto: NRK

Maria Magdalena er en av de store kvinneskikkelsens i det nye testamentet. Hun er ofte avbildet i europeisk maleri og skulptur. Hun var en av de første som oppdaget at Jesus hadde stått opp fra graven og i Johannesevangeliet er hun den første som snakker med Jesus etter oppstandelsen.

Hore eller ikke

At Maria Magdalena ikke var noe dydsmønster vet vel de fleste av oss. Eller vet vi detω Det er faktisk flere andre muligheter.

– Vi vet svært lite om Maria Magdalena. Helt siden kristendommens begynnelse har det vært stor diskusjon om denne kvinnen. Var hun synderinnen som vasket Jesu’ føtter og salvet demω Eller var Maria Magdalena den prostituerte som Jesus reddet fra å bli steinet i Lukasevangeliet, sier Frokost-tvs religionshistoriker Helene Næss.

I gresk-ortodoks kristendom er Maria Magdalena beskrevet som en viktig disippel.

Peters rival

På 1940-tallet ble det funnet evangelier som sier at Maria Magdalena var en av de aller viktigste disiplene, og at hun var rivaliserte med Peter om å være nummer en.

I det siste har vi lest bøker og sett filmer som spekulerer en hel del på hvem Maria Magdalena var, og hva slags forhold hun hadde til Jesus. Var hun Jesu’ kjæresteω

Maria Magdalena
Foto: NRK

Vet lite

Dette er det vanskelig å si noe om fordi vi vet så lite sikkert. Det er kanskje bare en legende som stammer fra Middelalderen. Dette kan ha sammenheng med at de i mange andre religioner var vanlig å ha gudepar og at disse rollene ble gitt Jesus og Maria Magdalena.

Ingen vet altså sikkert hvem Maria Magdalena var, men det er kanskje et tankekors at hun gjennom det meste av historien har blitt fremstilt som en hore.

Se hele intervjuet om Maria Magdalena her!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober