Hør kulturministerens navnetabbe

Thorhild Widvey kalte komponist Maja Ratkje for Maja Rattkjelke under åpningen av Ultimafestivalen. Widvey er ikke den eneste som har stått for navne-bommerter.

Kulturminister Thorhild Widvey på filmpolitisk seminar under filmfestivalen i Haugesund mandag.

TABBET SEG UT: Kulturminister Thorhild Widvey ga komponist Maja Ratkje et nytt navn på scenen under åpningen av Ultimafestivalen. Dette bildet er fra filmfestivalen i Haugesund.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Alt gikk ikke helt etter planen da kulturminister Thorhild Widvey åpnet Ultimafestivalen på fredag. En feil i manus gjorde at komponist Maja Ratkje ble uttalt Maja Rattkjelke.

Ratkje røper at det ikke er første gang navnet hennes blir uttalt feil.

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje

NYTT NAVN: Komponist Maja S.K. Ratkje ble titulert som Maja Rattkjelke av kulturministeren.

Foto: Erik Berg

– Selv hørte jeg det ikke helt, mer som en litt lang kje bare. Jeg var allerede litt skrekkslagen over at hun hadde sagt Wallin om Rolf, vår største nålevende komponist, med trykk på første stavelse, så jeg fulgte kanskje ikke godt nok med om hun virkelig sa Rattkjelke.

– At hun ikke klarer å uttale navnet til halvparten av dem som står på taleskriverens liste får vi ta som et tegn på kunstnerisk frihet, skriver Ratkje til NRK.

Beklager

Hanne Gjørtz, kommunikasjonssjef i kulturdepartementet, forteller at feilen kom fra talemanuset.

– Sånt kan skje. Ved en inkurie sto det slik hun sa i manus. Statsråden holder flere taler om dagen, og her skjedde det beklageligvis en feil som ikke ble oppdaget i tide, sier Hanne Gjørtz, kommunikasjonssjef i kulturdepartementet.

Flere navnetabber

Det er ikke bare Widvey som har opplevd å gjøre feil på scenen. Da programleder Stian Blipp skulle lede Gullfisken i februar i fjor, ønsket han velkommen til feil show.

Latter Live

FEIL SHOW: Stian Blipp ønsket velkommen til Gullruten da han ledet Gullfisken på TV 2.

Foto: Latter TV

– Velkommen til Gullruten, ropte Blipp utover salen.

Da den svenske prinsessen Madeleine giftet seg med Chris O'Neill, klarte han å si feil navn da han skulle gjenta etter presten.

Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill

MANGE NAVN: Chris O'Neill synes prinsesse Madeleine hadde et litt for komplisert navn, og sa feil under bryllupsseremonien.

Foto: SOREN ANDERSSON / SCANPIX / Afp

«I Christopher Paul O'Neill take you Madeleine Therese Amelie Josephine» sa presten, og Chris sa:

«I Christopher Paul O'Neill take you Madeleine Amelie Therese Josephine».

Introduserte feil artist

Under Oscar-utdelingen i fjor klarte John Travolta å introdusere feil artist. Han skulle si Idina Menzel, men navnet som kom ut var et helt annet.

John Travolta

TUNGEKRØLL: Skuespiller John Travolta sa feil navn da han skulle introdusere en artist under Oscar-utdelingen i fjor.

Foto: Jason Merritt / Scanpix/AFP

– Gi en varm applaus til den sykt talentfulle, den eneste ene, Adele Dazeem, sa han.

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK