Hopp til innhold

Hør kulturministerens navnetabbe

Thorhild Widvey kalte komponist Maja Ratkje for Maja Rattkjelke under åpningen av Ultimafestivalen. Widvey er ikke den eneste som har stått for navne-bommerter.

Kulturminister Thorhild Widvey på filmpolitisk seminar under filmfestivalen i Haugesund mandag.

TABBET SEG UT: Kulturminister Thorhild Widvey ga komponist Maja Ratkje et nytt navn på scenen under åpningen av Ultimafestivalen. Dette bildet er fra filmfestivalen i Haugesund.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Alt gikk ikke helt etter planen da kulturminister Thorhild Widvey åpnet Ultimafestivalen på fredag. En feil i manus gjorde at komponist Maja Ratkje ble uttalt Maja Rattkjelke.

Ratkje røper at det ikke er første gang navnet hennes blir uttalt feil.

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje

NYTT NAVN: Komponist Maja S.K. Ratkje ble titulert som Maja Rattkjelke av kulturministeren.

Foto: Erik Berg

– Selv hørte jeg det ikke helt, mer som en litt lang kje bare. Jeg var allerede litt skrekkslagen over at hun hadde sagt Wallin om Rolf, vår største nålevende komponist, med trykk på første stavelse, så jeg fulgte kanskje ikke godt nok med om hun virkelig sa Rattkjelke.

– At hun ikke klarer å uttale navnet til halvparten av dem som står på taleskriverens liste får vi ta som et tegn på kunstnerisk frihet, skriver Ratkje til NRK.

Beklager

Hanne Gjørtz, kommunikasjonssjef i kulturdepartementet, forteller at feilen kom fra talemanuset.

– Sånt kan skje. Ved en inkurie sto det slik hun sa i manus. Statsråden holder flere taler om dagen, og her skjedde det beklageligvis en feil som ikke ble oppdaget i tide, sier Hanne Gjørtz, kommunikasjonssjef i kulturdepartementet.

Flere navnetabber

Det er ikke bare Widvey som har opplevd å gjøre feil på scenen. Da programleder Stian Blipp skulle lede Gullfisken i februar i fjor, ønsket han velkommen til feil show.

Latter Live

FEIL SHOW: Stian Blipp ønsket velkommen til Gullruten da han ledet Gullfisken på TV 2.

Foto: Latter TV

– Velkommen til Gullruten, ropte Blipp utover salen.

Da den svenske prinsessen Madeleine giftet seg med Chris O'Neill, klarte han å si feil navn da han skulle gjenta etter presten.

Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill

MANGE NAVN: Chris O'Neill synes prinsesse Madeleine hadde et litt for komplisert navn, og sa feil under bryllupsseremonien.

Foto: SOREN ANDERSSON / SCANPIX / Afp

«I Christopher Paul O'Neill take you Madeleine Therese Amelie Josephine» sa presten, og Chris sa:

«I Christopher Paul O'Neill take you Madeleine Amelie Therese Josephine».

Introduserte feil artist

Under Oscar-utdelingen i fjor klarte John Travolta å introdusere feil artist. Han skulle si Idina Menzel, men navnet som kom ut var et helt annet.

John Travolta

TUNGEKRØLL: Skuespiller John Travolta sa feil navn da han skulle introdusere en artist under Oscar-utdelingen i fjor.

Foto: Jason Merritt / Scanpix/AFP

– Gi en varm applaus til den sykt talentfulle, den eneste ene, Adele Dazeem, sa han.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.