NRK Meny
Normal

Hør Frehleys første på 20 år

Den tidligere Kiss-gitaristen har ikke gitt ut solomateriale siden 1989. Nå er Ace Frehley omsider klar med ny plate, tre uker før Kiss gir ut sin første på 11 år.

Ace Frehley

TILBAKE: Ace Frehley er nykter og klar for comeback. Her på Sentrum Scene i Oslo i fjor.

Foto: Roy Hilmar Svendsen

Før skjulte han seg bak månemann-sminke. Nå er det pornoskjegg og solbriller som gjelder. Ellers er det meste som før med Ace Frehley, som lover enkel og grei hardrock når han slipper «Anomaly» 15. september.

FORHÅNDSLYTT: Hør «Outer Space» her!

- Jeg har samme følelsen nå som da jeg var ferdig med det første soloalbumet mitt i 1978. Den gang, som nå, visste jeg at jeg satt på noe virkelig bra, som alle kom til å like. Kanskje historien vil gjenta seg, sier Frehley til Rolling Stone .

Overrasket med soloalbumet

Tommy Thayer i Kiss på Koengen

INNBYTTEREN: Tommy Thayer har tatt over Frehleys maske og kostyme i Kiss. På det kommende Kiss-albumet synger han for første gang en egen låt. Her fotografert på Koengen i Bergen 1. juni i fjor.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Gitaristen var den store positive overraskelsen da medlemmene i Kiss ble rammet av kollektiv stormannsgalskap og ga ut fire (!) soloalbum på samme dag i 1978. Av de tre andre var det kun Paul Stanley som kom fra prosjektet noenlunde med æren i behold.

Men etter bruddet med Kiss i 1982 har det ikke vært så mye å juble for. Bandet Frehley's Comet gjorde seg aldri skikkelig bemerket, og heller ikke soloplaten «Trouble Walkin’» fra 1989 ble noen stor suksess, til tross for gjesteopptredener fra både Skid Row og Kiss-kompis Peter Criss.

Frehley kom med i Kiss igjen i 1996, og fikk én sang med på albumet «Psycho Circus». Det eneste andre nye man har hørt fra 58-åringen de siste 20 årene er låtene «Take Me To The City» og instrumentalen «Cherokee Boogie», begge gitt ut på rimelig obskure samlealbum.

Kolliderer med Kiss

Forrige gang havnet Frehleys «Trouble Walkin’» i platebutikkene samtidig som Kiss-albumet «Hot In The Shade». Utrolig nok blir det nesten platekollisjon også 20 år etter, for 6. oktober slipper Kiss sitt første studioalbum siden 1998. Tittelen på platen er ikke klar, men ifølge bandmedlemmene er platen spilt inn analogt og vil være i stil med klassiske album som «Love Gun» og «Rock & Roll Over».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kiss Oberhausen

'NYE' KISS: Paul Stanley, Eric Singer, Gene Simmons og Tommy Thayer fotografert før pressekonferansen i Oberhausen i mai i fjor.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Som alltid med Kiss, det mangler ikke på store ord om den nye platen.

- Trolig det beste albumet vi har laget på 30 år, sier Gene Simmons til Kiss Online . Med andre ord siden discoflørten «Dynasty» (1979).

- Elleve låter. Elleve vinnere. Klassisk Kiss. Jeg vet du vil være enig når du får høre det, sier Paul Stanley.

En av overraskelsene på platen blir en låt skrevet og sunget av Frehleys erstatter, Tommy Thayer. Også trommeslager Eric Singer synger en låt på platen, trolig skrevet av Stanley og/eller Simmons.

Snakker seg selv midt imot

Kiss på Koengen

RETRO-SHOW: Gene Simmons og Kiss har de siste årene vært ren retro-kavalkade, med fokus nesten utelukkende på materiale fra 70-tallet.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

At Kiss faktisk gir ut ny musikk, strider mot alt gruppen sa til NRK Hordaland og Lydverkets utsendte under pressekonferansen i Oberhausen i Tyskland i mai i fjor. På spørsmål fra NRK om hvorfor Stanley og Simmons begge gir ut soloplater, men ikke ville gi ut flere Kiss-plater, svarte de to Kiss-sjefene slik:

- Min filosofi er at når du går på en konsert for å se bandet du elsker, da er du ikke interessert i å høre nye sanger. Du går ikke og ser Rolling Stones eller The Who for å høre deres nye låter. De klassiske hitene representerer minner fra folks liv. Uansett hvor bra de nye sangene våre måtte være, kunne de aldri ha konkurrert med klassikerne, sa Paul Stanley.

- Per dags dato fins det i realiteten ikke noe plateindustri. Vi driver ikke med veldedighet. Så vi venter til plateindustrien enten er fullstendig død eller de har funnet ut en løsning på nedlastningsproblemet, sa Simmons til nrkhordaland.no.

LES MER: - Vi driver ikke veldedighet

Nå må de altså ha funnet løsningen. Trolig snudde de to da de så suksessen AC/DC hadde med «Black Ice» i fjor høst. Albumet ble solgt eksklusivt i USA gjennom kjøpesenterkjeden WalMart. Simmons har bekreftet at Kiss har inngått en liknende avtale med samme selskap.