Hør den rå lyden av FXX!

Verdens dyreste bil - Ferrari FXX - ble vist fram for publikum på Autofilmessa. Tommy og Jan Erik var ikke seine med å teste lyden på vidunderet.

Tommy Rustad og Jan Erik Larssen
Foto: Hege Bakken Riise / NRK

NETT-TV: Se Tommy fyre opp Ferrari FXX


For et knapt år siden rullet den aller første Ferrari FXX-en ut av fabrikken i Marinello i Italia. Og det første eksemplaret av bilen som kun er laget i 30 eksemplarer (først 29 røde og så en svart til Michael Schumacher) var det nordmannen Fredrik Østereng som slo kloa i.

Bilen koster om lag 15 millioner før skatter og avgifter er betalt og er med dette regnet som verdens dyreste bil. Monsteret har en motor på over 800 hestekrefter, gjør 0-100 på under tre sekunder og 0-200 på åtte.

- Helt sjukt

Tommy Rustad
Foto: Hege Bakken Riise / NRK

- Bilen har 12 sylindre og et moment som er helt sjukt. Tommy, kan du fyre opp? Dette er musikk, bare hør, stråler Jan Erik der han henger over Tommy Rustad i førersetet.

Tommy gjør som han blir bedt om og med ett er det digre lokalet på Exporamasenteret fyllt med deilig motorlyd.

- Herlig…åååå, sier Tommy, gnir seg i hendene mens han pumper gasspedalen igjen og igjen. Wrooom, wrooom, wrooom, bråker Ferrarien før Jan Erik bryter inn og stanser den lille, skalla mannen fra Harestua - til stor skuffelse for messepublikumet som nå har strømmet til. Men sikkert til glede for folka som ønsker å beholde en liten rest av trommehinnene sine.

Ferrari FXX
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

Banekjøring til våren

- Når skal dere kjøre denne på TV?

- Vi skal filme bilen på bane til våren når baneforhold, sol og Fredrik som eier bilen er klar. Og så kommer det da i neste runde med Autofil igjen, lover Jan Erik.

Og dermed er det en mann som gleder seg mer enn noen annen i hele Norge til at snøen som ennå ikke har lagt seg - skal smelte.

- Dette gleder jeg meg noe forferdelig til. Men når du sitter med 15 millioner i henda så skal du være litt forsiktig. Så jeg tror jeg kommer til å håndtere den med veldig respekt og ydmykhet. Men det er en drøm å få prøve en sånn bil, stråler Tommy Rustad.

Kulturstrøm

  • Mye reising i bronsealderen også

    Selv om den «Ølby-kvinnen» vokste opp i Danmark, stammer smykkene i graven hennes fra både Slovakia, Østerrike, Italia og Egypt, skriver Forskning. De kjemiske analyse er foretatt i prosjektet «Tales of Bronze Age Women», som nettopp er publisert i The Danish Journal of Archaeology.

    Halskragen til Ølby-kvinnen i Danmark som inneholder metall fra fjell i Slovakia.
    Foto: Heide Wrobel Nørgaard / Nationalmuseet