Hopp til innhold

Hør Åse Klevelands nye 1. mai-sang

– De unge kan ikke de gamle kampsangene. Vi trenger sanger for en ny tid, mener Åse Kleveland, som har fått laget en ny 1. mai-sang.

Åse Kleveland

NY KAMPSANG: Vi trenger nye ord for en ny tid, mener Kleveland. Hun bruker det gamle kontrolltårnet på Fornebu som øvingslokale.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Artisten, som føler seg som en ekte 68-er, vil bringe nye toner og ord til nye politiske kamper.

– Dagens sanger må ta opp i seg mangfoldet og utviklingen vi har gjennomgått fra 70-tallet og frem til i dag, mener hun.

Sangen «La fanene vaie» er skrevet til Åse Kleveland av Ingvar Hovland og Eigil Berg, og ble først framført utenfor Stortinget på Kvinnedagen 8. mars.

HØR DEN HER:

– Viktig arv

Men de gamle kampsangene fra 70-tallet er ikke helt modne for skraphaugen, mener Åse Kleveland.

– Når jeg er på turné, har jeg eksperimentert med å synge de gamle kampsangene. Det er liten tvil om at de skaper både samhold og en egen varme i øyene hos tilhørerne. Men det går et generasjonsskille i salen. De unge kan ikke sangene, sier hun.

Derfor mener hun det er behov for nye toner og ord, som gjenspeiler den virkeligheten vi kjenner i dag.

– Jeg tror at dagens kampsanger ikke vil ha så mange militære eller krigerske begreper i seg, men heller handle mer om å ta fram det vi synes er viktig, sier Kleveland.

Mener sang gir budskapet kraft

Kampsanger er også viktige for miljøbevegelsen, sier Natur og ungdoms leder Arnstein Vestre. De bruker en miks av gammelt og nytt låtmateriale i sitt sanghefte.

Arnstein Vestre

BLANDER GAMLE OG NYE SANGER: Natur og ungdoms leder Arnstein Vestre.

Foto: Eivind Molde / NRK

– Det er merkelig med det, men å synge et budskap gir det en ekstra kraft. Når du synger noen sammen med andre, føler du et fellesskap. Dét er viktig hvis du skal vinne miljøslag eller andre slag, sier han.

Åse Kleveland er ikke i tvil om at en god kampsang har sin funksjon.

– Når politiske sanger fungerer, så treffer man folk ikke bare i hodet, men også i hjertet. Når det dessuten er sanger som mange kan, er det få ting som er så fint som det, sier hun.

LES OGSÅ:

Åse Kleveland og Hans Olav Brenner

VIDEO: Se Hans Olav Brenner møte Åse Kleveland. Første gang sendt i juli 2012.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober