Artisten, som føler seg som en ekte 68-er, vil bringe nye toner og ord til nye politiske kamper.
– Dagens sanger må ta opp i seg mangfoldet og utviklingen vi har gjennomgått fra 70-tallet og frem til i dag, mener hun.
Sangen «La fanene vaie» er skrevet til Åse Kleveland av Ingvar Hovland og Eigil Berg, og ble først framført utenfor Stortinget på Kvinnedagen 8. mars.
HØR DEN HER:
– Viktig arv
Men de gamle kampsangene fra 70-tallet er ikke helt modne for skraphaugen, mener Åse Kleveland.
– Når jeg er på turné, har jeg eksperimentert med å synge de gamle kampsangene. Det er liten tvil om at de skaper både samhold og en egen varme i øyene hos tilhørerne. Men det går et generasjonsskille i salen. De unge kan ikke sangene, sier hun.
Derfor mener hun det er behov for nye toner og ord, som gjenspeiler den virkeligheten vi kjenner i dag.
– Jeg tror at dagens kampsanger ikke vil ha så mange militære eller krigerske begreper i seg, men heller handle mer om å ta fram det vi synes er viktig, sier Kleveland.
- LES OGSÅ: Åse Kleveland gjør comeback
Mener sang gir budskapet kraft
Kampsanger er også viktige for miljøbevegelsen, sier Natur og ungdoms leder Arnstein Vestre. De bruker en miks av gammelt og nytt låtmateriale i sitt sanghefte.
BLANDER GAMLE OG NYE SANGER: Natur og ungdoms leder Arnstein Vestre.
Foto: Eivind Molde / NRK– Det er merkelig med det, men å synge et budskap gir det en ekstra kraft. Når du synger noen sammen med andre, føler du et fellesskap. Dét er viktig hvis du skal vinne miljøslag eller andre slag, sier han.
Åse Kleveland er ikke i tvil om at en god kampsang har sin funksjon.
– Når politiske sanger fungerer, så treffer man folk ikke bare i hodet, men også i hjertet. Når det dessuten er sanger som mange kan, er det få ting som er så fint som det, sier hun.
LES OGSÅ:
- Kleveland kjører SAAB gjennom livet
- Hør Pussy Riots kampsanger i norsk språkdrakt
- Kjemper for mer sang i skolen
VIDEO: Se Hans Olav Brenner møte Åse Kleveland. Første gang sendt i juli 2012.