Hør Åse Klevelands nye 1. mai-sang

– De unge kan ikke de gamle kampsangene. Vi trenger sanger for en ny tid, mener Åse Kleveland, som har fått laget en ny 1. mai-sang.

Åse Kleveland

NY KAMPSANG: Vi trenger nye ord for en ny tid, mener Kleveland. Hun bruker det gamle kontrolltårnet på Fornebu som øvingslokale.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Artisten, som føler seg som en ekte 68-er, vil bringe nye toner og ord til nye politiske kamper.

– Dagens sanger må ta opp i seg mangfoldet og utviklingen vi har gjennomgått fra 70-tallet og frem til i dag, mener hun.

Sangen «La fanene vaie» er skrevet til Åse Kleveland av Ingvar Hovland og Eigil Berg, og ble først framført utenfor Stortinget på Kvinnedagen 8. mars.

HØR DEN HER:

– Viktig arv

Men de gamle kampsangene fra 70-tallet er ikke helt modne for skraphaugen, mener Åse Kleveland.

– Når jeg er på turné, har jeg eksperimentert med å synge de gamle kampsangene. Det er liten tvil om at de skaper både samhold og en egen varme i øyene hos tilhørerne. Men det går et generasjonsskille i salen. De unge kan ikke sangene, sier hun.

Derfor mener hun det er behov for nye toner og ord, som gjenspeiler den virkeligheten vi kjenner i dag.

– Jeg tror at dagens kampsanger ikke vil ha så mange militære eller krigerske begreper i seg, men heller handle mer om å ta fram det vi synes er viktig, sier Kleveland.

Mener sang gir budskapet kraft

Kampsanger er også viktige for miljøbevegelsen, sier Natur og ungdoms leder Arnstein Vestre. De bruker en miks av gammelt og nytt låtmateriale i sitt sanghefte.

Arnstein Vestre

BLANDER GAMLE OG NYE SANGER: Natur og ungdoms leder Arnstein Vestre.

Foto: Eivind Molde / NRK

– Det er merkelig med det, men å synge et budskap gir det en ekstra kraft. Når du synger noen sammen med andre, føler du et fellesskap. Dét er viktig hvis du skal vinne miljøslag eller andre slag, sier han.

Åse Kleveland er ikke i tvil om at en god kampsang har sin funksjon.

– Når politiske sanger fungerer, så treffer man folk ikke bare i hodet, men også i hjertet. Når det dessuten er sanger som mange kan, er det få ting som er så fint som det, sier hun.

LES OGSÅ:

Åse Kleveland og Hans Olav Brenner

VIDEO: Se Hans Olav Brenner møte Åse Kleveland. Første gang sendt i juli 2012.

Kulturstrøm

 • Vanity Fair hyller Trier-film

  Vanity Fairs hovedkritiker, Richard Lawson, kårer «Verdens verste menneske» til årets beste film. Lawson beskriver filmen av Joachim Trier, med Renate Reinsve i hovedrollen, som selskapelig, vemodig, stilig og vinnende.

  «Verdens verste menneske» troner øverst på de beste filmene fra 2021, etterfulgt av Oscar-håpene Ryusuke Hamaguchs «Drive My Car» og Jane Campions «The Power of the Dog».

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios
 • «Den fineste Chevy'n» mest spilt

  Spotifys årsoppsummering kom ut i går og «Den fineste Chevy'n» av Halva Priset med Maria Mena toppet listen over de mest spilte låtene på norsk Spotify. Sangen slår blant annet Olivia Rodrigos «Drivers License», som er nummer to på den norske listen, men den mest spilte låten globalt. «Stay» med The Kid LAROI og Justin Bieber, som er produsert av blant annet norske Cashmere Cat, kommer på tredjeplass.

  Av mest strømmede artister topper Justin Bieber listene her til lands, etterfulgt av Tix og The Weeknd.

 • Klassekampen får mest pressestøtte

  Klassekampen får drøyt 43,2 millioner kroner i produksjonstilskudd av Medietilsynet i år. Totalt får 148 aviser 370 millioner kroner i pressestøtte av tilsynet. Av avisene som mottar støtte i år, er fem av dem nye mottakere. (NTB)