Hør Åse Klevelands nye 1. mai-sang

– De unge kan ikke de gamle kampsangene. Vi trenger sanger for en ny tid, mener Åse Kleveland, som har fått laget en ny 1. mai-sang.

Åse Kleveland

NY KAMPSANG: Vi trenger nye ord for en ny tid, mener Kleveland. Hun bruker det gamle kontrolltårnet på Fornebu som øvingslokale.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Artisten, som føler seg som en ekte 68-er, vil bringe nye toner og ord til nye politiske kamper.

– Dagens sanger må ta opp i seg mangfoldet og utviklingen vi har gjennomgått fra 70-tallet og frem til i dag, mener hun.

Sangen «La fanene vaie» er skrevet til Åse Kleveland av Ingvar Hovland og Eigil Berg, og ble først framført utenfor Stortinget på Kvinnedagen 8. mars.

HØR DEN HER:

– Viktig arv

Men de gamle kampsangene fra 70-tallet er ikke helt modne for skraphaugen, mener Åse Kleveland.

– Når jeg er på turné, har jeg eksperimentert med å synge de gamle kampsangene. Det er liten tvil om at de skaper både samhold og en egen varme i øyene hos tilhørerne. Men det går et generasjonsskille i salen. De unge kan ikke sangene, sier hun.

Derfor mener hun det er behov for nye toner og ord, som gjenspeiler den virkeligheten vi kjenner i dag.

– Jeg tror at dagens kampsanger ikke vil ha så mange militære eller krigerske begreper i seg, men heller handle mer om å ta fram det vi synes er viktig, sier Kleveland.

Mener sang gir budskapet kraft

Kampsanger er også viktige for miljøbevegelsen, sier Natur og ungdoms leder Arnstein Vestre. De bruker en miks av gammelt og nytt låtmateriale i sitt sanghefte.

Arnstein Vestre

BLANDER GAMLE OG NYE SANGER: Natur og ungdoms leder Arnstein Vestre.

Foto: Eivind Molde / NRK

– Det er merkelig med det, men å synge et budskap gir det en ekstra kraft. Når du synger noen sammen med andre, føler du et fellesskap. Dét er viktig hvis du skal vinne miljøslag eller andre slag, sier han.

Åse Kleveland er ikke i tvil om at en god kampsang har sin funksjon.

– Når politiske sanger fungerer, så treffer man folk ikke bare i hodet, men også i hjertet. Når det dessuten er sanger som mange kan, er det få ting som er så fint som det, sier hun.

LES OGSÅ:

Åse Kleveland og Hans Olav Brenner

VIDEO: Se Hans Olav Brenner møte Åse Kleveland. Første gang sendt i juli 2012.

Kulturstrøm

 • Sprik i boksalg under pandemien

  Publishing Industry Report for 2020 ble lagt fram på bokmessa i Frankfurt i dag. Tallene viser en betydelig nedgang i boksalget under pandemien i store deler av verden, som Tyrkia (- 31,6 %) og Brasil (- 19,8 %). Andre igjen har opplevd oppgang, som Japan (+ 10,7 %), Italia (+ 8,6 %) og Norge (+ 4,2 %). Andelen digitalt boksalg fortsetter å øke, skriver Bok365.

 • Girl in Red nominert til MTV-pris

  Girl in Red er nominert til to priser under årets MTV EMA-prisutdeling. Marie Ulven fra Horten er nominert i kategoriene beste video med budskap for videoen "serotonin" og som beste såkalte push, skriver NTB. Prisutdelingen finner sted i Ungarn den 14. november.

 • Palmesus forventer røde tall

  Musikkfestivalen Palmesus i Kristiansand regner med å gå med et betydelig underskudd i regnskapet i år. Det sier festivalsjef Leif Fosselie til Fædrelandsvennen. Festivalen mottok koronastøtte fra Kulturrådet i fjor og fikk et overskudd i 2020 på 14 millioner kroner.

  Leif Fosselie
  Foto: NRK Sorlandet