Hopp til innhold

Hør Alexander Rybaks Grieg - musikk

Kjempesjansen-vinner Alexander Rybak viser veg på Urørts Grieg-prosjekt. Han har spilt inn sin egen musikk inspirert av Grieg, men ville ikke lage en ren stil-kopi.

Alexander Rybak
Foto: Anne Christine Bratt / NRK

NRK.nos Urørt/Grieg-prosjekt er i gang. Fra og med 13. februar kan du laste inn musikk du har laget selv på NRK.no/Urørt.

Gå til Urørt Grieg her: NRK Urørt

En som allered har latt seg anspore av Grieg til å lage ny musikk er Kjempesjansen-vinneren Alexander Rybak fra Nesodden. Han vant talentkonkurransen på NRK med selvlaget musikk der han både sang og spilte fele. Låten han framførte der virket kanskje mer influert av amerikansk musikk enn hogget ut av det rotnorske, men Alexander forteller at han gjennom årene har blitt inspirert av mye ulik musikk, også Grieg.

- Jeg har hørt på og likt mange komponister - i en periode var jeg veldig fascinert av komponister som skrev finurlig. Men som 16 - 17-åring oppdaget jeg Grieg, og den geniale enkelheten i musikken hans. Akkordene er ofte veldig enkle, samtidig som at det innimellom er en liten vri som gjør det spennende og holder deg fast som lytter, sier han.  

Alexander har spilt mange av Griegs stykker på fiolinen sin, og har stor sans både for fiolinsonaten i C-moll og fiolinkonserten.

- Grieg er så god til å utnytte instrumentene han bruker, han blander dem så utrolig fint, sier han. 

Ville ikke kopiere

Når Alexander skulle lage sin egen musikk inspirert av Grieg, ville han ikke prøve å kopiere Griegs stil.

- Når jeg oppdager en så fantastisk komponist vil ikke jeg prøve å gjøre det samme som han gjør. Han har sitt personlige preg, mens jeg må være meg. Jeg ville lage noe enkelt ut i fra meg selv – og det er historien bak "Siste minner".

Alexander kaller ”Siste minner” for stemningsmusikk, og sier det er mange småmelodier vevd sammen.

- Dette er egentlig ikke musikk man skal lytte til, men bare slappe av til. Sånn sett kan jeg ikke nærme meg Grieg engang – han lagde musikk man både kunne lytte til og slappe av til. Jeg vil si at det er selve uttrykket som er inspirert av Grieg.

Hør Rybaks Grieg-inspirerte melodi "Siste Minner" her:

Siste minner

Melodien det viktigste

Spellemann på taket
Foto: L-P Lorentzen www.lorentz.no

Alexander er opptatt av at musikken skal tale til hjertet, og gjerne ha en vakker melodi. Da blir det musikk og ikke bare et mattestykke, sier han. 

- Musikken blir kjedelig når man bare er opptatt av å  imponere og vise at man er god i f. eks. satslære. Mange tenker hva, hvordan og hvem når de lager musikk, men få tenker hvorfor.  Jeg liker det heller ikke når folk skal være nyskapende bare for å være nyskapende – det er faktisk det verste jeg vet.  Jeg tror ikke Grieg var opptatt av å være nyskapende – det høres som om hans musikk bare var slik inni ham – han var bare veldig talentfull, og det måtte ut.

For tiden går Alexander 2. året på Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo. Han er også med som felespilleren, Tevyes alter ego, i "Spellemann på taket" på Oslo Nye teater. 

- Jeg er åpen for hva fremtiden vil bringe. Jeg vil ikke bli satt i bås, men har lyst til å prøve ut ulike musikalske sider ved meg selv. Heldigvis er det mange arenaer for folk som vil drive med musikk for tiden sier han.  

 Les også: Lag din egen Grieg-musikk

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)