NRK Meny
Normal

Hopper 30 meter ned med lianer rundt anklene

Dristige tradisjoner preger øya Pentecost i disse dager. Øyas menn klatrer opp i tårn og kaster seg ut for å sikre avlingen. Det er 30 meter ned.

Bakkestupingen foregår på øya Pentecost, som er en del av øygruppen Vanuatu.

Her hoppes det fra opp til 30 meter høye tårn for å feire den nye jamsen, som er den viktigste rotfrukten øya har.

I humorreiseprogrammet «An Idiot Abroad» med kultikonet Karl Pilkington har nettopp denne aktiviteten blitt testet.

Thorgeir Kolshus

Thorgeir Kolshus har drevet feltarbeid i en av av øyene et par hundre kilometer nord for Pentecost.

Foto: Universitetet i Oslo

Unge menn kaster seg ut fra tårnet med lianer festet til beina for å sikre avlingen. Det er fra denne tradisjonen australierne har hentet sin form for strikkhopp, men på Pentecost er de mye mer dristige.

– Jo nærmere bakken de kommer, jo bedre ble avlingen, forklarer Thorgeir Kolshus til NRK.no.

Han er postdoktor ved Universitetet i Oslo, og har studert samfunn, kultur og historie på øyene i nord-Vanuatu siden 1996.

Døde under kongelig besøk

Det er en spesiell grunn til at bakkehoppene skjer på denne tiden av året, for nå har lianene (planten de har rundt beina og bruker som tau, journ. anm) den rette spensten. Det ble gjort et unntak på grunn av et kongelig besøk på 1970-tallet, og da gikk det fryktelig galt.

– Dronning Elizabeth gjestet øya utenfor sesongen. Han som hoppet feilberegna spensten i lianene, og hoppet i døden, forteller Kolshus.

– Dette viser bare at bakkestuping ikke er noe man tuller med, det må tas på alvor.

Dronning Elizabeth

Det gikk fryktelig galt da dronning Elizabeth besøkte øygruppen på 1970-tallet.

Foto: ARTHUR EDWARDS / Afp

Manndomsprøve

Bakkestupingen tilhører øyas unge menn, og beskrives som en slags manndomsprøve.

– Det er litt prestisje i dette. De som ikke er med på bakkestupingen føler seg som mindre viktige deltagere i mannsfellesskapet , sier Kolshus.

Hoppingen fører også til et visst ansvar; dersom avlingen blir dårlig, så er det mennenes skyld.

Han forteller at små gutter øver på dette allerede før de kan gå. De blir blant annet holdt opp-ned for å få inn bevegelsen, og for ikke å engste seg.

– Dermed bygger de opp en gradvis kompetanse, som gjør at de lærer dette før de faktisk skal hoppe.

VIDEO: Her ryker lianen

En måte å hente inn penger på

Bakkehopping har blitt veldig kommersialisert de siste årene. Øya har fått besøk fra turister fra Australia som har kommet ens ærend bare for å få dette med seg.

– For noen år siden tok det nasjonale kulturrådet tak i dette, de mente det var blitt for kommersialisert. Da fikk ingen turister komme. Nå har de endret på det, sier Kolshus.

Han mener noe med det mest spennende med bakkehoppingen er at den grunnleggende meningen ser ut til å vedvare, selv om tidene forandrer seg.

– Spesielt på denne øya har veldig mange høy utdannelse. Skole er viktig. Det er interessant å se hvor viktig bakkehoppingen fremdeles er, og at den har blitt videreført til tross for store endringer ellers i samfunnet, sier Kolshus.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller