Skriver om å brenne og skyte homofile, kommer snart til Norge

Norgesaktuell reggae-artist synger om skyting og brenning av homofile. – Vi vurderer politianmeldelse, sier leder av LLH.

Reaggeartisten Sizzla

Reaggeartisten Sizzla synger om å drepe homofile. Likevel spiller han snart på Rockefeller.

Foto: BRAD BARKET / AP

Bård Nylund

Bård Nylund

Foto: LLH

– Sodomitter og homofile. Død over dem. Det synger den jamaicanske reggae-artisten og rastafarien Sizzla Kalonji i låta «Get to the point».

Slike tekster får aktivister over hele Europa til å reagere, og i Sverige ble artistens planlagte Stockholm-konsert den 28. mars avlyst grunnet massive protester.

Avlyst i Sverige, kommer til Norge

Fredag neste uke står Sizzla på scenen på Rockefeller i Oslo.

– Jeg kommer ikke til å være på den konserten, sier leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile og transpersoner, Bård Nylund. Han stiller seg sterkt kritisk til at konsertscenen lar Sizzla slippe til på scenen.

Nylund mener Rockefeller tråkker over noen grenser som er absolutte.

– Vi har ingen ønsker om å drive sensur på kulturelle uttrykk, men når artisten fremfører sanger med tekster om å drepe og utøve vold ovenfor homofile har man klart tråkket over en grense.

– Bakgrunn i kirken

Lene Wikander er blogger, og har bodd i og skrevet en roman om jamaicansk kultur. Hun forteller at de diskriminerende tekstene kan forklares utfra forholdene på Jamaica.

– Tekstene har sin bakgrunn i kirker og bedehus, som Jamaica har mange av. Disse artistene vokste opp under en stor bølge av svovelpredikanter i alle kanaler. Det er litt som 50-tallets Norge, der man også skrek ut hatefulle ytringer mot syndere av alle slag, sier Wikander.

– Et av verdens mest homfobe land

Wikander forteller at denne type tekster får alvorlige konsekvenser for homofile på Jamaica.

– Det er veldig alvorlig. Du kan ikke gå ut av huset uten å høre disse låtene. Indirekte egger de til vold mot homofile. Jamaica har flere drap på homofile i året, folk lever i skjul og må gifte seg med det motsatt kjønn.

Hun forteller at homofile lever i konstant frykt og hemmeligholdelse, og at det er helt uakseptable forhold for homofile på Jamaica.

– Det er verdens mest homofobe land.

Vurderer politianmeldelse

NRK fikk ikke tak i ledelsen i Rockefeller.Til nettstedet Gaysir uttaller de at det er en vanskelig balansegang for en arrangør å være dommer for hvilke holdninger som er akseptable og ikke.

De sier også at de har blitt forsikret fra arrangørene om at Sizzla ikke vil spre fiendtlige holdninger

Bård Nylund forteller at dersom Sizzla fremfører sanger med homofiendtlig innhold, vil LLH vurdere politianmeldelse.

Kulturstrøm

 • Kaféverten fra «Friends» er død

  Den amerikanske skuespilleren James Michael Tyler er død. Han er mest kjent for sin rolle som baristaen Gunther i TV-serien «Friends». Ifølge nettstedet TMZ døde han etter å ha blitt diagnostisert med prostatakreft. Han ble 59 år.

  James Michael Tyler
  Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP
 • Vil ikkje bruke ekte våpen

  Produsenten for dramaserien «The Rookie», som går på TV 2, seier at dei ikkje vil bruke ekte våpen på sett, skriv AP. Det vart bestemt etter at filmfotografen Halyna Hutchins vart skoten og døde på innspelinga av filmen «Rust».

  – Kvar ein risiko, er ein for stor risko, sa produsent Alexi Hawley. I staden vil serien bruke falske våpen og legge på skoteffektar i etter-produksjonen.