NRK Meny
Normal

Homoapplikasjon skaper reaksjoner

En applikasjon til Android vekker sterke reaksjoner. Ved å svare på 20 spørsmål, mener applikasjonen å gi svar på om sønnen din er homofil.

Is my son gay?

Liker sønnen din musikaler og har et vanskelig forhold til faren sin? Da er han sannsynligvis homofil, skal man tro en ny applikasjon.

Foto: Emmene moi

Applikasjonen med det treffende navnet «Is my son gay?», tar mål av seg til å finne svar på et spørsmål de fleste eksperter bruker langt mer avanserte metoder for å avdekke.

Ved å punge ut med 15 kroner, og svare på 20 enkle spørsmål, skal bekymrede mødre nå finne svar på om de har en homofil eller heterofil sønn.

Applikasjonen er tilgjengelig i Googles Android Market, og selv om det franske utviklerselskapet forsvarer seg med at applikasjonen er humoristisk ment, har ikke kritikken latt vente på seg.

– Bortkastede penger

Bård Nylund

Bård Nylund i LLH mener det er vanskelig å ta applikasjonen seriøst.

Foto: LLH

En representant for en studentorganisasjon i New York, sier ifølge CBS, at applikasjonen er «avskyelig og fordomsfull». Leder i Landsforeningen for Lesbiske og Homofile (LLH), Bård Nylund, er ikke like lett antennelig når NRK.no tar kontakt.

– Jeg klarer ikke å ta dette så veldig seriøst, men utviklerne er jo i overkant kreative, så de må de få ros for. Men mest av alt er jo dette bare bortkastede penger, mener Nylund.

– Hater fotball, elsker musikaler

I testen er det spørsmål om sønnens forhold til faren, om foreldrene er skilt, om han har mange jentevenner og piercinger i ansiktet, som skal avgjøre legningen.

Selv om testen ikke bør ses på som seriøs, mener Nylund at man allikevel bør være forsiktig med å bruke stigmatiserende beskrivelser.

– Selv om denne applikasjonen sikkert er gjort med humor, viser den en kraftig generalisering av homofile. Testen peker for eksempel på at alle homser hater fotball og elsker musikaler, noe som selvfølgelig ikke er faktum.

Tror folk gjennomskuer testen

Selv om testen bygger opp under velkjente fordommer, tror Nylund at folk gjennomskuer dette.

– Google bør kanskje gjøre folk oppmerksomme på at dette er en høyst uvitenskapelig test, men jeg tror og håper at folk forstår at slikt ikke kan tas seriøst.

– Hvis moren min hadde tatt i bruk denne applikasjonen, ville hun sannsynligvis fått som svar at hun hadde en sønn som var homo og en som var hetero. Og hun har to homofile sønner.

Jøder kritiske til Apple

I sommer måtte Apple foreta en snuoperasjon etter at en annen applikasjon med betent innhold kom i søkelyset.

Ved å bruke applikasjonen, kunne man finne ut av hvilke kjente personer som var jøder eller ikke, og dette vakte inaturlig nok reaksjoner.

Applikasjonen ble tatt ut av salg i flere land, etter at flere jødiske organisasjoner utrykte misnøye.

Flere kulturnyheter