Hopp til innhold

Homeopater ble advart mot Folkeopplysningen

Norske Homeopaters Landsforbund sendte ut et rundskriv hvor de advarte sine medlemmer mot å stille opp i NRK-programmet Folkeopplysningen. – Synd, sier programleder Andreas Wahl.

skriftlig advarsel

Norske Homeopaters Landsforbund frarådet medlemmene sine å stille opp i Folkeopplysningen.

Foto: skjermdump

Gjennom de foregående Folkeopplysnings-programmene har Andreas Wahl og Jan-Ole Hesselberg sammen med ulike kjendiser testet ut alternative behandlingsmetoder som healing, bioresonans og akupunktur.

Men da programskaperne tok kontakt med ulike homeopater for å få teste ut behandlingen, fikk de ikke napp.

Produksjonsselskapet Teddy TV ringte 10-20 homeopater, men ingen ville stille opp for å demonstrere behandlingsformen.


Latterliggjøring

Folkeopplysningen

Homeopati virker ikke. Det er bare mytologi. Det ligner mer på nattverd enn moderne medisin. Slik introduserer fysiker Andreas Wahl kveldens episode av TV-programmet Folkeopplysningen. – Vi forsøker så godt det lar seg gjøre å formidle hovedkonklusjonene i den mest solide forskningen som er gjort, sier Wahl til NRK.no.

Foto: NRK

Det viste seg at det var blitt sendt ut en skriftlig advarsel før opptakene startet.
I brevet, sendt ut av Norske Homeopaters Landsforbund (NHL), hevdes det at ideen til Folkeopplysningen kommer fra Foreningen Skepsis:

«Vi har tilgode å se at Foreningen Skepsis representerer noe som er i nærheten av vitenskapelige holdninger, det er kun snakk om latterliggjøring. Vi har derfor trukket oss fra dette prosjektet, og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme.»

Videre heter det:

«Gi gjerne beskjed til medlemmene deres om dette, da en slik serie som blir negativt fremstilt om alternativ medisin kan være skadelig for alle i alternativbransjen.»

Kaller det uetisk

solveig mohr

Solveig Mohr, leder i Norske Homeopaters Landsforbund, mener Folkeopplysningen er et uetisk program.

Foto: NHL

Solveig Mohr, leder i NHL, har ikke sett kveldens program om homeopati, men hun har sett de andre episodene. Hun er skeptisk til hele TV-programmet.

– Jeg sitter igjen med inntrykk av at programmet har en agenda, hvor de vil fortelle folk at alternativ medisin ikke er noe man må bruke penger på fordi det ikke virker. Det er den røde tråden.

Hva synes du om det?

– Det er helt forkastelig. Det er uetisk at man stiller med en kjendispasient og et kamera i en fremprovosert pasientbehandlingssituasjon. Jeg synes ikke det virker som det er tatt noen etiske grep i programmet. Det virker for meg som det trekkes vitenskapelige slutninger ut fra et underholdningsprogram.

Reagerer på metodene

Mohr forteller at de ikke ønsket å bidra til programmet fordi de mener det er feil å lage underholdning ut av behandlingen.

– NHL har etiske regler å forholde oss til. Vi vil ikke stille i et underholdningsprogram med en pasient, hvor man trekker ut deler av behandlingen som underholdende. Det blir helt feil. Vi vil beskytte pasientene våre. Det må være en reell behandlingssituasjon.

Hvorfor sendte dere ut advarsel?

– Dette skjedde i en periode da jeg ikke var en del av styret. Men det var nok fordi forbundet mente at det ikke var etisk forsvarlig.

Tiril Friid Fladeby var leder i NHL da den skriftlige advarselen ble sendt ut. Det er også hun som har undertegnet skrivet. Men Friid Fladeby ønsker ikke å kommentere saken.

– Det er ikke noe mer å si om saken enn det Mohr har gjort. Og innholdet i brevet har dere.

– Synd

Programleder Andreas Wahl sier de lurte på hvorfor ingen homeopater ville stille opp i programmet.

– Etter hvert oppdaget vi at det var blitt sendt ut en advarsel. Det syntes vi var synd, vi ønsker at alle behandlerne skal få vise metodene sine.

Han avviser at programmet ønsker å latterliggjøre alternative behandlere.

– Vi ønsker å vise de ulike alternative behandlingene, på samme måte som det blir vist utallige legebehandlinger på TV uten at allmennpraktikere protesterer mot det. Det var heller ingen andre behandlere som hadde et problem med å stille opp i programmet.

Wahl synes heller ikke de bruker for sterke virkemidler i serien.

– Som TV-program er man nødt til å ta noen fortellertekniske grep. Man får ikke presentert den hele og fulle sannheten på 30 minutter. Men vi forsøker så godt det lar seg gjøre å formidle hovedkonklusjonene i den mest solide forskningen som er gjort.

Fysiker Andreas Wahl er programleder i "Folkeopplysningen"

I episode fem av Folkeopplysningen lager Andreas Wahl et hjemmelaget homeopatisk remedium av gåseorganer.

Andre har reagert

Magnus Nome, redaktør i Teddy TV, produksjonsselskapet bak Folkeopplysningen, avviser at programmet har noen som helst tilknytning til Foreningen Skepsis.

Redaktøren mener at alle nødvendige etiske vurderinger ble gjort i forkant av TV-opptakene, og han synes ikke det er kritikkverdig å bruke kjendiser til å teste ut ulike alternative behandlingsformer.

– Både kjendis og behandler var fullt informert om hva de var med på. Kjendisinnslagene er, som det går tydelig fram av programmet, ikke for å teste virkningen eller validiteten av tilbudene, men for å vise fram hva som foregår og hvordan det oppleves for pasienten.

Nome forteller at det har vært uproblematisk å få andre behandlere til å stille opp.
Er det noen som har reagert i etterkant av opptakene?
- Et par tilbydere har kontaktet Teddy TV i etterkant og sagt seg misfornøyd med innholdet i programmet


Folkeopplysningen vises på NRK1 på mandager klokken 21.30.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober