De siste stemmene

Før krigen levde det drøyt to tusen jøder i Norge. I dag er bare et fåtall av dem fremdeles i live.

Jo Benkow
Foto: Edvard Hambro / NRK

Fem tidsvitner forteller historien sin i dokumentaren ”Holocaust – tidsvitne”. En av dem er tidligere Stortingspresident Jo Benkow.

Se dokumentaren her: Holocaust - tidsvitner

I dokumentaren møter vi to kvinner og tre menn – tre av dem overlevde fordi de klarte å flykte før de ble arrestert, to mener de overlevde fangenskapet i Auschwitz fordi de hadde flaks. Felles for dem er at de mistet mange av sine pårørende – noen mistet alle.

Jo Benkow
Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Jo Benkow – flyktet til Sverige med sin far høsten 1942. Etterlot kvinnene i familien i Norge. Samtlige deportert og drept i tyske konsentrasjonsleire. Bosatt i Oslo.

Sammy Steinmann
Foto: Edvard Hambro / NRK

Sammy Steinmann – arrestert 26. oktober, deportert med slaveskipet SS Donau den 26. november 1942. Fange i Auschwitz fra desember 1942 til frigjøringen. Mistet resten av sin familie i konsentrasjonsleire. Bosatt i Oslo.

Julius Paltiel
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Julius Paltiel – arrestert i Trondheim i oktober 1942. Satt først på Falstad Arbeidsleir utenfor Trondheim. Deretter deportert til Tyskland med SS Gutenland i januar 1943. Fange i Auschwitz fra februar 1943 til frigjøringen. Mistet sin bror og sine foreldre i tyske konsentrasjonsleire.

Jenny Wulff
Foto: Edvard Hambro / NRK

Jenny Wulff – gift med engelskmannen Ilai Wulf. Arrestert 26. oktober 1942 sammen med resten av familien. Fordi hun var gift engelsk ble hun sendt til Bretvedt Kvinnefengsel og ikke deportert med SS Donau som resten av hennes familie. Senere deportert til Tyskland og Frankrike. Befridd av amerikanerne i 1945. To av hennes søstre, begge brødrene og hennes foreldre ble drept i tyske konsentrasjonsleire. Wulff er bosatt i Oslo.

Fanny Raschow
Foto: Edvard Hambro / NRK

Fanny Raschow – flyktet til Sverige med sin mann tidlig på høsten 1942 – resten av hennes familie deportert og drept i tyske konsentrasjoneleire. Rascow er bosatt i Oslo.

Bakgrunn

Berit Reisel fra Holocaustsenteret og forsker Bjarte Bruland har brukt to år på å kartlegge de norske jøders skjebne under Den andre verdenskrig.

Av alle jødene som bodde i Norge i april 1940 er det nå bare 25 stykker igjen – hvorav tre bor utenfor landet. Målet var å intervjue alle og dokumentere deres liv før de går bort. Intervjuene ble gjennomført i samarbeid med Irene Levin.

Disse fem historiene i ”Holocaust – tidsvitner” ble valgt ut fordi de speiler forskjellige sider ved skjebnene til norske jøder under krigen. Historiene er klippet sammen slik at de går i hverandre, det er brukt lite arkivbilder og det er ingen kommentarstemme i dokumentaren.

Les også:

Julius Paltiel er død

Ofrene forteller sin historie

Kulturstrøm

 • Meir om Listhaug-boka

  Du kan høyre meir om den nye boka til Sylvi Listhaug i Politisk kvarter.

  Listhaugs nye bok + abortdebatt mellom AUF og KrFU
 • Twitter fjerne falske kontoer

  Twitter melder at de har fjernet 18 kontoer som kobles til den høyreorienterte organisasjonen InfoWars som er anklaget for å spre falske nyheter, melder CNN. InfoWars og dens grunnlegger Alex Jones ble utestengt fra Twitter i september.

 • Benetton-grunnlegger død

  En av grunnleggerne av klesmerket Benetton, milliardæren Gilberto Benetton, er død, 77 år gammel. Benetton døde mandag i sitt hjem i Treviso i Italia. Benetton Group har i dag over 5000 butikker verden over.