NRK Meny
Normal

Hollywoodstøv på kameralinsa

Leonardo di Caprio har for lengst spilt av seg hvalpefettet og gjør en overbevisende innsats i denne filmen om krig, fred, politikk og en rosa diamant.

Leonardo di Caprio og Djimon Hounsou
Foto: JAAP BUITENDIJK / AP

Leonardo di Caprio spiller for anledningen en ekssoldat og kynisk eventyrer på jakt etter en sjelden, fabelaktig rosa diamant. Som også kalles blod-diamanten eller konflikt-diamanten.

Feil ambisjoner

Bakteppet i denne filmen er det voldelige, blodige Afrika, som utspiller seg i flyktningleirene og håpløshetens Afrika. Her er folk pint av kriger, utnyttet av vesten og ikke minst egen korrupsjon.

Filmen har ambisjoner om å være en underholdene actionthriller og samtidig en seriøs politisk kommentar.

Det lykkes ikke.

Som actionfilm er dette er velsmurt og vellaget spenningshistorie, men med politisk bidrag blir det hele altfor enkelt og overfladisk.

Det kommer for mye "Hollywood-klisjeer-støv" på kameralinsen.

I skikkelig skrekkfilm-tradisjon

Djimon Hounsou i filmen Blood Diamond
Foto: Jaap Buitendijk / Jaap Buitendijk

Sierra Leone er herjet av borgerkrig. Opprørshæren setter forsvarsløse landsbyer i brann, og slakter ned kvinner og barn.

Armer kappes av i gammel skrekkfilm-tradisjon. Livredde guttunger læres opp til å drepe i revolusjonens navn, og menn sendes til slavearbeid på diamantfeltet.

Stjal diamant

Diamantene brukes til å finansiere våpen, som igjen lager flere blodbad. En av slavene spilt av Djimon Hounsou sniker unna en rosa diamant. Det får den skruppelløse diamantsmuggleren Di Caprio snusen i og foreslår derfor et partnerskap.

Diamanten i bytte mot at Djimon finner igjen familien. På en nervepirrende jakt i et krigsherjet land møter de en vakker kvinnelig journalist, som er spilt av Jennifer Connelly.

En dame med høye prinsipper og moral. Hun lar seg bruke av Di Caprio i bytte mot en sensasjonell historie.

Uten hvalpefett

Leonardo di Caprio har for lengst spilt av seg hvalpefettet og gjør en overbevisende innsats. Han er faktisk nominert til Oscar for denne rollen.

”Blood Diamond” er en spennende, velspilt actionfilm, en historie med det evige afrikanske dramaet som kulisse.

Alt for mange baller

Som politisk innlegg faller filmen flatt.

Regissør Ed Zwick har alt for mange baller i luften samtidig og tør ikke gi slipp på de velbrukte Hollywood klisjeene.

Filmen får terningkast 4

Hør Helen de Bellis anmelde Blood Diamond

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: