– Hele opplevelsen har vært fantastisk. Dette er en feiring av det hele, så det er gøy, sier Hivju til NRK før den første visningen av «The Thing».
Han er til daglig skuespiller ved Trøndelag teater, men har sammen med en sekstett andre nordmenn roller i den ferske Hollywood-produksjonen.
Blant kjendisene på den røde løperen i natt var rockeren Marilyn Manson og Justin Biebers kjæreste Selena Gomez.
– Det er surrealistisk. Veldig sånn «se på meg, se på meg!», også blir det tatt masse bilder. Det er som å ha en lyskaster i trynet. Det er stas å være her, men jeg savner de andre gutta, sier 32-åringen, som er sønn av skuespiller Erik Hivju.
Saken fortsetter under videoen.
VIDEO: Kristofer Hivju på den røde løperen i Hollywood sammen med samboer og NRK-profil Gry Molvær. Se intervju.
Sju norske skuespillere
«The Thing» finner sted på en forskningsstasjon i Antarktis bemannet av norske polforskere. (Se faktaboks.)
Trond Espen Seim, Jan Gunnar Røise, Stig Henrik Hoff, Ole Martin Aune Nilsen, Jørgen Langhelle og Jo Adrian Haavind utgjør sammen med Hivju den norske delegasjonen i skrekkfilmen.
Aldri før har så mange nordmenn spilt i en og samme Hollywood-film.
– Det var et eventyr å spille inn filmen. Nå gleder jeg meg til å se den på et stort, stort lerret. Det blir gøy å møte alle som har laget filmen. Også skal vi bowle etterpå. Det er jeg klar for, sier Hivju og ler.
Se traileren til «The Thing»:
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
– Lagde ei «joikebule»
Filmen ble spilt inn i Toronto i Canada i første halvdel av 2010.
Stig Henrik Hoff.
Foto: Filmweb
Jan Gunnar Røise.
Foto: Filmweb
Jørgen Langhelle.
Foto: Filmweb
Trond Espen Seim.
Foto: Filmweb
– Det var morsomt alle dagene, men aller morsomst var da jeg og Stig Henrik Hoff gjorde et brannstunt selv. Vi kastet ut stuntmennene og gjorde det like godt selv. Da følte vi oss begge som helter, forteller Hivju.
«The Thing» inkluderer også et norsk musikalsk innslag. Grand Prix-låta «Sámiid Ædnan» fra 1980 brukes i filmen, noe som opphavsmann Sverre Kjeldsberg tidligere i høst kritiserte.
Kristofer Hivju forteller at scenen der sangen brukes kom med i filmen etter initiativ fra de norske skuespillerne.
– Vi forandret hele settet til ei «joikebule». Da scenen egentlig var ferdig fortsatte vi å synge og lage rock'n'roll. Da ble scenen forandret, og regissøren ville heller ha med festen enn noe annet, sier skuespilleren.
– Han stjal showet
Hivju får gode skussmål fra den amerikanske skuespilleren Eric Christian Olsen, som gestalter Adam i grøsseren.
– Man blir følelsesmessig knyttet til Kristofers rollefigur. Når kaoset bryter ut i filmen og rollefiguren hans blir angrepet knuses nesten hjertet til seeren. Kristofer er en fantastisk skuespiller, sier Olsen, best kjent for sin rolle i tv-serien «NCIS: Los Angeles».
«The Thing» er regissør Matthijs van Heijningens Hollywood-debut. Han er fornøyd med valget av Kristofer Hovje som isforskeren Jonas.
– Jeg castet ham til rollen kun basert på utseendet hans, men for å være helt ærlig: Han stjal showet. Han skiller seg virkelig ut, sier den nederlandske regissøren.
– Nordmennene ser helt like ut
Filmen har ordinær premiere i USA førstkommende fredag, og i Norge 28. oktober. Noen nettsider har allerede anmeldt filmen etter pressevisninger.
Bloggen Cinema Autopsy gir filmen tre av seks stjerner, som betyr «godkjent og verdt å se på dvd».
– Filmen er i starten en overbevisende kopi av originalen, men ender med å føles uferdig, skriver anmelderen, som også mener regissøren overbruker de dataskapte spesialeffektene.
Det australske nettstedet The Vine gir «The Thing» to av fem stjerner.
– Det som starter som en klaustrofobisk historie om paranoia blir etter hvert en actionfilm på D-nivå, mener anmelderen, som ikke synes regissøren lar publikum bli kjent med rollefigurene.
– Ikke bare ser nordmennene helt like ut - de er alle blonde og skitne med skjegg - det gjøres heller ikke noen innsats for å gi dem tydelige personligheter, skriver anmelderen.
Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør
Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.
– En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.
– Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.
Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.
Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.
Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.
En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.
Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.