– Trodde det var best for alle om jeg holdt avstand

Kenneth i «Ingen grenser» regnet ikke med å overleve kreftkampen, og valgte å holde seg unna datteren da hun var liten. Han ville skjerme henne, men i dag angrer han på valget han tok.

Video Kenneth Birkenes

Kenneth Birkenes bruker i dag all tid på datteren Johanna. Men kampen mot kreft gjorde det lenge vanskelig for den lille familien.

Kenneth Birkenes gikk fra et aktivt liv med gårdsarbeid, jakt, fiske og idrett, til å få livet snudd på hodet som 15-åring.

Da fikk han den sjeldne kreftdiagnosen Ewings sarkom. I dag er han frisk, og har lagt tre tøffe kamper mot kreften bak seg.

Ville skjerme datteren

For seks år siden fikk Kenneth og kona Marte en datter, men sykdommen gjorde at han ikke ville slippe henne for tett innpå seg.

– Vi hadde ønsket oss barn lenge, og ville ha en positiv opplevelse i alt det negative vi hadde vært gjennom som følge av kreften.

– Å bli far satte i gang utrolig mange følelser. Det var fantastisk, men samtidig fant jeg ut at det var best om jeg holdt avstand. Da hadde jeg hatt kreft i to omganger, så jeg ville ikke at hun skulle knytte seg for mye til meg, forklarer Kenneth.

(Saken fortsetter etter bildet)

Kenneth Birkenes og Lars Monsen

Kenneth var et aktivt friluftsmenneske før sykdommen gjorde det vanskelig.

Foto: Håvard Jenssen / NRK/ Mastiff

– Dette er jo helt idiotisk

Det endte med at han lot kona Marthe styre mye av oppdragelsen og kosen med datteren Johanna. Men så ble alt snudd på hodet igjen.

– Til slutt tenkte jeg at «dette er jo helt idiotisk». Jeg skjønte at det ikke var til nytte for noen av oss at Johanna ikke fikk så mye oppmerksomhet som hun fortjente. Men da jeg endelig hadde kommet frem til dette, fikk jeg kreftdiagnosen for tredje gang, forteller han til NRK.no.

Ble syk igjen

Kenneth ble levnet små sjanser til å overleve, og måtte i gang med en ny, tung kamp mot kreften.

– Jeg var helt i kjelleren etter å ha blitt tungt medisinert over en lang periode, og lå på sykehuset med forferdelige magesmerter. Da sa jeg til kona at jeg ikke trodde jeg kom til å klare det, sier Kenneth mens han prøver å beskrive situasjonen.

– Marthe ble helt blek, for det er første gang jeg har sagt at jeg gir opp, minnes han.

Men det tok ikke lang tid før han fikk gnisten tilbake, og fortsatte å kjempe mot sykdommen. Igjen ble forholdet til datteren satt på prøve, men denne gangen var ikke valget frivillig.

– Under behandlingen måtte jeg holde avstand til Johanna på grunn av smittefare. Immunforsvaret mitt var nede for telling, så jeg måtte være veldig forsiktig med å ha folk for tett på meg.

Dermed ble de en ny periode hvor jeg så mindre til datteren min enn jeg hadde lyst til.

Stas med pappa på TV

Kenneth mener det er viktig å være åpen om hva sykdom kan gjøre med familieforhold fof å bryte ned tabuer. Han har hatt mye dårlig samvittighet overfor datteren, men har gjort sitt ytterste for å kompensere i senere år.

– Hun betyr jo alt for meg, så i dag bruker all fritid på datteren min. Vi har et fantastisk godt forhold, og det fortjener hun.

Han så på på «Ingen grenser» som en perfekt arena for å vise hva man kan få til med innsats og vilje. Og Johanna er fornøyd med å ha fått en TV-stjerne som far.

– Hun ble litt skeptisk etter det første programmet der jeg svimte av, og mente at jeg burde ha blitt tatt bedre vare på, ler Kenneth.

– Men nå syns hun det bare er stas, og hun får hele tiden spørsmål fra venner og klassekamerater om hvordan det går med «Ingen grenser»-Kenneth.

(Saken fortsetter etter bildet)

Kenneth Birkenes

Kenneth er klar til å gi en håndsrekning.

Foto: Håvard Jenssen / NRK/ Mastiff

Tenker på fremtiden

Som følge av sykdommen har han måttet lære seg å gå tre ganger, og vært igjennom store fysiske påkjenninger. Selv om han i dag er frisk, tenker han ofte på hvordan fremtiden vil bli.

– Det går ikke en dag uten at jeg tenker på hva som kan skje, så jeg prøver å holde meg mye i aktivitet for å holde tankene på avstand.

– Forrige gang brukte jeg opp det meste av behandlingstilbudet som finnes, så om jeg får kreft igjen, er det ikke så mye å gjøre. Derfor er det viktig for meg å nyte hvert øyeblikk med familien, og verdsette det livet jeg har i dag.

Men han er innstilt på å gjøre det umulige mulig enda en gang om det skulle bli nødvendig.

– Oddsen var elendig forrige gang også, så jeg ser ingen grunn til at det ikke skal være mulig å klare det igjen, slår Kenneth fast.

Kulturstrøm