Hopp til innhold

Setter musikkrekord med «The Simpsons»

På søndag sendes episode 500 av «The Simpsons» og serien setter dermed TV-rekord som verdens lengstlevende TV-serie. Men på musikksiden har serien har allerede tatt flere rekorder.

Matt Groening

Serieskaper Matt Groening, setter rekorder med «The Simpsons».

Foto: Chris Pizzello / Ap

Alf Clausen har vært med som seriens faste komponist siden 1990, og har nylig satt en musikalsk TV-rekord. Han har laget musikk til 483 av de 500 episodene, og det er en rekord ingen andre TV-komponister kan matche.

– Det er en utfordrende jobb, og jeg jobber hardt for å la være å gjenta meg selv, sier Clausen til Variety.

Kronet med Emmy

Siden første episode ble sendt i 1989, har «The Simpsons» passert de fleste andre TV-serier i rekordbøkene. «Gunsmoke» eksisterte i 635 episoder, men en tredjedel av disse inneholdt kun originalmusikken. «La Law» ble sendt i 20 år, men la inn årene etter «bare» 456 episoder.

Alf Clausen har vunnet to Emmy-priser og fått 21 nominasjoner for innsatsen i «The Simpsons».

Seriens musikkredaktør, Chris Ledesma, har vært med siden starten, og har også statistikken på sin side. Han står bak bruken av imponerende 15 000 musikkstykker og mer enn 28 000 opptak siden den første episoden ble spilt inn for 23 år siden.

Skryter av Groening

Hver episode er spilt inn med et orkester, og dette er uvanlig kost i dagens TV-landskap. Alf Clausen styrer et orkester på 35 personer, og gir serieskaper Matt Groening all ære for å velge musikere fremfor billigere, elektroniske løsninger.

Selv om veteranen er godt over pensjonsalder, har han ingen planer om å legge notearkene på hylla riktig enda.

– Jeg har tenkt til å ri løpet ut og inn i solnedgangen, slår den 70 år gamle komponistveteranen fast.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober