Hold senga

Norske arbeidsplasser er fulle av smittebomber. Mange innbiller seg at smitten kommer først etter sykdommen. Slik er det ikke.

Hold deg under dyna
Foto: Scanpix / SCANPIX

 

- Er du forkjøla omgis du av ei sky med smittsomme bakterier, forklarer overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet. - Det skal ikke så mye til før omgivelsene blir smittet.

Mest smitte sprer du et par dager før du selv blir ordentlig syk. Du smitter selvfølgelig også når du går snørrete rundt og hoster.

Host i albuehulen

- Mange holder seg for munnen når de hoster, det er bedre enn ikke å gjøre det. Problemet er at vi bruker håndflata, da overfører vi bakterier og virus til alt vi tar på. – Host heller i albuehulen, er rådet fra Iversen. – Albuehulen bruker er lite brukt og da unngår du å smitte andre.

Umiddelbar ro

Atsjo! Du sitter på trikken og kjenner ei skur av snørr i nakken. Etter et par dager er det du selv som sitter der og sprer bakteriene videre. – Når du merker at forkjølelsen sniker seg inn på deg bør du ta hensyn til det med en gang, ellers er det fort for sent.

Dulling hjelper

Det finnes mange råd og vink om hvordan du kan bli kvitt forkjølelse og influensa. Det mest effektive er likevel å legge seg under dyna og sove. – Litt TV-titting og tegneserier går bra. Litt ekstra omsorg og dulling kan også hjelpe, forteller Iversen.

Behandling

Det finnes ikke noe virksomt middel mot forkjølelse, men symptomene kan lindres av nesedråper, hostesaft og betennelsesdempende og smertestillende medisiner, f.eks. acetylsalisylsyre eller paracetamol.

Antibiotika har ingen effekt på selve forkjølelsen, men kan bli aktuelt hvis man tror det er tilkommet en bakteriell infeksjon. 

Her får du gode tips

Forkjølelse og influensa
Foto: Scanpix / SCANPIX

 

Kulturstrøm

 • Oversikt over Trumps tvitring

  Avisa The New York Times har laga ei liste over alle Donald Trump sine twittermeldingar med fornærmande innhald, frå han erklærte presidentkandidaturet sitt i 2015 og til han vart utestengd frå Twitter i januar i år.

  Trump Twitter
  Foto: Skjermdump/Twitter
 • Lil Wayne benåda av Trump

  Rapparane Lil Wayne (Dwayne Michael Carter Jr.) og Kodak Black (Bill Kapri) er blant dei 143 som Donald Trump anten har benåda eller redusert straffa til. Lil Wayne var sikta for å eige skytevåpen ulovleg. Kodak Black var dømd for eit liknande forhold.

  Rapparane Lil Wayne (Dwayne Michael Carter Jr.) og Kodak Black (Bill Kapri) .
  Foto: Kim Erlandesen / NRK/AP/NTB