NRK Meny
Normal

Hold senga

Norske arbeidsplasser er fulle av smittebomber. Mange innbiller seg at smitten kommer først etter sykdommen. Slik er det ikke.

Hold deg under dyna
Foto: Scanpix / SCANPIX

 

- Er du forkjøla omgis du av ei sky med smittsomme bakterier, forklarer overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet. - Det skal ikke så mye til før omgivelsene blir smittet.

Mest smitte sprer du et par dager før du selv blir ordentlig syk. Du smitter selvfølgelig også når du går snørrete rundt og hoster.

Host i albuehulen

- Mange holder seg for munnen når de hoster, det er bedre enn ikke å gjøre det. Problemet er at vi bruker håndflata, da overfører vi bakterier og virus til alt vi tar på. – Host heller i albuehulen, er rådet fra Iversen. – Albuehulen bruker er lite brukt og da unngår du å smitte andre.

Umiddelbar ro

Atsjo! Du sitter på trikken og kjenner ei skur av snørr i nakken. Etter et par dager er det du selv som sitter der og sprer bakteriene videre. – Når du merker at forkjølelsen sniker seg inn på deg bør du ta hensyn til det med en gang, ellers er det fort for sent.

Dulling hjelper

Det finnes mange råd og vink om hvordan du kan bli kvitt forkjølelse og influensa. Det mest effektive er likevel å legge seg under dyna og sove. – Litt TV-titting og tegneserier går bra. Litt ekstra omsorg og dulling kan også hjelpe, forteller Iversen.

Behandling

Det finnes ikke noe virksomt middel mot forkjølelse, men symptomene kan lindres av nesedråper, hostesaft og betennelsesdempende og smertestillende medisiner, f.eks. acetylsalisylsyre eller paracetamol.

Antibiotika har ingen effekt på selve forkjølelsen, men kan bli aktuelt hvis man tror det er tilkommet en bakteriell infeksjon. 

Her får du gode tips

Forkjølelse og influensa
Foto: Scanpix / SCANPIX

 

Flere kulturnyheter