Hopp til innhold

Hode fra «Reveenka» revet vekk

Sist uke ble det begått et innbrudd i Filmmuseet på Filmens hus i Oslo. Den eneste stjålne gjenstanden er et revehode, brukt i Ivo Caprino-filmen «Reveenka».

Monteret der reveenkas hode mangler etter tyveriet torsdag forrige uke.

Monteret der revens hode mangler etter tyveriet torsdag forrige uke.

Foto: NFI/Caprino

Fra filmen reveenka

Her ser vi frieren på vei til reveenkas hus i filmen med samme navn. Frierens hode er nå stjålet fra Filmens Hus i Oslo.

Foto: NFI/Caprino

Innbruddet skjedde en gang mellom 18. og 19. september, og det eneste tyvene har tatt med seg er hodet til reve-figuren som Ivo Caprino i sin tid brukte til sin animasjonsfilm «Reveenka».

– Det skjedde trolig mens museet var åpent, den første halvtimen torsdag morgen, sier Julie Ova, avdelingsdirektør for publikumsavdelingen, til NRK.no.

Caprinos familie og ansatte ved Norsk filminstitutt ser svært alvorlig på hendelsen, og vil gjerne etterlyse hodet både nasjonalt og internasjonalt.

– Vi har anmeldt saken til politiet, men vi står så langt uten spor, opplyser Ova.

Det mystiske ved tyveriet, er at kun revehodet til frieren i Reveenka mangler fra museets rikholdige samling.

– Noen har brukt skrutrekker og brutt opp glassmonteren og tatt det ene hodet. Vi stiller oss svært undrende til dette, sier Ova videre til NTB.

«The Fox»?

Den siste tidens farsott, Ylvis' «The Fox», er selvsagt noe medarbeiderne på Filmens Hus har tenkt på.

– Jeg vil jo ikke trekke noen forhastede konklusjoner, men det er jo pussig at det kun er det som er stjålet, sier Ova til NRK.no.

Selv om det også medarbeiderne på Filmens Hus har galgenhumor, understreker Ova at dette er mer enn revestreker. Revehodet er å regne som en nasjonalskatt.

– Det er en filmskatt som er stjålet fra oss. Man kan lett tenke at dette er en morsomhet, men å bryte seg inn – for deretter å brekke opp et glassmonter og stikke av med en gjenstand av en slik verdi; da bør man forstå at man har gjort noe kriminelt, sier Ova til NTB.

Har du opplysninger i saken, ønsker Norsk Filminstitutt å bli kontaktet: 22 47 45 00.

Kulturstrøm

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.

 • Sjelden Mercedes solgt for over én milliard

  En svært sjelden Mercedes-Benz fra 1955 er solgt på auksjon for 1,38 milliarder norske kroner. Bilen skal dermed være den dyreste som noen gang er solgt.

  Det opplyser auksjonshuset Sotheby's i London. Bilen, en Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut fra 1955, ble kjøpt av en privat samler for 135 millioner euro. Den er en av bare to i sitt slag.

  Prisen er nesten tre ganger så høy som den forrige rekorden, som ble satt i 2018 av en Ferrari 250 GTO fra 1962.

  (©NTB)

  En svært sjelden Mercedes-Benz fra 1955 er solgt på auksjon for 1,38 milliarder norske kroner. Bilen skal dermed være den dyreste som noen gang er solgt.
  Foto: AFP