Hopp til innhold

Hode fra «Reveenka» revet vekk

Sist uke ble det begått et innbrudd i Filmmuseet på Filmens hus i Oslo. Den eneste stjålne gjenstanden er et revehode, brukt i Ivo Caprino-filmen «Reveenka».

Monteret der reveenkas hode mangler etter tyveriet torsdag forrige uke.

Monteret der revens hode mangler etter tyveriet torsdag forrige uke.

Foto: NFI/Caprino

Fra filmen reveenka

Her ser vi frieren på vei til reveenkas hus i filmen med samme navn. Frierens hode er nå stjålet fra Filmens Hus i Oslo.

Foto: NFI/Caprino

Innbruddet skjedde en gang mellom 18. og 19. september, og det eneste tyvene har tatt med seg er hodet til reve-figuren som Ivo Caprino i sin tid brukte til sin animasjonsfilm «Reveenka».

– Det skjedde trolig mens museet var åpent, den første halvtimen torsdag morgen, sier Julie Ova, avdelingsdirektør for publikumsavdelingen, til NRK.no.

Caprinos familie og ansatte ved Norsk filminstitutt ser svært alvorlig på hendelsen, og vil gjerne etterlyse hodet både nasjonalt og internasjonalt.

– Vi har anmeldt saken til politiet, men vi står så langt uten spor, opplyser Ova.

Det mystiske ved tyveriet, er at kun revehodet til frieren i Reveenka mangler fra museets rikholdige samling.

– Noen har brukt skrutrekker og brutt opp glassmonteren og tatt det ene hodet. Vi stiller oss svært undrende til dette, sier Ova videre til NTB.

«The Fox»?

Den siste tidens farsott, Ylvis' «The Fox», er selvsagt noe medarbeiderne på Filmens Hus har tenkt på.

– Jeg vil jo ikke trekke noen forhastede konklusjoner, men det er jo pussig at det kun er det som er stjålet, sier Ova til NRK.no.

Selv om det også medarbeiderne på Filmens Hus har galgenhumor, understreker Ova at dette er mer enn revestreker. Revehodet er å regne som en nasjonalskatt.

– Det er en filmskatt som er stjålet fra oss. Man kan lett tenke at dette er en morsomhet, men å bryte seg inn – for deretter å brekke opp et glassmonter og stikke av med en gjenstand av en slik verdi; da bør man forstå at man har gjort noe kriminelt, sier Ova til NTB.

Har du opplysninger i saken, ønsker Norsk Filminstitutt å bli kontaktet: 22 47 45 00.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober