Hopp til innhold

Slik kan det gå når hobbyrestauratøren får frie tøyler

80-åring tok på seg jobben med å restaurere et 250 år gammelt ikon i den lokale kirken. Uten å spørre først.

Ecce Homo restaurert

Ecce Homo, av 1800-tallskunstneren Elías García Martínez. Til venstre originalen, i midten bildets tilstand da lokale myndigheter kartla kirkekunsten i julil, og til høyre det ferdige produktet, visstnok gjort av en 80-årig nabo.

Foto: Centro de Estudio Borjanos

Hun handlet visstnok i god tro, den 80 år gamle kvinnen som tok initiativet til å restaurere et veggmaleri, en fresko i Santuario de Misericordia-kirken i den spanske byen Borja. Flere spanske kilder, blant dem storavisa El Pais, forteller i dag om den uvanlige restaureringen.

Bildet er kalt Ecce Homo, og er malt av 1800-tallkunstneren Elías García Martínez. Det var blitt forfallent med årene, og kirken hadde tidligere ikke hatt penger til selv å restaurere freskoen, som er den eneste av Martinez i byen.

I juli tok lokale myndigheter et bilde av alle kirkens fresker for å katalogisere religiøs kunst i regionen, og kort tid etter donerte kunstnerens etterkommer penger til restaureringen – trolig i sjokk over hvor slitt bildet var blitt.

Men 6. august, da representanter for de lokale styresmaktene dro på befaring, hadde altså en 80 år gammel nabo selv restaurert bildet. På egen hånd, og uten tillatelse.

Dagen etter beklaget senteret for lokal kultur, eller Centro de Estudio Borjanos, sterkt inngrepet på sine nettsider. Myndigheten krevde tiltak, uvisst hvilke, for å hindre at dette kunne skje i framtida.

Kort tid etter skal kvinnen ha tilstått, men først etter å ha gjort seg ferdig. Det er ukjent om bildet nå vil la seg redde, eller iallfall tilbakeføres til sin originale tilstand.

Kulturstrøm

 • Emil slipper protestlåt med russiske Ekaterina

  Låten som samiske artisten Emil Kárlsen spilte inn med russiske Ekaterina Efremova ble i lys av Russlands invasjon av Ukraina en sterk protestlåt.

  Fredag slipper Kárlsen singelen med tittel på tre språk – «Min áiggis – Ближе, чем кажется (In Our Days – Closer Than it Seems)», spilt inn i kjølvannet av at begge skulle opptre under Barentsrådets toppmøte i Tromsø i november i fjor, det melder NTB. – Tema for låten ble naturligvis farget av begivenheten, med ønske om å bevare fred og gode toner mellom folk og land. sier Karlsen. Videre sier han at det er viktig at vi ikke mister kontakten med de fredelige krefter hos våre nabofolk.

  Samiske Emil Kárlsen slipper det som ble en ekstra aktuell protestlåt sammen med russiske Ekaterina Efronova fra Murmansk. En av verselinjene lyder: "Vi er nødt til å holde den skjøre verden i håndflata vår". Foto: Evgeny Velichko / Ørjan Marakatt Bertelsen NTB kultur
  Foto: Evgeny Velichko / Ørjan Marakatt Bertelsen NTB kultur
 • Ber regjeringen fjerne taket på den norske ordningen

  Meghan Beaton i Filmkommisjonen mener Norge har verdens minst konkurransedyktige insentivordning.

  Slik den er i dag har Norge en fast pott med penger, eller et tak, som deles ut til noen heldige produksjoner.

  Kulturminister Anette Trettebergstuen sier hun jobber for å fjerne det øvre taket.