Hopp til innhold

Slik kan det gå når hobbyrestauratøren får frie tøyler

80-åring tok på seg jobben med å restaurere et 250 år gammelt ikon i den lokale kirken. Uten å spørre først.

Ecce Homo restaurert

Ecce Homo, av 1800-tallskunstneren Elías García Martínez. Til venstre originalen, i midten bildets tilstand da lokale myndigheter kartla kirkekunsten i julil, og til høyre det ferdige produktet, visstnok gjort av en 80-årig nabo.

Foto: Centro de Estudio Borjanos

Hun handlet visstnok i god tro, den 80 år gamle kvinnen som tok initiativet til å restaurere et veggmaleri, en fresko i Santuario de Misericordia-kirken i den spanske byen Borja. Flere spanske kilder, blant dem storavisa El Pais, forteller i dag om den uvanlige restaureringen.

Bildet er kalt Ecce Homo, og er malt av 1800-tallkunstneren Elías García Martínez. Det var blitt forfallent med årene, og kirken hadde tidligere ikke hatt penger til selv å restaurere freskoen, som er den eneste av Martinez i byen.

I juli tok lokale myndigheter et bilde av alle kirkens fresker for å katalogisere religiøs kunst i regionen, og kort tid etter donerte kunstnerens etterkommer penger til restaureringen – trolig i sjokk over hvor slitt bildet var blitt.

Men 6. august, da representanter for de lokale styresmaktene dro på befaring, hadde altså en 80 år gammel nabo selv restaurert bildet. På egen hånd, og uten tillatelse.

Dagen etter beklaget senteret for lokal kultur, eller Centro de Estudio Borjanos, sterkt inngrepet på sine nettsider. Myndigheten krevde tiltak, uvisst hvilke, for å hindre at dette kunne skje i framtida.

Kort tid etter skal kvinnen ha tilstått, men først etter å ha gjort seg ferdig. Det er ukjent om bildet nå vil la seg redde, eller iallfall tilbakeføres til sin originale tilstand.

Kulturstrøm

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB