Slik kan det gå når hobbyrestauratøren får frie tøyler

80-åring tok på seg jobben med å restaurere et 250 år gammelt ikon i den lokale kirken. Uten å spørre først.

Ecce Homo restaurert

Ecce Homo, av 1800-tallskunstneren Elías García Martínez. Til venstre originalen, i midten bildets tilstand da lokale myndigheter kartla kirkekunsten i julil, og til høyre det ferdige produktet, visstnok gjort av en 80-årig nabo.

Foto: Centro de Estudio Borjanos

Hun handlet visstnok i god tro, den 80 år gamle kvinnen som tok initiativet til å restaurere et veggmaleri, en fresko i Santuario de Misericordia-kirken i den spanske byen Borja. Flere spanske kilder, blant dem storavisa El Pais, forteller i dag om den uvanlige restaureringen.

Bildet er kalt Ecce Homo, og er malt av 1800-tallkunstneren Elías García Martínez. Det var blitt forfallent med årene, og kirken hadde tidligere ikke hatt penger til selv å restaurere freskoen, som er den eneste av Martinez i byen.

I juli tok lokale myndigheter et bilde av alle kirkens fresker for å katalogisere religiøs kunst i regionen, og kort tid etter donerte kunstnerens etterkommer penger til restaureringen – trolig i sjokk over hvor slitt bildet var blitt.

Men 6. august, da representanter for de lokale styresmaktene dro på befaring, hadde altså en 80 år gammel nabo selv restaurert bildet. På egen hånd, og uten tillatelse.

Dagen etter beklaget senteret for lokal kultur, eller Centro de Estudio Borjanos, sterkt inngrepet på sine nettsider. Myndigheten krevde tiltak, uvisst hvilke, for å hindre at dette kunne skje i framtida.

Kort tid etter skal kvinnen ha tilstått, men først etter å ha gjort seg ferdig. Det er ukjent om bildet nå vil la seg redde, eller iallfall tilbakeføres til sin originale tilstand.

Kulturstrøm

  • Trekker seg fra Grammy-nominasjon

    Den canadiske artisten Drake ber om at hans nominasjoner til Grammy-prisene trekkes tilbake, ifølge flere kilder. Det er ikke oppgitt noen begrunnelse, men Drake har tidligere vist misnøye med å ikke ha blitt nominert utenfor rap-kategorien. (NTB)

  • Fant svært langhus ved Halden

    Ved Gjellestad i Halden har man funnet et langhus på nær 60 meter med georadar. Langhuset er blant de største i Norden.

    I tillegg har forskerne fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet en rekke andre bygninger og graver. De mener funnene tyder på at stedet har vært et maktsentrum i jernalder og vikingtid, skriver de i en pressemelding.

    Funnene er gjort i nærheten av der man fant Gjellestadskipet i 2018 (NTB).