Slik kan det gå når hobbyrestauratøren får frie tøyler

80-åring tok på seg jobben med å restaurere et 250 år gammelt ikon i den lokale kirken. Uten å spørre først.

Ecce Homo restaurert

Ecce Homo, av 1800-tallskunstneren Elías García Martínez. Til venstre originalen, i midten bildets tilstand da lokale myndigheter kartla kirkekunsten i julil, og til høyre det ferdige produktet, visstnok gjort av en 80-årig nabo.

Foto: Centro de Estudio Borjanos

Hun handlet visstnok i god tro, den 80 år gamle kvinnen som tok initiativet til å restaurere et veggmaleri, en fresko i Santuario de Misericordia-kirken i den spanske byen Borja. Flere spanske kilder, blant dem storavisa El Pais, forteller i dag om den uvanlige restaureringen.

Bildet er kalt Ecce Homo, og er malt av 1800-tallkunstneren Elías García Martínez. Det var blitt forfallent med årene, og kirken hadde tidligere ikke hatt penger til selv å restaurere freskoen, som er den eneste av Martinez i byen.

I juli tok lokale myndigheter et bilde av alle kirkens fresker for å katalogisere religiøs kunst i regionen, og kort tid etter donerte kunstnerens etterkommer penger til restaureringen – trolig i sjokk over hvor slitt bildet var blitt.

Men 6. august, da representanter for de lokale styresmaktene dro på befaring, hadde altså en 80 år gammel nabo selv restaurert bildet. På egen hånd, og uten tillatelse.

Dagen etter beklaget senteret for lokal kultur, eller Centro de Estudio Borjanos, sterkt inngrepet på sine nettsider. Myndigheten krevde tiltak, uvisst hvilke, for å hindre at dette kunne skje i framtida.

Kort tid etter skal kvinnen ha tilstått, men først etter å ha gjort seg ferdig. Det er ukjent om bildet nå vil la seg redde, eller iallfall tilbakeføres til sin originale tilstand.

Kulturstrøm

  • Samler kor-Norge til digital øvelse

    Rundt 200 000 korsyngende nordmenn får ikke sunget sine julekonserter i desember. For å tilfredsstille ønsket om å synge julesanger, inviterer nå Korforbundet og Det Norske Solistkor til nasjonal korøvelse på nett fredag.

  • Ny sesong Maskorama i USA

    I USA har TV-kanalen Fox akkurat fornyet «The Masked Singer» – som er det amerikanske navnet på «Maskorama» – for en femte sesong. Fox Entertainments Rob Wade mener showet bringer mye glede til familier over hele landet i utfordrende tider som dette, skriver Deadline. Finalen i fjerde sesong avgjøres 17. desember.

    Lil Wayne var bonus-gjest i tredje sesong av Maskorama i USA, da finalen gikk under Superbowl-finalen.
    Foto: Greg Gayne / Fox/AP/Scanpix