Hopp til innhold

Hkeem: Glemmer aldri hvor jeg kommer fra

Han er nominert til flere P3 gull og karrieren som rapartist har tatt helt av. Men Hkeem glemmer aldri den tunge perioden på ungdomsskolen da han følte seg utenfor. 20-åringen fra Stovner vil være et forbilde for andre.

Hkeem

VIL VÆRE FORBILDE: Hkeem håper han kan være et forbilde for «kidsa» på Stovner, og vise at det kommer mye talent herfra.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Han rusler rundt blant blokkene på hjemstedet Stovner i Oslo. De hvite høretelefonene er på plass på hodet hans. Mobilen i hånda og en stor svart boblejakke. Rapartisten ble for alvor kjent etter låten «Fy faen » sammen med Temur. Den ble en del av TV-serien «Skam». Trass suksess; Hkeem glemmer aldri hvor han kommer fra.

Slet på ungdomsskolen

Han har ikke alltid følt at alt har gått hans vei. Hkeem slet på ungdomsskolen. Han følte han ikke hørte til noe sted.

– Jeg visste ikke helt hvem jeg var. Hvor jeg hørte til, forteller 20-åringen. Han legger til at han hadde venner, men at den perioden var tøff for ham.

Hkeem2

Hverdagen er helt forandret for Hkeem etter at han slo an som rapartist. Her forbereder han seg til P3 Gull.

Foto: Rashid Akrim / NRK

– Det tok tid å finne ut hvor jeg passet inn, sier han. – Skole er ikke for alle, men det som skjer på ungdomsskolen, skjer der. Ingen husker hva du gjorde på ungdomsskolen. Det er det du gjør etterpå som teller, mener han.

Ingen plan B

Hkeem er tilbake på Kuben videregående skole i Oslo. Der alt startet. Sammen med kameraten Abdil brukte han friminuttet til å spille inn sin første remiks. «Hold kjeft» ble laget på taket på skolen.

Hkeem på Kuben videregående skole

Hkeem besøkte den gamle skolen sin, Kuben videregående skole der alt startet. Og tok seg tid til å spille litt bordtennis med elevene som er stolte av at han har lyktes.

Foto: Peder Bergholt / NRK

– Mutter'n var skeptisk i starten, ville det beste for meg. Hun syntes jeg tok en risiko ved å satse på musikk, men nå er hun stolt av meg.

– Det har preget meg hvor jeg kommer fra. Det at jeg vokste opp på Stovner gjorde meg skikkelig ambisiøs, forteller ham.

– Jeg håper jeg kan være et forbilde for «kidsa» på Stovner. Og vise at det kommer mye talent herfra, sier han og smiler. Han har opplevd at eldre damer har kommet bort til ham og sagt at de er stolte over at han kommer fra Stovner

Hkeem har også minoritetsbakgrunn. Foreldre som er fra Ghana og Niger. Det har aldri plaget ham å være flerkulturell.

– Bakgrunnen har formet meg. Det er derfor jeg har den personligheten jeg har, ler han. – – Høylytt og litt pratsom.

Hele tiden mens vi går rundt på den gamle skolen hans og kikker i gamle klasserom, kommer folk bort til ham og sier de er stolte av ham. Både rektor og elever gratulerer ham med at han har fått det til som rapartist.

Er det lett å miste bakkekontakten?

– Nei, smiler han.

– Mutter'n har oppdratt meg på en fin måte, slik at jeg aldri glemmer hvor jeg kommer fra. Men det er lov å ha store drømmer, smiler han lurt.

Kulturstrøm

 • Salman Rushdie om angrepet: – Voldsomt

  Forfatter Salman Rushdie har gitt sitt første intervju etter angrepet i New York i fjor. –Det var et voldsomt angrep, sier han til avisen The New Yorker.

  Rushdie holdt et foredrag om kunstnerisk frihet, da han ble angrepet med kniv på scenen. Forfatteren har mistet synet på det ene øyet, og har fått nedsatt førlighet i den ene hånden. Til avisen forteller han at han skriver litt saktere etter angrepet. Nå i vår er Salman Rushdie aktuell med boken «Seiersbyen», som kommer på norsk i mars.

  Salman Rushdie
  Foto: Hallgrim Haug / NRK Brennpunkt
 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon

Flere kulturnyheter