Hivju svarer Scorsese: – Superheltfilmene har reddet kinoen

Filmregissør Martin Scorsese mener Marvel-filmene ikke egner seg for kinolerretet, men norske Hollywood-skuespillere er ikke enig med stjerneregissøren.

Thor: The Dark World

Filmregissør mener Marvels superheltfilmer ligner mer på fornøyelsesparker, enn på kinofilmer.

Foto: JAY MAIDMENT / The Walt Disney Company Nordic

En av filmhistoriens største regissører, Martin Scorsese, mener superheltfilmer, som Marvel-filmene, ikke er kinofilmer, ifølge den britiske avisen The Guardian.

– De er godt laget og skuespillerne gjør så godt de kan, men det nærmeste jeg kan sammenligne dem med er fornøyelsesparker, sa Scorsese, og utdyper:

– Det er ikke kinofilmer fra mennesker som prøver å formidle emosjonelle, psykologiske opplevelser til et annet menneske.

– Superheltfilmene har reddet kinoen

Medieselskapet Marvel er kjent for superhelter som Spider-Man, Captain America og Thor, og har de siste årene hatt flere kinofilmer som har tatt verden med storm.

Kristofer Hivju

«Twin»-aktuelle Kristofer Hivju mener superheltfilmene har reddet kinoen, og er ikke enig i at de ikke egner seg for kinolerretet.

Foto: Martin Aas / NRK

– Jeg mener at superheltfilmene har reddet kinoen, fordi TV-seriene har tatt over dramafilmen og folk heller ser det hjemme, sier Kristofer Hivju til NRK.

Hivju, som spiller hovedrollene i serien «Twin» som har premiere denne helgen, mener populariteten til filmene viser at folk vil ha helter som er halvguder.

– Satt på spissen har superheltene tatt noe av plassen religion hadde. Nå er det Marvel-gjengen som skal redde oss fra armageddon, sier Hivju, og legger til at superheltfilmene også kan gå inn på mer seriøs tematikk.

– Når du ser «Joker», så viser det at superheltfilmer har muligheten til å skape disse filmene Scorsese ønsker seg på kino.

Superheltfilmene burde brukes for å formidle et budskap

Skuespiller Lisa Loven Kongsli støtter Hivju i at superheltfilmer passer på et kinolerret.

– Det at publikum får velge hva de ønsker å se gjennom et variert, fargerikt og globalt tilgjengelig filmtilbud er jo det som gjør filmen salgbar, fornybar og forhåpentligvis evig aktuell.

Lisa Loven

«Wonder Woman»-skuespiller Lisa Loven Kongsli mener superheltfilmene definitivt er kinofilmer.

Foto: Pontus Lundahl / Tt / NTB scanpix

Kongsli, som selv har spilt krigeren Menalippe i «Wonder Woman», mener filmenes kommersielle drivkraft og at de når bredt ut burde brukes for å formidle et budskap bak all handlingen.

– På den måten vil disse filmene ha en essens og dypere mening i mine øyne. Også bør de store studioene bruke deler av overskuddet til å støtte mindre produksjoner som kan bidra til å utforske verden på samme måte som kunst kan.

Rune Temte, som har spilt rollefiguren Bron Char i Marvel-filmen «Captain Marvel», mener alle sjangre bør få plass på lerretet.

– Vi må kjempe for at de smalere kunstfilmene også skal ha en plass på kinolerretet sammen med de store blockbusterne. Det er kanskje den største utfordringen i dag, sier Temte, og legger til at han kan forstå Scorseses uttalelser.

Rune Temte og Jude Law i Captain Marvel

Rune Temte (t.v.), her som rollefiguren Bron Char i «Captain Marvel», kan forstå hvorfor Scorsese kommer med kritikken.

Foto: The Walt Disney Company Nordic

– Når han sier det ha gjør, er det kanskje fordi sjangeren tar over så mye av markedet, at det kan ta over den type kinofilm han i utgangspunktet stod for. Og det er selvfølgelig noe man kan diskutere, og det gjør han med rette.

Marvels president, Kevin Feige, forsvarte i fjor filmene sine mot den typen kritikk som er blitt fremført av Scorsese, skriver The Guardian.

– Kanskje det er lett å avskjedige visuelle effekter, flygende mennesker eller romskip, men jeg vil mye heller være i et rom fullt av engasjerte fans, sa Feige.

Kulturstrøm

 • Taper seg i TV-versjon

  «The Lost Symbol» har norgespremiere mandag. Serien er basert på Dan Browns roman fra 2009, men det er Ashley Zukerman, ikke Tom Hanks, som spiller Robert Langdon denne gangen. Sigurd Vik i Filmpolitiet syns serien er «gørrkjedelig». Terningkast 2.

  Ashley Zukerman spiller den unge Robert Langdon, men helten fra «Da Vinci-koden» og «Engler & Demoner» svingte mye bedre i Tom Hanks sin versjon. FOTO: C More
  Foto: C More
 • Norsk film fikk kritikerpris i USA

  New York-kritikerne kåret fredag «Verdens verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film. Kåringen kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert, melder Rushprint og VG.

  Bilde frå filmen "Verdens verste menneske" (2021)
  Foto: Oslo Pitctures
 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP