Hitler-malerier solgt på auksjon

14 malerier som trolig er laget av Adolf Hitler, er solgt for til sammen 3,4 millioner kroner på en auksjon i Tyskland.

Akvarell med signaturen A Hitler, 1910

Denne akvarellen ''Blumenstillleben' med signaturen A Hitler, 1910 var et av verkene som ble auksjonert bort ved Weidler auksjonshuset i Nürnberg i Sør-Tyskland i dag.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Akvarellene og tegningene var lagt ut for salg, og samtlige ble solgt. Verkene er datert i årene 1904 til 1922, lenge før Hitler og nazistene tok makten i Tyskland, melder NTB.

Blant verkene som ble auksjonert bort lørdag, er en akttegning, flere stilleben og landskaps- og bybilder. Verket som oppnådde høyest pris, var en akvarell som forestiller Neuschwanstein-slottet i Bayern. Det ble solgt for 100.000 euro til en kjøper i Kina.

Disse 14 maleriene er noen av de om lag 2000 verkene Hitler skal ha malt som ung. De fleste skal angivelig ikke ha overlevd andre verdenskrig, ifølge CBS News.

Som ung prøvde Hitler å livnære seg som kunstmaler, men uten å lykkes i særlig grad. Han forsøkte også flere ganger å komme inn på kunstakademiet i Wien, men ble ikke tatt inn.

Akvarellen "Praha i tåken" signert A Hitler

Bildet 'Praha i Fog', en akvarell signert A Hitler vises her fram 11. juni 2015, i Weidler auksjonshus i Nürnberg, Sør-Tyskland. Akvareller og tegninger av Adolf Hitler fra omtrent 100 år siden er auksjonert ut i Nürnberg 18.–20. juni, 2015

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Bud fra hele verden

Kathrin Weid fra auksjonshuset i Nürnberg sier at det var interesserte investorer fra Kina, Brasil, De forente arabiske emirater, Frankrike og Tyskland som la inn bud.

Det er tillatt å selge kunstverk av Hitler, som ble født i Østerrike, i Tyskland så lenge de ikke viser nazisymboler. Men slike salg er likevel omstridt.

Auksjonshuset i Nürnberg sa nylig til avisen Süddeutsche Zeitung at det mottar 20 prosent i kommisjon per solgte bilde, og at en del av dette blir gitt til veldedige formål.

"Still Life with Flowers" signert A Hitler

En reproduksjon av 'Still Life with Flowers' gjort i akvarell, signert A Hitler.

Foto: - / Afp

Hitler-kunst til Bergen

KODE-museet viser Hitler-kunst for første gang i Norge. Erlend Høyersten, leder for KODE, sa i 2013 at de planlegger en utstilling som tar utgangspunkt i Nazi-Tysklands forhold til kunst og diktatoren Adolf Hitlers egne utvalgte kunstverk.

Utstillingen åpner i september i år.

– Vi er ute i et minelandskap når vi gjør dette her, sa direktør Erlend Høyersten tidligere til NRK.

– Vi vil mye med denne utstillingene. Først og fremst ønsker vi å fokusere på hvordan Det tredje riket var som et regime, og brukte og misbrukte kunst for å fremme sin egen ideologi. Det var svært omfattende måter de gjorde det på, sa Høyersten videre.

Kulturstrøm

 • Jim Carrey forfatterdebuterer

  Skuespiller Jim Carrey har sammen med forfatteren Dana Vachon sluppet boken «Memoirs and Misinformation» – som handler om en deprimert antihelt som heter det samme som ham. Ifølge Hollywood Reporter startet bokprosjektet med at Carrey så etter noen som kunne skrive essayer inspirert av maleriene han hadde begynt å lage for åtte år siden (NTB).

  Jim Carrey med boken han debuterte med i 2020
  Foto: Knopf, venstre, Austin Hargrave/Paramount via AP høyre / Scanpix
 • Blir seks sesonger av «The Crown»

  Egentlig skulle «The Crown» rundes av etter fem sesonger – men da de begynte å diskutere handlingen, innså serieskaperne og Netflix at det trengtes en sjette runde. Sesongene fem og seks tar ifølge bransjebladet historien inn i 2000-tallet, med Imelda Staunton som dronning Elizabeth og Lesley Manville som prinsesse Margaret (NTB.

  Imelda Staunton og Dronning Elizabeth II
  Foto: Scanpix/Ap