Hopp til innhold

Historisk fredagskveld på NRK2

Professor Frank Aarebrots historiemaraton tiltrakk seg tre ganger så mange seere som en vanlig fredag kveld på NRK2.

Direktesending fra Kvarteret i Bergen. Den aldri hvilende professor, kommentator, demokratiforsker og statsviter Frank Aarebrot stunter Norges historie de siste to hundre år direkte - på 200 minutter.

Det var fredag kveld i beste sendetid og det var gullrekka på NRK1. Likevel foretrakk overraskende mange å se på NRK2 der professor Frank Aarebrot (65) gjennomgikk Norges siste 200 års historie på like mange minutter.

Et snitt på 230.000 seere som så hele det 200 minutters lange programmet. NRK2 hadde en markedsandel på 15 prosent av all TV-seeing i landet på samme tidspunkt.

– Det er veldig sterkt og nesten tre ganger så mye som NRK2 pleier å ha på samme tidspunkt en fredag kveld, sier NRKs analysesjef Kristian Tolonen.

Frank Aarebrot foredrag

Frank Aarebrots historiemaraton fikk tre ganger så mange seere over på NRK2 enn det vanligvis er på fredagskvelder.

Foto: Heine Aarbø

Programmet var en del av NRKs dekning av 200-årsjubileet for Grunnloven. Aarebrot ledet det norske folket gjennom fortellingen om vårt land fra 1814 og frem til i dag.

Aarebrots historiemaraton skapte også storm på Twitter der det svirret flere tusen tweets med emneknaggen #nrk2014 under og etter foredraget, som hyllet professoren.

Skavlan ned Aarebrot opp

Professoren i sammenlignende politikk påvirket også markedsandelen seere for resten av gullrekka, for Skavlan som vanligvis har rundt 900.000 seere gikk ned til 700.000.

– I tillegg har programmet en foreløpig nettrating på 26.000 seere. Det betyr at til sammen 256.000 har sett norgeshistorien på 200 minutter, sier Tolonen.

Fikk du ikke med deg det mye omtalte foredraget så kan du se det her:

Kulturstrøm

 • Sophie Elise avslører pillemisbruk

  I sin nye podkast på NRK forteller Sophie Elise at hun har slitt med pilleavhengighet. Hun var avhengig av beroligende tabletter. I august la hun seg inn på rehabilitering, sier hun i starten av den første episoden av podkasten Sophie og Fetisha.

 • Posthornfrimerkene feirer 150 år

  De norske posthornfrimerkene feirer 150 år og er verdens lengst benyttede frimerkemotiv. I oktober kommer et nytt posthornmerke i valøren 19 kroner.

  – De norske posthornfrimerkene er verdens lengst benyttede frimerkemotiv. Dette er en rekord Posten ikke har planer om å slippe fra oss, sier Postens frimerkedirektør, Halvor Fasting.

  Siden 1872 er det solgt mer enn 5,3 milliarder norske posthornfrimerker. S

  Serien ble skapt av arkitekt Andreas Wilhelm von Hanno – som er avbildet på miniatyrarket som utgis til jubileet. De første frimerkene var røde, og valøren var på tre skilling. Siden har posthornfrimerket kommet i øreverdier, før det ble hele kroner og nå i tikroner.

  (NTB)

  phKpzuGSQRI
  Foto: Posten / NTB
 • Durek Verrett fikk ikke medhold i PFU for Se og Hør-klage

  Pressens Faglige Utvalg (PFU) felte ikke Se og Hør for brudd på Vær varsom-plakaten og god presseskikk etter en klage fra Durek Verrett.

  Durek Verrett klaget inn Se og Hør til PFU etter et oppslag på ti sider i ukebladet fra 17. desember i fjor, hvor Verretts helsetilstand og sykdom ble omtalt.

  Utvalget mener det skal være høy terskel for å opplyse om slike helseopplysninger, men i dette spesielle tilfellet er det relevant.

  – Hvis dette hadde vært en influenser eller noen andre, så hadde det vært en fellelse. Men en person som til de grader eksponerer seg selv og sin egen helse som forretningsmodell, må forvente at det settes søkelys på egen helse, sa Gunnar Kagge, som er representant fra journalistene og ansatt i Aftenposten.

  Stein Bjøntegård, som representerer redaktørforeningen og NRK, mente dette ikke åpner for noen endring i PFUs syn på hva man skal viderebringe av private helseopplysninger.

  – Det må komme tydelig frem at dette er et unntakstilfelle, sa han.

  Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett går arm i arm på vei inn til feiring av prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag
  Foto: Lise Åserud / NTB