Hopp til innhold

Historisk fredagskveld på NRK2

Professor Frank Aarebrots historiemaraton tiltrakk seg tre ganger så mange seere som en vanlig fredag kveld på NRK2.

Direktesending fra Kvarteret i Bergen. Den aldri hvilende professor, kommentator, demokratiforsker og statsviter Frank Aarebrot stunter Norges historie de siste to hundre år direkte - på 200 minutter.

Det var fredag kveld i beste sendetid og det var gullrekka på NRK1. Likevel foretrakk overraskende mange å se på NRK2 der professor Frank Aarebrot (65) gjennomgikk Norges siste 200 års historie på like mange minutter.

Et snitt på 230.000 seere som så hele det 200 minutters lange programmet. NRK2 hadde en markedsandel på 15 prosent av all TV-seeing i landet på samme tidspunkt.

– Det er veldig sterkt og nesten tre ganger så mye som NRK2 pleier å ha på samme tidspunkt en fredag kveld, sier NRKs analysesjef Kristian Tolonen.

Frank Aarebrot foredrag

Frank Aarebrots historiemaraton fikk tre ganger så mange seere over på NRK2 enn det vanligvis er på fredagskvelder.

Foto: Heine Aarbø

Programmet var en del av NRKs dekning av 200-årsjubileet for Grunnloven. Aarebrot ledet det norske folket gjennom fortellingen om vårt land fra 1814 og frem til i dag.

Aarebrots historiemaraton skapte også storm på Twitter der det svirret flere tusen tweets med emneknaggen #nrk2014 under og etter foredraget, som hyllet professoren.

Skavlan ned Aarebrot opp

Professoren i sammenlignende politikk påvirket også markedsandelen seere for resten av gullrekka, for Skavlan som vanligvis har rundt 900.000 seere gikk ned til 700.000.

– I tillegg har programmet en foreløpig nettrating på 26.000 seere. Det betyr at til sammen 256.000 har sett norgeshistorien på 200 minutter, sier Tolonen.

Fikk du ikke med deg det mye omtalte foredraget så kan du se det her:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober