Hopp til innhold

Historisk flertall for «Lambda»

«Lambda» blir trukket opp igjen fra skuffen for forkastede prosjekter. – Dette er fantastiske nyheter, sier den spanske arkitekten.

"Lambda"

Slik blir «Lambda» seende ut.

Høyre, Venstre, SV og KrF er enige om å plassere det nye Munch-museet i Bjørvika. SV snudde etter løfte om en tipunktsplan for Tøyen.

«Lambda»er tegnet av de spanske arkitektene Herreros arquitectos og vant plan- og designkonkurransen for et nytt Munch-museum.

– Fantastiske nyheter

Juan Herreros

Juan Herreros er arkitekten bak «Lambda».

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Arkitekt Juan Herreros har møtt mange skuffelser gjennom striden om «Lambda».

– Men vi har aldri gitt opp. Vi har hele tiden hatt stor respekt for den demokratiske prosessen i Norge og har fulgt den nøye. Dette er en vidunderlig dag! sier Herreros til NRK. no.

Nå gleder han seg til å komme til Oslo på åpningsdagen i Bjørvika.

Det var SV som ga opp Tøyenstandpunktet og dermed er det flertall for bygging av nytt Munchmuseum i Bjørvika. Det opprinnelige vinnerforslaget blir trukket opp igjen av skuffen, der det lå blant «forkastede forslag».

Se hele pressekonferansen:

Lambda til Bjørvika

Munch-forlik i Oslo

En annen glad mann i dag er Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen.

–Det er en flott dag ikke bare for Munch-museet, men også for Oslo og Norge, sier han.

Kulturminister Hadia Tajik

Kulturminister Hadia Tajik .

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Tajik gratulerer

Kulturminister Hadia Tajik mener at det nå er på sin plass å gratulere både landet og Oslo.

– Endelig har oslopolitikerne etter veldig mange år med diskusjon og uenighet kommet fram til en flertallsløsning for Munch-museet. Det tror jeg det er veldig mange som er lettet over. Avgjørelsen er viktig for Oslo, landet og kunsten, sier hun.

Bygget er på 24 200 kvadratmeter fordelt på tolv etasjer. Det er planlagt på felt B5 i Bjørvikaplanen og tomten ligger ved Paulsenkaia i Oslo. Det nye museet kan stå ferdig om fem år.

Badeland på Tøyen

Marianne Borgen

Marianne Borgen og SV snudde i den betente «Lambda»-saken.

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK

– Vi trenger et nytt fremtidsrettet museum. Men vi er opptatt av at Tøyenområdet får et løft. Vi har undertegnet en tipunkts plan for Tøyen med Oslo bystyre i dag, sa Marianne Borgen (SV).

Bare slik kan SV gå inn for bygging av «Lambda», sa hun. Hun presenterte den omfattende Tøyenplanen, som blant annet innebærer et stort kommunalt badeland, gratis SFO og en friluftsscene.

– Dette er en historisk dag for Oslo, det vi er blitt enige om vil prege byen i fremtiden, sier byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo. Han representerer Høyre, som har slåss for alternativet i Bjørvika under hele striden.

Kulturstrøm

 • Siri Storheim vant Likestillingsprisen

  Siri Storheim, hornist og masterstudent på Norges musikkhøgskole, tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Prisen får hun for sitt bidrag til debatt om kjønnsbalanse og mangfold i de norske musikkinstitusjonene.

  Høsten 2022 skrev hun kronikk og debatterte at semesterplanen for høgskolens symfoniorkester kun består av mannlige komponister og dirigenter. Og at "På Norges Musikkhøgskule er det sannsynleg å gå ein heil grad utan å sjå ein kvinne eller ein person med minoritetsbakgrunn på dirigentpodiet."

  Prisen ble delt ut under KORKs konsert i Store Studio torsdag 2. februar, som du kan høre i NRK Radio her

  Musikkhøgskolens rektor, Astrid Kvalbein, fikk selv Likestillingsprisen i 2018 mens hun jobbet ved Universitetet i Oslo.

  Siri Storheim tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Hun er hornist og tidligere studentutvalgsleder ved Norges musikkhøgskole.
  Foto: Alexander Henshaw
 • Australia dropper kong Charles på pengesedlene

  Australias sentralbank sier at de vil fjerne den britiske monarken fra pengesedlene sine.

  Fram til nå har avdøde dronning Elizabeth prydet femdollarseddelen i Australia, siden landet har den britiske monarken som statsoverhode.

  Hun skal ikke erstattes av sin etterfølger kong Charles.

  I stedet for monarken skal femdollarseddelen få et motiv som hedrer urfolkets kultur og historie.

  Sentralbanken og regjeringen har blitt enige om at ingen av landets nye dollarsedler vil ha en britisk monark som motiv.

  Den venstre-orienterte regjeringen ønsker at Australia på sikt skal bli en republikk.

  Landet holdt en en folkeavstemning om dette i 1999, da tapte den republikanske siden med knapp margin.

  Storbritannias kong Charles III
  Foto: Jack Hill / AP