Hopp til innhold

Historisk flertall for «Lambda»

«Lambda» blir trukket opp igjen fra skuffen for forkastede prosjekter. – Dette er fantastiske nyheter, sier den spanske arkitekten.

"Lambda"

Slik blir «Lambda» seende ut.

Høyre, Venstre, SV og KrF er enige om å plassere det nye Munch-museet i Bjørvika. SV snudde etter løfte om en tipunktsplan for Tøyen.

«Lambda»er tegnet av de spanske arkitektene Herreros arquitectos og vant plan- og designkonkurransen for et nytt Munch-museum.

– Fantastiske nyheter

Juan Herreros

Juan Herreros er arkitekten bak «Lambda».

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Arkitekt Juan Herreros har møtt mange skuffelser gjennom striden om «Lambda».

– Men vi har aldri gitt opp. Vi har hele tiden hatt stor respekt for den demokratiske prosessen i Norge og har fulgt den nøye. Dette er en vidunderlig dag! sier Herreros til NRK. no.

Nå gleder han seg til å komme til Oslo på åpningsdagen i Bjørvika.

Det var SV som ga opp Tøyenstandpunktet og dermed er det flertall for bygging av nytt Munchmuseum i Bjørvika. Det opprinnelige vinnerforslaget blir trukket opp igjen av skuffen, der det lå blant «forkastede forslag».

Se hele pressekonferansen:

Lambda til Bjørvika

Munch-forlik i Oslo

En annen glad mann i dag er Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen.

–Det er en flott dag ikke bare for Munch-museet, men også for Oslo og Norge, sier han.

Kulturminister Hadia Tajik

Kulturminister Hadia Tajik .

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Tajik gratulerer

Kulturminister Hadia Tajik mener at det nå er på sin plass å gratulere både landet og Oslo.

– Endelig har oslopolitikerne etter veldig mange år med diskusjon og uenighet kommet fram til en flertallsløsning for Munch-museet. Det tror jeg det er veldig mange som er lettet over. Avgjørelsen er viktig for Oslo, landet og kunsten, sier hun.

Bygget er på 24 200 kvadratmeter fordelt på tolv etasjer. Det er planlagt på felt B5 i Bjørvikaplanen og tomten ligger ved Paulsenkaia i Oslo. Det nye museet kan stå ferdig om fem år.

Badeland på Tøyen

Marianne Borgen

Marianne Borgen og SV snudde i den betente «Lambda»-saken.

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK

– Vi trenger et nytt fremtidsrettet museum. Men vi er opptatt av at Tøyenområdet får et løft. Vi har undertegnet en tipunkts plan for Tøyen med Oslo bystyre i dag, sa Marianne Borgen (SV).

Bare slik kan SV gå inn for bygging av «Lambda», sa hun. Hun presenterte den omfattende Tøyenplanen, som blant annet innebærer et stort kommunalt badeland, gratis SFO og en friluftsscene.

– Dette er en historisk dag for Oslo, det vi er blitt enige om vil prege byen i fremtiden, sier byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo. Han representerer Høyre, som har slåss for alternativet i Bjørvika under hele striden.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.