– Media må tåle å bli lurt

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener folk må få lov til å prøve å lure mediene.

homser mot EF 1992

NRK gikk på limpinnen i 1992: Et utdrikkingslag demonstrerte foran Stortinget som 'Homser mot EF'.

Foto: NRK

– De som har lyst å lure mediene må få gjøre det. Medienes anseelse er såpass lav at man må regne med at mange irriterer seg over mediene og koser seg over å lure oss, og det må vi akseptere.

Rakfisk rabalder

Per Edgar Kokkvold

Per Edgar Kokkvold.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Det var i går at VG presenterte historien om rakfisken som utløste dødsalarm, men historien viste seg å være en bløff.

Les: Rakfisk-alarmen var bløff

Kokkvold hevder at det har blitt mer vanlig med falske historier i norske medier.

– Mediene fyller førstesidene med utrolige, oppsiktsvekkende og morsomme historier, og det er ikke lenger en sammenheng mellom døgnets viktigste begivenhet og det som havner på førstesidene av avisene. Dette gjør det enklere for de som vil lure mediene med en utrolig eller morsom historie, sier han.

Kokkvold lot seg ikke lure av historien om rakfisken, og syns det er utrolig at VG ble lurt.

– Det var veldig mye usannsynlig i historien når du leste den. Denne personen kunne ingenting om rakfisk, men med hjelp av Wikipedia ville han plutselig lage middag av den. I tillegg hadde han linjeakevitt som han kjøpte på en butikk i Paisley i Skottland, og bare det er svært usannsynlig. Historien om hvordan politiet brøt seg inn i huset med en rambukk var nok til at jeg tenkte at her må VG være lurt, og det var de faktisk også. De har utvist veldig dårlig kildekontroll i denne saken.

«Homser mot EF» lurte NRK

Det er ikke første gang at falske historier finner plass i norske medier. I 1992 ble NRK godt lurt av «Homser mot EF». Se innslaget her!

– At falske historier kommer på trykk er ikke bra for medienes troverdighet. Blant publikum burde vi ha mye høyere anseelse enn det vi i virkeligheten har, og det blir ikke bedre når det blir så lett for folk å lure oss, sier Per Edgar Kokkvold.

Men Kokkvold tror ikke journalistikken tar stor skade av slike historier.

– Jeg tror de fleste ting som dette her fører til noe godt. At det blir vanskeligere å lure VG og andre medier neste gang . I det lange løp så håper jeg at dette kan føre til at mediene blir mer kresne på hva de slår opp.

– VG har i to dager før denne historien, hatt oppslag om hvordan Dagbladet etter hvert har nedprioritert nyheter. Så i Dagbladet kom denne historien naturligvis meget beleilig, sier Kokkvold.

Kjenner du til andre historier som lurte mediene?

Kulturstrøm

 • Bond-tittel avslørt

  Den 25. James Bond-filmen får tittelen «No Time to Die». Filmen, som har scener innspilt i Norge, får premiere i april neste år. Filmen har lenge bare gått under kallenavnet «Bond 25» (NTB).

  Daniel Craig
  Foto: Leo Hudson / AP
 • Leo Ajkic får Jonasprisen

  Han får prisen for sitt arbeid i og med seriene «Flukt», «Uro» og «U-landslaget». Prisen er den årlige æresprisen til Institutt for spesialpedagogikk og Universitetet i Oslo, oppkalt etter hovedpersonen i Jens Bjørneboes’ roman «Jonas». Et av hovedkriteriene for prisen er at prisvinneren skal ha «medvirket til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn, hvor menneskelig variasjon og personlige særtrekk vurderes som en berikelse og ikke et problem.» Jonasprisen består av et diplom og et stipend på 30.000 kroner.

  Leo Ajkic
  Foto: Pandora Film
 • Tross litt fjas lykkes forestilling

  Ensemblet spiller frem en kjærlighetshistorie som strammer seg hardt og vakkert til, og som står igjen som en voldsom tragedie fortalt gjennom åpen tilnærming og vakre bilder, mener NRKs anmelder.