Hopp til innhold

– Media må tåle å bli lurt

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener folk må få lov til å prøve å lure mediene.

homser mot EF 1992

NRK gikk på limpinnen i 1992: Et utdrikkingslag demonstrerte foran Stortinget som 'Homser mot EF'.

Foto: NRK

– De som har lyst å lure mediene må få gjøre det. Medienes anseelse er såpass lav at man må regne med at mange irriterer seg over mediene og koser seg over å lure oss, og det må vi akseptere.

Rakfisk rabalder

Per Edgar Kokkvold

Per Edgar Kokkvold.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Det var i går at VG presenterte historien om rakfisken som utløste dødsalarm, men historien viste seg å være en bløff.

Les: Rakfisk-alarmen var bløff

Kokkvold hevder at det har blitt mer vanlig med falske historier i norske medier.

– Mediene fyller førstesidene med utrolige, oppsiktsvekkende og morsomme historier, og det er ikke lenger en sammenheng mellom døgnets viktigste begivenhet og det som havner på førstesidene av avisene. Dette gjør det enklere for de som vil lure mediene med en utrolig eller morsom historie, sier han.

Kokkvold lot seg ikke lure av historien om rakfisken, og syns det er utrolig at VG ble lurt.

– Det var veldig mye usannsynlig i historien når du leste den. Denne personen kunne ingenting om rakfisk, men med hjelp av Wikipedia ville han plutselig lage middag av den. I tillegg hadde han linjeakevitt som han kjøpte på en butikk i Paisley i Skottland, og bare det er svært usannsynlig. Historien om hvordan politiet brøt seg inn i huset med en rambukk var nok til at jeg tenkte at her må VG være lurt, og det var de faktisk også. De har utvist veldig dårlig kildekontroll i denne saken.

«Homser mot EF» lurte NRK

Det er ikke første gang at falske historier finner plass i norske medier. I 1992 ble NRK godt lurt av «Homser mot EF». Se innslaget her!

– At falske historier kommer på trykk er ikke bra for medienes troverdighet. Blant publikum burde vi ha mye høyere anseelse enn det vi i virkeligheten har, og det blir ikke bedre når det blir så lett for folk å lure oss, sier Per Edgar Kokkvold.

Men Kokkvold tror ikke journalistikken tar stor skade av slike historier.

– Jeg tror de fleste ting som dette her fører til noe godt. At det blir vanskeligere å lure VG og andre medier neste gang . I det lange løp så håper jeg at dette kan føre til at mediene blir mer kresne på hva de slår opp.

– VG har i to dager før denne historien, hatt oppslag om hvordan Dagbladet etter hvert har nedprioritert nyheter. Så i Dagbladet kom denne historien naturligvis meget beleilig, sier Kokkvold.

Kjenner du til andre historier som lurte mediene?

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.