Hopp til innhold

Her har han sett storfilmen om sin «ukjente» farfar: – Heldigvis blir det ikke like sterkt for andre

Leon Amundsen levde livet i skyggen av lillebror og nasjonalhelt Roald Amundsen. Nå får barnebarnet oppleve at farfarens historie fortelles i storfilmen «Amundsen».

Johan Leon Amundsen etter å ha sett «Amundsen»

Johan Leon Amundsen er barnebarnet til Roald Amundsens storebror, Leon. Han sier det var overveldende å se sin farfars historie i storfilmen «Amundsen».

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

– Jeg er litt overveldet. Det er sterkt. Heldigvis blir det ikke like sterkt for de andre som ser den, sier Johan Leon Amundsen (74).

Han har nettopp sett storfilmen «Amundsen», om polarhelten Roald Amundsens ferd mot Sydpolen og gjennom Nordvestpassasjen.

Men det var ikke spenningen ved polferden som gjorde inntrykk på 74-åringen.

Leon Amundsen og Roald Amundsen

Leon Amundsen og polfarer Roald Amundsen avbildet sammen, før forholdet mellom dem kjølnet.

Foto: Privat

Han fikk for første gang se at historien om hans farfar Leon, storebroren til Roald, bli fortalt. Forholdet mellom brødrene er blitt en viktig del av den nye filmen.

Leon Amundsen styrte økonomien til lillebrorens ekspedisjoner hjemme fra Norge, og var en de viktigste bakmennene på polferdene.

– Mens Roald var hærfører ute i isen, og gjorde de dramatiske og heroiske tingene, styrte Leon ekspedisjonene fra sivilisasjonen, sier historiker og forfatter Tor Bomann-Larsen om Leon Amundsens betydning for polarekspedisjonene.

Roald Amundsen i salongen

Roald Amundsen i salongen på skipet «Fram».

Foto: Nasjonalbiblioteket / Fram-museet

Ondt blod

Årsaken til at Leon Amundsen ikke er blitt polarstjerne og nasjonalhelt på lik linje med sin bror, er ikke av det hyggelige slaget.

Brødrene ble i etterkant av ekspedisjonene uvenner på grunn av økonomisk uenighet. Det har preget generasjonene før ham, sier Johan Leon Amundsen.

– Jeg får vel si det sånn at jeg har hatt mye glede av å være Leons familie, i motsetning til mine forgjengere. På slutten av Roalds liv snakket ikke han og min farfar sammen, sier han.

Tor Bomann-Larsen

Historiker og forfatter Tor Bomann-Larsen mener Leon Amundsen ble frosset ut av norsk polarhistorie

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Forholdet mellom brødrene ble så ille at Leon ikke ble nevnt i Roalds selvbiografi.

– Leon Amundsen ble slik fullstendig frosset ut av norsk polarhistorie, i og med at Roald fordømte ham i all offentlighet. Han ble borte i generasjoner etter det, sier Bomann-Larsen.

Spilles av «Max Manus»-skuespiller

I filmen spilles Leon Amundsen av skuespiller Christian Rubeck, som ikke er ukjent med historiske figurer etter storfilmen «Max Manus» og tv-serien «Kampen om tungtvannet».

Rubeck forteller at Johan Leon ble en viktig informasjonskilde for å portrettere den ukjente Amundsen-broren.

– Han har hjulpet meg med forarbeidet via telefon og gjennom mail, sier Rubeck.

Christian Rubeck som Leon Amundsen og Pål Sverre Hagen som Roald Amundsen

Christian Rubeck som Leon Amundsen og Pål Sverre Hagen som Roald Amundsen i storfilmen «Amundsen», som har premiere fredag.

Foto: Motion Blur / SF Studios

Les mer fra NRK kultur:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober