Her har han sett storfilmen om sin «ukjente» farfar: – Heldigvis blir det ikke like sterkt for andre

Leon Amundsen levde livet i skyggen av lillebror og nasjonalhelt Roald Amundsen. Nå får barnebarnet oppleve at farfarens historie fortelles i storfilmen «Amundsen».

Johan Leon Amundsen etter å ha sett «Amundsen»

Johan Leon Amundsen er barnebarnet til Roald Amundsens storebror, Leon. Han sier det var overveldende å se sin farfars historie i storfilmen «Amundsen».

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

– Jeg er litt overveldet. Det er sterkt. Heldigvis blir det ikke like sterkt for de andre som ser den, sier Johan Leon Amundsen (74).

Han har nettopp sett storfilmen «Amundsen», om polarhelten Roald Amundsens ferd mot Sydpolen og gjennom Nordvestpassasjen.

Men det var ikke spenningen ved polferden som gjorde inntrykk på 74-åringen.

Leon Amundsen og Roald Amundsen

Leon Amundsen og polfarer Roald Amundsen avbildet sammen, før forholdet mellom dem kjølnet.

Foto: Privat

Han fikk for første gang se at historien om hans farfar Leon, storebroren til Roald, bli fortalt. Forholdet mellom brødrene er blitt en viktig del av den nye filmen.

Leon Amundsen styrte økonomien til lillebrorens ekspedisjoner hjemme fra Norge, og var en de viktigste bakmennene på polferdene.

– Mens Roald var hærfører ute i isen, og gjorde de dramatiske og heroiske tingene, styrte Leon ekspedisjonene fra sivilisasjonen, sier historiker og forfatter Tor Bomann-Larsen om Leon Amundsens betydning for polarekspedisjonene.

Roald Amundsen i salongen

Roald Amundsen i salongen på skipet «Fram».

Foto: Nasjonalbiblioteket / Fram-museet

Ondt blod

Årsaken til at Leon Amundsen ikke er blitt polarstjerne og nasjonalhelt på lik linje med sin bror, er ikke av det hyggelige slaget.

Brødrene ble i etterkant av ekspedisjonene uvenner på grunn av økonomisk uenighet. Det har preget generasjonene før ham, sier Johan Leon Amundsen.

– Jeg får vel si det sånn at jeg har hatt mye glede av å være Leons familie, i motsetning til mine forgjengere. På slutten av Roalds liv snakket ikke han og min farfar sammen, sier han.

Tor Bomann-Larsen

Historiker og forfatter Tor Bomann-Larsen mener Leon Amundsen ble frosset ut av norsk polarhistorie

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Forholdet mellom brødrene ble så ille at Leon ikke ble nevnt i Roalds selvbiografi.

– Leon Amundsen ble slik fullstendig frosset ut av norsk polarhistorie, i og med at Roald fordømte ham i all offentlighet. Han ble borte i generasjoner etter det, sier Bomann-Larsen.

Spilles av «Max Manus»-skuespiller

I filmen spilles Leon Amundsen av skuespiller Christian Rubeck, som ikke er ukjent med historiske figurer etter storfilmen «Max Manus» og tv-serien «Kampen om tungtvannet».

Rubeck forteller at Johan Leon ble en viktig informasjonskilde for å portrettere den ukjente Amundsen-broren.

– Han har hjulpet meg med forarbeidet via telefon og gjennom mail, sier Rubeck.

Christian Rubeck som Leon Amundsen og Pål Sverre Hagen som Roald Amundsen

Christian Rubeck som Leon Amundsen og Pål Sverre Hagen som Roald Amundsen i storfilmen «Amundsen», som har premiere fredag.

Foto: Motion Blur / SF Studios

Les mer fra NRK kultur:

Kulturstrøm

  • Malte over kritisert gatekunst

    Lørdag kveld forsvant veggmaleriet av den jødisk-ortodokse mannen fra lekeplassen i Bergen. – Bør tenke seg nøye om før man tar ned et kunstverk, sier advokat og ytringsfrihetsekspert.

  • Bergen tok storeslem i korps-NM

    Bergen vant både innen brass og janitsjar i årets NM for skolekorps. Mesterkapet var digitalt. 66 skolekorps leverte inn bidrag.

    I 1. divisjon janitsjar tok Bergenskorpsene alle de tre første plassene og tapetserte pallen. Midtun Skoles Musikkorps vant, foran nabokorpset Skjold Skoles Musikkorps. Ulriken Janitsjar tok siste plassen på podiet.

    I 2. divisjon brass gikk Skodvin Skulemusikk til topps, med nyskrevet stykke av Kjetil Djønne.