Historien om Fredrik

Fredrik Skavlan begynte som skoleavis-redaktør, og kom via Akersgata til Marienlyst. Nå har han en million seere med Først & sist - hver uke.

Av:
Synne Hedlo

Skrive, ikke regne

Fredrik Skavlan forteller:

- Jeg fikk en brukbar eksamen fra Berg videregående skole (i Oslo, red. anm.). Dog var jeg en elendig realist, mener han.

Fredrik viet seg derfor i stedet til rollen som redaktør i skoleavisen "Nøkkelen".

- Ellers har jeg ingen utdannelse, om man ser bort fra noen fordums datakurs på 80-tallet, sier Fredrik. Og en 24-timers karriere fra forsvaret.

Til Akersgata

Etter gymmen hadde Fredrik prosjektet "Storken AS" gående i ett år, før den skrivende pressen kalte. Fredrik har ti års erfaring fra avis og andre trykte medier. Han har skrevet for Morgenbladet, men primært for Dagbladet, der han har jobbet både som skrivende journalist, illustratør og redigerer. Særlig redaksjonene feature, signaler og kultur nøt godt av

Sensurert fra Dagbladet

Fredrik krasse penn og spissede overskrifter.

Det var i Dagbladet sjefredaktør Arve Solstad fikk fjernet et bilde av Fredrik etter at det hadde vært på trykk i Dagbladet én dag. Bildet viser hittil ukjente sider ved Fredrik Skavlan - nå også som Elvis-imitator eller ettersøkt mafiaboss?

Til Marienlyst

Fredrik startet sin TV-karriere i NRK2.

- Jeg begynte med "Absolutt" i NRK2 i 1996 og har ledet noe sånt som 200 - 250 programmer siden da, kan Fredrik fortelle.

Først & sist-programleder i NRK1 ble Fredrik høsten 1998. Fra våren 2000 har Marit Åslein vært fast innslags-producer i programmet, noe som har gjort de to til et uslåelig fredagsTV-tandem. Det kan seertall på over millionen bekrefte.

Kulturstrøm

 • Spike Lee med film om politivold

  Regissør Spike Lee har laget en kortfilm som både inneholder materiale fra filmen hans, «Do The Right Thing», samt opptak av politivold. Lee slapp filmen «3 Brothers» da han gjestet TV-kanalen CNN hvor han kommenterte protestbølgen som brer seg over USA, skriver The Guardian.

  Regissør Spike Lee hadde smukker med ordene "Love" og "Hate" da han var i Cannes
  Foto: STEPHANE MAHE / Reuters/Scanpix
 • Nominert til Heddaprisen

  Honningbarna er nominert til Heddaprisen for «Beste audiovisuelle design» i Kilden Teaters oppsetning av «Jonas» av Jens Bjørneboe. Heddaprisen deles årlig ut for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Se alle de nominerte på prisens hjemmesider.

  Edvard Valberg fra Honningbarna.
  Foto: Kim Erlandsen / NRK
 • Steenstrup i ny dramakomedie

  Henriette Steenstrup hyller omsorgspersoner i sin nye dramakomedie «Pørni». Hun er selv serieskaper og hovedrolleinnehaver, og sier at serien er en hyllest til alle omsorgspersoner som gjør så godt de kan, med det utgangspunktet de har. Serien vil bli vist på Viaplay i Norden i 2021, melder Rushprint.

  Henriette Steenstrup fra filmen «Pørni».
  Foto: NTB kultur