NRK Meny
Normal

Historien om Fredrik

Fredrik Skavlan begynte som skoleavis-redaktør, og kom via Akersgata til Marienlyst. Nå har han en million seere med Først & sist - hver uke.

Av:
Synne Hedlo

Skrive, ikke regne

Fredrik Skavlan forteller:

- Jeg fikk en brukbar eksamen fra Berg videregående skole (i Oslo, red. anm.). Dog var jeg en elendig realist, mener han.

Fredrik viet seg derfor i stedet til rollen som redaktør i skoleavisen "Nøkkelen".

- Ellers har jeg ingen utdannelse, om man ser bort fra noen fordums datakurs på 80-tallet, sier Fredrik. Og en 24-timers karriere fra forsvaret.

Til Akersgata

Etter gymmen hadde Fredrik prosjektet "Storken AS" gående i ett år, før den skrivende pressen kalte. Fredrik har ti års erfaring fra avis og andre trykte medier. Han har skrevet for Morgenbladet, men primært for Dagbladet, der han har jobbet både som skrivende journalist, illustratør og redigerer. Særlig redaksjonene feature, signaler og kultur nøt godt av

Sensurert fra Dagbladet

Fredrik krasse penn og spissede overskrifter.

Det var i Dagbladet sjefredaktør Arve Solstad fikk fjernet et bilde av Fredrik etter at det hadde vært på trykk i Dagbladet én dag. Bildet viser hittil ukjente sider ved Fredrik Skavlan - nå også som Elvis-imitator eller ettersøkt mafiaboss?

Til Marienlyst

Fredrik startet sin TV-karriere i NRK2.

- Jeg begynte med "Absolutt" i NRK2 i 1996 og har ledet noe sånt som 200 - 250 programmer siden da, kan Fredrik fortelle.

Først & sist-programleder i NRK1 ble Fredrik høsten 1998. Fra våren 2000 har Marit Åslein vært fast innslags-producer i programmet, noe som har gjort de to til et uslåelig fredagsTV-tandem. Det kan seertall på over millionen bekrefte.

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters