Historien bak Kennedys kjente sitat

Journalist Chris Matthews nye bok om John F. Kennedy avslører at presidenten «stjal» et av sine berømte sitater fra sin tidligere rektor.

Video Kennedys innsettelsestale

VIDEO: Se John F. Kennedys berømte innsettelsestale

John F. Kennedy er en av USAs mest myteomspunnede presidenter. Nå avsløres enda flere detaljer om hans liv i den nye boka «Jack Kennedy: Elusive Hero», skrevet av MSNBC-journalisten Chris Matthews.

En kald vinterdag den 20. januar 1961, holdt den nyvalgte presidenten en fyrig tale som inspirerte de fleste amerikanerne til å ta et ekstra tak for hjemlandet.

«Kjære landsmenn, spør ikke hva landet ditt kan gjøre for deg, men heller hva du kan gjøre for ditt land», sa Kennedy fra talerstolen.

My fellow Americans, ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

John F. Kennedy / Kennedy under sin innsettelsestale i 1961

VIDEO: Se mer fra den historiske dagen

Video John F. Kennedys insettelsestale

VIDEO: Se mer fra talen

Matthews mener han kan bevise at Kennedy «stjal» deler av sitatet fra sin tidligere rektor ved Choate School i den amerikanske delstaten Connecticut, skriver The Huffington Post.

Chris Matthews

Chris Matthews mener han kan bevise hvor det berømte sitatet stammer fra.

Foto: JIM WATSON / Afp

I boken presenterer Matthews et notat som tilhører rektor George St. John, hvor han skriver: «Ungdommen som elsker sin Alma Mater vil alltid spørre, ikke hva hun kan gjøre for meg, men hva jeg kan gjøre for henne

Det andre beviset er en besvarelse fra en spørreundersøkelse som ble utført mens Kennedy var president.

– Jeg koker innvendig hver gang jeg hører eller leser at Jack oppfant det sitatet. Igjen og igjen hørte vi rektoren si det til alle studentene, skrev en tidligere klassevenn av presidenten.

Sannheten bak Nixons svettetokt

I boka avslører Matthews også hva som egentlig skjedde bak kulissene på den beryktede presidentdebatten mellom Richard Nixon og John F. Kennedy i 1960.

John Kennedy og Richard Nixon etter den berømte TV-debatten i 1960.

John Kennedy og Richard Nixon etter den berømte TV-debatten

Foto: AP

Ifølge nyere intervjuer utført av Matthews, skal Kennedys folk ha insistert på at kandidatene ikke skulle sminkes i forkant av debatten. Richard Nixon fulgte reglene, men det gjorde ikke Kennedy.

I all hemmelighet ble Kennedy sminket med pudder, samtidig som hans personell fortalte journalistene at det var presidentkandidatens naturlig brunfarge.

Nixon svettet intenst under den første delen av debatten, noe tv-seerne tolket som et tegn på nervøsitet og svakhet. I hemmelighet skrudde Nixons folk ned temperaturen i tv-studioet før andre del av programmet.

Men ifølge Matthews, skal Kennedys personell ha funnet ut av det og skrudde like gjerne temperaturen opp igjen, uten å fortelle noen.

Kulturstrøm

 • Sterk fransk åpningshelg

  Filmen Verdens verste menneske er allerede sett av 53.000 i Frankrike etter at den hadde kinopremiere der i forrige uke. Samtidig har den rundet 32.000 besøkende på norske kinoer.

  – Dette er herlige tall og enda bedre enn vi hadde forestilt oss! Folk vil på kino, og fortsatt se kvalitetsfilmer, det er gode nyheter for alle, ikke minst norsk film. At filmen også åpnet knallbra i Frankrike, gjør gleden ekstra stor, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.

 • Europeisk pris til norsk film

  Den NRK-sendte dokumentaren «Tro kan flytte fjell» vant i helga Prix Europa Iris Award. Filmen, som er produsert av Medieoperatørene, ble utpekt til den beste europeiske TV-produksjonen om kulturelt mangfold i 2021. Filmen handler om gresk-ortodokse nonner som dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.

  Gresk-ortodokse nonner dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.
 • Sele får Språkrådets språkpris

  Forfatteren Katrine Sele tildeles prisen for sitt skarpe innblikk i de store politiske spørsmålene, og for tilstedeværelsen i livene til menneskene i bøkene. – Det får meg til å tenke at stemmen min har blitt hørt, sier forfatteren.