Hopp til innhold

Derfor bruker de disse maskene

– Det er litt ironisk at Occupy Wall Street-demonstranter gjør opprør mot finansnæringen, iført Guy Fawkes-masker, sier norsk sosiolog.

Wall Street-demonstrasjonene har spredt seg fra gatene i New York til flere andre byer i løpet av kort tid.

Mediene oversvømmes med bilder av personer med bleke ansikter, rosa kinn og et stort glis rundt munnen, som holder plakater med krasse slagord mot de store selskapene og banknæringen.

De hvite Guy Fawkes-maskene har vært en synlig rød tråd gjennom den ellers nokså uoversiktlige Occupy Wall Street-grasrotbevegelsen.

– Sletter egen identitet

Fredrik Engelstad

Fredrik Engelstad er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo.

Foto: Pressebilde/UiO

– Folk har en lavere terskel for å gjøre ting som de ellers ikke ville ha gjort, så snart de setter på seg en maske, sier sosiolog Fredrik Engelstad.

– Med identiske masker sletter demonstrantene ut identitet der og da. De fremstår dermed som en del av en samlet bevegelse, selv om det kanskje er mange ting de er uenige om, sier han til NRK.no

Engelstad tror de fleste er klar over symbolikken som ligger bak masken.

– Det ville være veldig rart om folk brukte masker uten å vite hva de representerer, sier Engelstad.

Opprører eller revolusjonær?

Guy Fawkes

Fawkes' plan om å sprenge parlamentet var mislykket. Han ble arrestert, torturert og deretter henrettet.

Foto: Wikimedia Commons/ Trelleek

5. november 1605 ble Guy Fawkes oppdaget av politiet mens han voktet over en ladning med eksplosiver.

Sammen med en gruppe sammensvorne planla han å sprenge parlamentet i luften og dermed ta livet av den protestantiske kongen James I.

– Guy Fawkes var en opprører i aller høyeste grad, men det spørs om han kan regnes som en frigjøringshelt, sier Engelstad som mener det er ironisk at demonstrantene bruker Guy Fawkes-masker, ettersom Fawkes deltok i et mislykket opprør.

Attentatplanene ble oppdaget i tide, Fawkes og hans gruppe ble arrestert, torturert og henrettet.

Fra Hollywood-helt ...

På 80-tallet skrev forfatter Alan Moore tegneserien «V for Vendetta», som er basert på historien om Guy Fawkes.

I 2006 ble tegneserien ble adaptert til en Hollywood-film ved samme navn, med Natalie Portman og Hugo Weaving i hovedrollene.

Handlingen er lagt til London i en nær fremtid da fascister har overtatt makten i England. Hovedpersonen «V» er en anarkist som ønsker å frigjøre folket fra det totalitære styret.

Moore ville at hovedpersonen skulle ha maske som lignet på Guy Fawkes', ettersom begge mennene ønsket å sprenge det britiske parlamentet.

«Dette ansiktet, mer enn et tynt lag med forfengelighet, men også en levning etter folkets røst, er nå tom og forsvunnet.»

Hovedpersonen «V» om masken han går med / «V for Vendetta»

... til hackerbevegelse

Hackergruppen «Anonymous» brakte maskene inn i det politiske arena under protestene mot Scientologi-kirken i 2008.

– Vi måtte være i forkledning under aksjonen mot scientologikirken og fant da ut at det var en god måte å skjule hvem vi er, forteller de anonyme aktivistene til NRK i et eksklusivt intervju i 2010.

Siden har den velkjente masken blitt hackergruppens varemerke, noe serieskaper Alan Moore, er godt fornøyd med.

– Jeg ble ganske rørt da jeg så demonstranter iført «V for Vendetta-» masker utenfor Scientologi-kirka i England. Det gjorde meg litt varm innvendig, sa Moore i et intervju med Entertainment Weekly i 2008.

Ironisk

Guy Fawkes-masken har blitt et symbol på opprør mot styresmaktene og de «grådige» selskapene.

Takket være «Anonymous» har salget av masken gått til himmels. Den topper nå listen over de mest solgte maskene på Amazon.com, foran masker som Batman, Harry Potter og Darth Vader, skriver The New York Times.

– Vi selger over 100 000 Guy Fawkes-masker i året. Til sammenligning selger vi vanligvis rundt 5000 eksemplarer av andre type masker, sier Howard Beige, visepresident i Rubie’s Costume, til avisen.

Filmselskapet Warner Bros. eier rettighetene til masken slik vi kjenner den fra «V for Vendetta». Det betyr at en viss prosentandel av det totale maskesalget går til medieselskapet, Time Warner, som igjen eier Warner Bros.

– Det er ironisk at pengene går tilbake til et av de største medieselskapene i verden. Men det har nå blitt slik at nesten uansett hva vi gjør, så er det er noen som tjener penger på det, sier Engelstad.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad