Hopp til innhold

Derfor bruker de disse maskene

– Det er litt ironisk at Occupy Wall Street-demonstranter gjør opprør mot finansnæringen, iført Guy Fawkes-masker, sier norsk sosiolog.

Wall Street-demonstrasjonene har spredt seg fra gatene i New York til flere andre byer i løpet av kort tid.

Mediene oversvømmes med bilder av personer med bleke ansikter, rosa kinn og et stort glis rundt munnen, som holder plakater med krasse slagord mot de store selskapene og banknæringen.

De hvite Guy Fawkes-maskene har vært en synlig rød tråd gjennom den ellers nokså uoversiktlige Occupy Wall Street-grasrotbevegelsen.

– Sletter egen identitet

Fredrik Engelstad

Fredrik Engelstad er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo.

Foto: Pressebilde/UiO

– Folk har en lavere terskel for å gjøre ting som de ellers ikke ville ha gjort, så snart de setter på seg en maske, sier sosiolog Fredrik Engelstad.

– Med identiske masker sletter demonstrantene ut identitet der og da. De fremstår dermed som en del av en samlet bevegelse, selv om det kanskje er mange ting de er uenige om, sier han til NRK.no

Engelstad tror de fleste er klar over symbolikken som ligger bak masken.

– Det ville være veldig rart om folk brukte masker uten å vite hva de representerer, sier Engelstad.

Opprører eller revolusjonær?

Guy Fawkes

Fawkes' plan om å sprenge parlamentet var mislykket. Han ble arrestert, torturert og deretter henrettet.

Foto: Wikimedia Commons/ Trelleek

5. november 1605 ble Guy Fawkes oppdaget av politiet mens han voktet over en ladning med eksplosiver.

Sammen med en gruppe sammensvorne planla han å sprenge parlamentet i luften og dermed ta livet av den protestantiske kongen James I.

– Guy Fawkes var en opprører i aller høyeste grad, men det spørs om han kan regnes som en frigjøringshelt, sier Engelstad som mener det er ironisk at demonstrantene bruker Guy Fawkes-masker, ettersom Fawkes deltok i et mislykket opprør.

Attentatplanene ble oppdaget i tide, Fawkes og hans gruppe ble arrestert, torturert og henrettet.

Fra Hollywood-helt ...

På 80-tallet skrev forfatter Alan Moore tegneserien «V for Vendetta», som er basert på historien om Guy Fawkes.

I 2006 ble tegneserien ble adaptert til en Hollywood-film ved samme navn, med Natalie Portman og Hugo Weaving i hovedrollene.

Handlingen er lagt til London i en nær fremtid da fascister har overtatt makten i England. Hovedpersonen «V» er en anarkist som ønsker å frigjøre folket fra det totalitære styret.

Moore ville at hovedpersonen skulle ha maske som lignet på Guy Fawkes', ettersom begge mennene ønsket å sprenge det britiske parlamentet.

«Dette ansiktet, mer enn et tynt lag med forfengelighet, men også en levning etter folkets røst, er nå tom og forsvunnet.»

Hovedpersonen «V» om masken han går med / «V for Vendetta»

... til hackerbevegelse

Hackergruppen «Anonymous» brakte maskene inn i det politiske arena under protestene mot Scientologi-kirken i 2008.

– Vi måtte være i forkledning under aksjonen mot scientologikirken og fant da ut at det var en god måte å skjule hvem vi er, forteller de anonyme aktivistene til NRK i et eksklusivt intervju i 2010.

Siden har den velkjente masken blitt hackergruppens varemerke, noe serieskaper Alan Moore, er godt fornøyd med.

– Jeg ble ganske rørt da jeg så demonstranter iført «V for Vendetta-» masker utenfor Scientologi-kirka i England. Det gjorde meg litt varm innvendig, sa Moore i et intervju med Entertainment Weekly i 2008.

Ironisk

Guy Fawkes-masken har blitt et symbol på opprør mot styresmaktene og de «grådige» selskapene.

Takket være «Anonymous» har salget av masken gått til himmels. Den topper nå listen over de mest solgte maskene på Amazon.com, foran masker som Batman, Harry Potter og Darth Vader, skriver The New York Times.

– Vi selger over 100 000 Guy Fawkes-masker i året. Til sammenligning selger vi vanligvis rundt 5000 eksemplarer av andre type masker, sier Howard Beige, visepresident i Rubie’s Costume, til avisen.

Filmselskapet Warner Bros. eier rettighetene til masken slik vi kjenner den fra «V for Vendetta». Det betyr at en viss prosentandel av det totale maskesalget går til medieselskapet, Time Warner, som igjen eier Warner Bros.

– Det er ironisk at pengene går tilbake til et av de største medieselskapene i verden. Men det har nå blitt slik at nesten uansett hva vi gjør, så er det er noen som tjener penger på det, sier Engelstad.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.