NRK Meny
Normal

Hippe Pakistan

«Kult» er ikke akkurat det første man tenker når man hører Pakistan, men landet er faktisk på vei opp og frem.

Abbottabad, der huset til Osama bin Laden sto

Pakistan er mer enn bare stedet der Osama Bin Laden gjemte seg.

Foto: FAISAL MAHMOOD / Reuters

Siden jeg har en mamma og en pappa fra Pakistan legger jeg merke til alle de gangene Pakistan blir nevnt i media, ikke minst alle de gangene folk rundt meg snakker om landet.

Jeg hører om konflikten mellom Pakistan og India, jeg hører om terrorisme og atomvåpen, og jeg hører om jenter som blir diskriminert.

Og Oscaren går til...

I går gratulerte noen på jobben min vår franske kollega Christophe, bare fordi noen fra Frankrike hadde vunnet en Oscar. Det var ingen som gratulerte meg, enda Pakistan også fikk en for dokumentarfilmen «Saving Face».

Når det er sagt, jeg forstår det, kanskje de ikke hadde fått det med seg. Når sant skal sies; jeg fikk det heller ikke med meg, før mamma sendte meg en sms. Det eneste jeg fikk med meg fra Oscar-utdelingen var overskrifter fra diverse nettsider, og det var følgende:

Franskmennene vant en Oscar. Nordmennene vant ingen. Og Meryl Streep mottok Oscaren i en gullkjole på samme måte som i 1983, da hun også hadde på seg en gullkjole(!!!).

Hippe pakistanere

En gang så jeg en reportasje på en pakistansk TV-kanal om et kunstnerisk Universitet i Islamabad. Der så pakistanerne ut som hipstere, hippier og indiekids med tredagersskjegg og stripete t-skjorter.

Jeg la til og med merke til noen gutter som jeg syntes var kjekkaser, noe jeg aldri syns om pakistanere i Norge fordi jeg aldri har møtt noen med den fete stilen her (ikke at de ikke finnes bare fordi jeg ikke har funnet dem).

Hei. Det har skjedd en utvikling også i Pakistan.

Kjølig musikk fra Pakistan

Det var da jeg oppdaget 24 år gamle Asfandyar Khan (også fra Islamabad). Han er musiker og har laget blant annet dette:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dette for meg var større enn det kanskje virker som. Dette var første gang jeg hørte musikk fra Pakistan som ikke var tradisjonell etnisk musikk. Dette i sin omgang fikk meg til å innse at det finnes pakistanere som kanskje er mer like meg, som liker litt ”annerledes” ting, som kan leke og eksperimentere og som kan skape noe kreativt uten at det nødvendigvis er så sabla kulturelt og innenfor den aksepterte rammen.

Opp og frem

Så klarte Pakistan plutselig å vinne en Oscar, noe jeg heller ikke hadde sett for meg skulle skje. Når det gjelder filmverden, er det ingen hemmelighet, at vår kjære nabo India har briljert med Bollywood-industrien. Pakistans forsøk på å matche med Lollywood er jo bare trist.

Men nå skjer det saker og ting, og kanskje, bare kanskje, er Pakistan det neste store.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP