Hopp til innhold

Himmelsk meatloaf

Når vanlig kjøttpudding blir for kjedelig, er Lises himmelske meatloaf løsningen. 

Himmelsk meatloaf
Foto: NRK

Du trenger

1,5 l brødform

500 g kjøttdeig av svin, familiekjøttdeig

eller kyllingkjøttdeig

1 løk

1-2 hvitløkfedd

4 ss revet parmesan

1 ss hakket frisk oregano eller 1 ts tørket

en håndfull hakket persille

1 egg, sammenpisket

1 ss potetmel

6-8 skiver spekeskinke eller tynne skiver bacon

salt og pepper

Poteter i sjalottløk og tomatvinagrette:

800 g gode faste poteter, gjerne små

2 ts Dijon sennep

2 ss hvitvinseddik eller sherryeddik

1 dl olivenolje

3 sjalottløk, finhakket

1 dl hakkede soltørkede tomater

en håndfull hakket persille eller gressløk

salt og kvernet pepper

Fremgangsmåte:

Finhakk løk, hvitløk og oregano. Kjør det eventuelt raskt i en hurtigmikser. Bland løk, urter og potetmel sammen med kjøttdeigen. Tilsett parmesan og egg, salt og pepper. Bland det hele godt med sleiv eller bruk hendene. Smør en brødform med litt olje og kle den med skinken. La skinken henge litt over kanten. Fyll formen med farsen, press den godt sammen og brett skinken over toppen. Sett formen i et varmt vannbad og bak kjøttpuddingen i ca.1 t ved 180 grader.( Eller dropp vannbad og stek ved 150 grader i ca.45 minutter) Vask og kok potetene møre i lettsaltet vann. Skrell dem om du vil og del potetene i passende biter. Visp sammen sennep og eddik.Fortsett å vispe mens du tilsetter oljen i en tynn stråle. Ha i sjalottløk, tomater og persille. Smak til med salt og pepper og bland vinagretten med de varme potetene.

Tips:

Kjøttpuddingen kan godt serveres med salat, eller kokte grønnsaker, poteter og lys saus/fløtesaus. Lag lys saus av kraften som kommer i formen, spe med litt melk.

Litt av spekeskinken kan hakkes opp og blandes inn i farsen.

Et juksetips er å blande litt ekstra urter inn i ferdig medisterfarse.

Bruk helst "semi dried" tomater til potetene eller gode, myke tørkede tomater i olje. Får du ikke tak i det er det bedre å droppe tomatene eller tilsette noen delte cherrytomater.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.