NRK Meny
Normal

Himmelsk meatloaf

Når vanlig kjøttpudding blir for kjedelig, er Lises himmelske meatloaf løsningen. 

Himmelsk meatloaf
Foto: NRK

Du trenger

1,5 l brødform

500 g kjøttdeig av svin, familiekjøttdeig

eller kyllingkjøttdeig

1 løk

1-2 hvitløkfedd

4 ss revet parmesan

1 ss hakket frisk oregano eller 1 ts tørket

en håndfull hakket persille

1 egg, sammenpisket

1 ss potetmel

6-8 skiver spekeskinke eller tynne skiver bacon

salt og pepper

Poteter i sjalottløk og tomatvinagrette:

800 g gode faste poteter, gjerne små

2 ts Dijon sennep

2 ss hvitvinseddik eller sherryeddik

1 dl olivenolje

3 sjalottløk, finhakket

1 dl hakkede soltørkede tomater

en håndfull hakket persille eller gressløk

salt og kvernet pepper

Fremgangsmåte:

Finhakk løk, hvitløk og oregano. Kjør det eventuelt raskt i en hurtigmikser. Bland løk, urter og potetmel sammen med kjøttdeigen. Tilsett parmesan og egg, salt og pepper. Bland det hele godt med sleiv eller bruk hendene. Smør en brødform med litt olje og kle den med skinken. La skinken henge litt over kanten. Fyll formen med farsen, press den godt sammen og brett skinken over toppen. Sett formen i et varmt vannbad og bak kjøttpuddingen i ca.1 t ved 180 grader.( Eller dropp vannbad og stek ved 150 grader i ca.45 minutter) Vask og kok potetene møre i lettsaltet vann. Skrell dem om du vil og del potetene i passende biter. Visp sammen sennep og eddik.Fortsett å vispe mens du tilsetter oljen i en tynn stråle. Ha i sjalottløk, tomater og persille. Smak til med salt og pepper og bland vinagretten med de varme potetene.

Tips:

Kjøttpuddingen kan godt serveres med salat, eller kokte grønnsaker, poteter og lys saus/fløtesaus. Lag lys saus av kraften som kommer i formen, spe med litt melk.

Litt av spekeskinken kan hakkes opp og blandes inn i farsen.

Et juksetips er å blande litt ekstra urter inn i ferdig medisterfarse.

Bruk helst "semi dried" tomater til potetene eller gode, myke tørkede tomater i olje. Får du ikke tak i det er det bedre å droppe tomatene eller tilsette noen delte cherrytomater.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.