Du trenger
1,5 l brødform
500 g kjøttdeig av svin, familiekjøttdeig
eller kyllingkjøttdeig
1 løk
1-2 hvitløkfedd
4 ss revet parmesan
1 ss hakket frisk oregano eller 1 ts tørket
en håndfull hakket persille
1 egg, sammenpisket
1 ss potetmel
6-8 skiver spekeskinke eller tynne skiver bacon
salt og pepper
Poteter i sjalottløk og tomatvinagrette:
800 g gode faste poteter, gjerne små
2 ts Dijon sennep
2 ss hvitvinseddik eller sherryeddik
1 dl olivenolje
3 sjalottløk, finhakket
1 dl hakkede soltørkede tomater
en håndfull hakket persille eller gressløk
salt og kvernet pepper
Fremgangsmåte:
Finhakk løk, hvitløk og oregano. Kjør det eventuelt raskt i en hurtigmikser. Bland løk, urter og potetmel sammen med kjøttdeigen. Tilsett parmesan og egg, salt og pepper. Bland det hele godt med sleiv eller bruk hendene. Smør en brødform med litt olje og kle den med skinken. La skinken henge litt over kanten. Fyll formen med farsen, press den godt sammen og brett skinken over toppen. Sett formen i et varmt vannbad og bak kjøttpuddingen i ca.1 t ved 180 grader.( Eller dropp vannbad og stek ved 150 grader i ca.45 minutter) Vask og kok potetene møre i lettsaltet vann. Skrell dem om du vil og del potetene i passende biter. Visp sammen sennep og eddik.Fortsett å vispe mens du tilsetter oljen i en tynn stråle. Ha i sjalottløk, tomater og persille. Smak til med salt og pepper og bland vinagretten med de varme potetene.
Tips:
Kjøttpuddingen kan godt serveres med salat, eller kokte grønnsaker, poteter og lys saus/fløtesaus. Lag lys saus av kraften som kommer i formen, spe med litt melk.
Litt av spekeskinken kan hakkes opp og blandes inn i farsen.
Et juksetips er å blande litt ekstra urter inn i ferdig medisterfarse.
Bruk helst "semi dried" tomater til potetene eller gode, myke tørkede tomater i olje. Får du ikke tak i det er det bedre å droppe tomatene eller tilsette noen delte cherrytomater.