NRK Meny
Normal

Himmelrike for biffelskere

Saftig biff med hjemmelaget bernaise. Her ser du hvordan det skal gjøres!

Biff med bernaise
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Dette trenger du:

Entrcotè

Usaltet smør

Hvitløk

Løk

Hvitvin

Hvitvinseddik

Egg

Estragon

Mandelpoteter

Timian

Salat

Olje

Salt/pepper

Slik gjør du:

Entrecote

Kjøttet saltes og pepres godt. Stek biffen i litt olje på medium varme. Stek biffen på begge sider, slik at den blir gylden brun. Da lukkes alle porer, og kjøttet blir saftig.

Ha hvitløk og smør i pannen. Trekk pannen av platen, og la kjøttet hvile i fem minutter, Deretter setter du pannen tilbake på platen i ca to minutter. Fortsett prosedyren med fem minutters pause, og to minutter på platen, til du har fått ønsket konsistens.

Røstipotet

Rasp 12 mandelpoteteter med skallet på. Bland det med fire eggeplommer og ca to ss med finhakket timian. (her kan du bruke andre krydder, løk osv). Saltes og pepres godt, stek på medium varme til den er gylden brun. Stek deretter i ovnen på 180 grader i ca 10 min.

Bernaise

Hell en dl hvitvinseddik, to dl hvitvin, to ss charlottenløk og ca tre stilker estragon i en kjele. La blandingen syde på svak varme til den er redusert til 1/3 av sin opprinnelige mengde. Sil blandingen over tre eggeplommer, og pisk luftig sammen over vannbad.

Så blander du forsiktig inn klaret, usaltet smør. Klaret smør lager du ved å smelte smøret på veldig svak varme. Etterhvert vil du se at melkestoffene faller til bunnen. Det er den klare væsken som blir igjen på toppen du skal bruke. Bland inn hakket estragon.

Løkkompott

Fem løk kuttes tynne ringer og legges i panne med olje og litt salt. Stek på svak varme. Når saften siger ut av løken skal du skru tempraturen opp og løken stekes til den blir karamelisert i sin egen væske. Men pass på at den ikke blir brun!

Salt og pepre etter smak.

Serveres med salat etter ønske.

Se hvordan du lager himmelsk biff 1

Se hvordan du lager himmelsk biff 2

Kulturstrøm

  • – Kulturpolitikken må styrke folk

    – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.

  • – Kulturutbytte, men ikke i penger

    Norges utbytte av programmet som har kostet Norge nærmere 167 millioner kroner de siste tre årene er vanskelig å måle i kroner og øre, men programmet er likevel verdifullt, skriver Kulturdepartementet. De har fått evaluert Norges deltakelse i EU-programmet «Kreativt Europa». Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum. Les hele rapporten her.