Himmelblå beste TV-drama

Her er alle vinnerne fra Gullruten 2009.

Line Verndal og Lena Kristin Ellingsen på Gullruten

Himmelblå-skuespillerne Line Verndal og Lena Kristin Ellingsen etter prisutdelingen.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Himmelblå var nominert sammen med «Berlinerpoplene», «Hvaler» og «En god nummer to», og stakk av med kveldens første pris.

Siste episode av Himmelblå satte seerrekord, med hele 1.309.000 seere.

Les: Tidenes dramasuksess
Les: Kim klar for mer Himmelblå
Se: Himmelblå i nett-TV

Lena Kristin Ellingsen sørget for kveldens andre pris til «Himmelblå», da hun vant den gjeve prisen Årets kvinnelige skuespiller.

Beste mannlige skuespiller ble veteranen Espen Skjønberg, for sin rolle i «Berlinerpoplene». En rørt Skjønberg ble møtt med stående applaus fra publikum.

- Arbeidet med Berlinerpoplene var en fin tid. Jeg vil takke alle som var med foran og bak kamera, sa Skjønberg.

TV-kokk ble beste programleder

Beste mannlige programleder ble TV-kokken Eyvind Hellstrøm fra TV3. Han slo ut Thomas Numme fra «Senkveld», Petter Schjerven fra «Tingenes tilstand», og Hans Olav Brenner fra «Bokprogrammet».

- Jeg vet ikke hvem som har føkket opp dette, men jeg er litt sjokkert. Jeg har holdt på med dette i seks måneder, hva har dere andre gjort feil? sa Hellstrøm i takketalen.

Hellstrøms serie «Hellstrøm rydder opp» måtte imidlertid se seg slått av NRKs « Den store reisen » i kategorien Beste realityserie.

Bjørn Hansen hedret

Bjørn Hansen

Bjørn Hansen.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

NRK-veteranen Bjørn Hansen dukket opp for å dele ut prisen for Årets beste fakta- eller aktualitetsprogram, som gikk til Spekter for dokumentaren «Israel, hva nå?».

På slutten av programmet ble Hansen selv hedret, da han fikk Gullrutens hederspris.

«Han har vist stort engasjement for politikk og utenriksstoff, og har vekket interessen hos både unge og eldre», het det i juryens begrunnelse.

- Dette var svært uventet, og jeg kan ikke si annet enn at jeg føler en intens glede over å ha fått en pris som dette, sa Hansen.

Les: Fikk Gullrutens hederspris

En annen som ble hedret var Oddgeir Bruaset, som fikk folkets TV-pris for «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Nytt på nytt årets humorprogram

Nytt på Nytt, som feirer 10-årsjubileum i år, vant prisen for beste humorprogram.

Jon Almaas og Knut Nærum benyttet takketalen til å ramse opp alle som jobber med programmet, og kunne opplyse at Linn Skåber hadde "bortprioritert" prisutdelingen.

Knut Nærum og Jon Almaas på Gullruten

Knut Nærum og Jon Almaas møtte opp uten Linn Skåber.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Ravi vant prisen for beste underholdningsprogram med «Landeplage», og slo populære programmer som «Senkveld» og «Skal vi danse».

I kategorien Beste barne- eller ungdomsprogram, var det « Amigo » fra NRK Super som vant. Kanalens andre ungdomssatsing, « AF1 », vant prisen Årets nyskapning.

Fagpriser til Berlinerpoplene

Fredag ble fagprisene utdelt på Ole Bull Scene, der NRK Drama hanket inn ytterligere to priser for «Berlinerpoplene».

Anders T. Andersen fikk prisen for beste regi, mens Siri Langdalen og Odd Erling Høgberg fikk prisen for beste lysdesign/scenografi.

Pris ble det også til «Kodenavn Hunter», der Fredrik Berg ble hedret for beste lyddesign.

Kulturstrøm

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm