Hopp til innhold

Hilsen fra Norge!

Norges styggeste og vakreste postkort er nå kåret!

Et klassisk postkort
Foto: Pål Plassen / NRK

Sommeren er høytid for å skrive postkort, en tradisjon nordmenn har holdt på siden slutten av 1880-årene. Alle som har vært på ferie i år vet at det finnes mye rart når det gjelder postkortmotiv. Norgesglasset ba sine lyttere om hjelp til å finne de styggeste og de peneste postkortene, og kortene strømmet inn.

Se alle kandidatene her!

Ikke så mye som før

Postkort
Foto: Colourbox

- Vi sender litt færre postkort enn vi gjorde før, forteller Terje Bjørnerås, distriktssjef i Posten Norge.

Men fortsatt sender 7 av 10 et postkort om sommeren, og til sammen strømmer det 4 millioner kort gjennom postens system hver sommer.

Også produsenten merker nedgang

Torgrim Dalen i produktansvarlig i Aune Forlag som produserer store mengder turistkort hvert år merker også en viss nedgang.

I fjor solgte vi 2,4 millioner såkalte turistkort, men siden 2005 har det vært en tilbakegang på ca 100 000 færre postkort i året.

For å gjøre noen glade

Det er noen områder i Norge som peker seg ut som typiske postkortsteder.
Oslo, Bergen, Trondheim, Nordkapp, Geiranger, Prekestolen og så kommer det mye fra Hurtigruta, forteller Bjørnerås i Posten.

- Hvorfor sender vi egentlig en sånn liten pappbit når vi er ute på tur?

Da det første billedkortet ble sendt i 1887 var kanskje funksjonen en annen i dag, nå sender vi for å gjøre noen glade, sier Bjørnerås.

Juryen:

Torgrim Dalen og Terje Bjørnerås

Torgrim Dalen og Terje Bjørnerås var juryen.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Torgrim Dalen og Terje Bjørnerås var jury da Norgesglasset skulle vurdere det peneste og det styggeste postkortet som kom inn.

- Et dårlig postkort er et kort som ikke forteller oss noe. Et godt postkort skal gi deg noe, enten flere fline bilder eller et enkelt bilde med god stemning og noe typisk norsk, sier juryen.

Norges vakreste postkort

3. plass

Postkort Isbjørn
Foto: NRK

Juryens vurdering: Vi synes de to isbjørnene var fine, kortet er stemningsfullt.

2. plass

Postkort Nordkapp
Foto: NRK

Panoramakortet fra Nordkapp har jo et flott motiv med midnattssol. Flott å se på for dem som aldri har vært der.

1. plass

Postkort Hell
Foto: NRK

Dette kortet er faktisk det mest populære i dag med 1,5 solgte eksemplarer til nå. Kortet er fra 1964 og kortet er manipulert, faktisk er himmelen hentet fra Afrika for å få den rette stemningen. Når et kort selger så mye etter så mange år så er det jo spesielt Det er et pent kort, selv om kvaliteten er litt dårlig.

Norges styggeste postkort

3. plass

Postkort Troll
Foto: NRK

Juryens vurdering: Innsenderen synes dette er et stygt kort, og juryen deler hennes oppfatning

2. plass

POstkort Opera
Foto: NRK

Juryens vurdering: Vi synes operaen er vakker, men dette er et stusselig og trist kort, det er rett og slett stygt.

1. plass

Postkort Steinbit
Foto: NRK

Juryens vurdering: Det synes vi var stygt! Det er intetsigende, vi ville ikke sendt dette kortet til noen.


Gratulerer!

Torgrim Dalen, Pål Plassen, Terje Bjørnerås

Torgrim Dalen, Pål Plassen i Norgesglasste og Terje Bjørnerås.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Kulturstrøm

 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.

 • Finske journalister dømt for avsløring av forsvarshemmeligheter

  Den ene straffes med bøter, mens den andre slipper straff. En redaktør, som også var tiltalt, ble fredag frikjent av domstolen i Helsingfors. Artikkelen som journalistene er dømt for, ble publisert av avisa Helsingin Sanomat i 2017 og omhandlet etterretningsorganisasjonen Signalunderrättelsecentret. Journalistene brukte hemmeligstemplede dokumenter i arbeidet med artikkelen, ifølge den finske kringkasteren Yle.

  (NTB)

 • Over 4000 år gamme mumie funnet i Egypt

  Arkeologer i Egypt har funnet en mumie i en forseglet sarkofag som har vært lukket i 4300 år.

  Det dreier seg om levningene etter en mann som het Kekashepes. Funnet kan være et av de eldste og mest fullstendige i Egypt noensinne av en person som ikke var kongelig, melder BBC.

  Mumien er dekket av bladgull og ble oppdaget torsdag i en 15 meter dyp sjakt på gravstedet Saqqara sør for Kairo. Tre andre graver ble også funnet