Normal

Mesterstykke og tankekors

Ballade-tolkning i verdensklasse. Og samtidig en produksjon som blir et tankekors, sier jazzanmelder Erling Wicklund om vokalisten Hilde Hefte og pianist og arrangør Egil Kapstads møte med Praha-filharmonien på CDen “An Evening in Prague”.

 

Hilde Hefte i Praha
Foto: presse

Med sin musikalske aften i Praha plasserer Hilde Hefte og Egil Kapstad seg stille og rolig i verdensklassen av balladetolkere. CDen An evening in Prague er et mesterstykke med utsøk repertoar-plukking, rålekker innpakning og framføring i særklasse. For disse sangene kan ikke være lette å synge hviskende svakt, med autoritet og klokkerein intonasjon, og i tillegg med troverdig innlevelse og personlighet.

Giganten Kapstad

Hilde Hefte gjør det. Og hun storkoser seg åpenbart i selskap med Praha-filharmonien. Men ved sin side har hun da også giganten Egil Kapstad som her tar i bruk all sin mesterskap i harmonisk kreativitet og orkestreringskunst. Det er en oppvisning som summerer opp og setter prikken over i’en i en lang tradisjon. Så langt kom det 20. århundres balladekunst, nå er alt sagt.

 

Hva er det de gjør? De tolker, som om musikken var deres egen – skapt i dag. De tilfører også små detaljer som løfter den litt nærmere vår tid. Men hele tiden med usvikelig lojalitet til utgangspunktet. Kapstad leverer den rene lærebok i orkestreringsmuligheter. En inviterende cellostemme her, en merkelig liten glissando der, mettet men allikevel gjennomsiktig strykerklang, varme og neddempede messingblåsere, lyttende stillhet som griper.

 

Tar ingen sjanser

Jazzmessig har vi også mye å glede oss over, det er stadig nerve og spenst i Kapstads pianistklo. Den svenske tenoristen Nisse Sandström bidrar også med små solos i stil og uttrykk som legger seg nær opp til salige Bjarne Nerems. Dermed skaper han en farlig påminnelse om Nerems storhet, for i motsetning til ham tar Sandström ingen sjanser, han eksploderer aldri som den nervøse Nerem vil ha gjort, og vi får aldri de utrolig virtuose utbrudd som kunne ha løftet plata til enda større høyder.

 

Tankekors

Praha-filharmonikerne spiller storartet, og det tsjekkiske lydopptaket er upåklagelig. Dermed melder tankekorset seg: Selvsagt er det hyggelig at tsjekkisk-norske bånd knyttes, men er årsaken at våre egne symfoniorkestre er utilgjengelige for denne type produksjoner? At de rett og slett er for dyre? I så fall har kultur-Norge slått beina under seg selv.

 

Det andre tankekorset er repertoaret. For i all sin velklingende prakt skaper ikke denne plata noe nytt, og flytter ingen grenser. Av de ti låtene er bare én komponert av tospannet Kapstad og Hefte. Resten av TONO-avregningen går rett til velfødde arvinger i USA. Det er for dumt. Med norske originalkomposisjoner hadde An Evening in Prague vært sensasjonell og viktig i både internasjonal og norsk musikk. Så vi venter spent på oppfølgeren.

Hør anmeldelsen

 

Kulturstrøm

 • Uortodoks prisvinner

  Pris til uortodoks cellist og komponist

  Lene Grenager fikk i går Arne Nordheims komponistpris 2018 på 200 000 kr. Prisen ble delt ut under Ultima-festivalen, av kulturminister Trine Skei Grande, som uttalte «Vi trenger musikk og kunstuttrykk som utfordrer vanetenkingen vår, og som er med på å bevare gjennom å forandre.»

 • Michelet på førsteplass

  Jon Michlets siste bok «Krigerens hjemkomst» går rett inn på førsteplass på Boklista for skjønnlitteratur for etter si første veke i sal, melder Bok365.. NRKs anmelder kalte boka eit verdig punktum for den store bokserien om krigsseglarane.

  jon michelet
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
 • Må tilbringe 28 år i fengsel

  Rapprodusenten Marion «Suge» Knight har inngått en avtale med amerikansk påtalemyndighet om å tilbringe 28 år i fengsel for å ha kjørt på og drept en mann for tre år siden. Avtalen ble inngått i et rettslokale i Los Angeles kun dager før rettssaken mot Knight skulle starte. Påkjørselen skal ifølge nyhetsbyrået AFP ha skjedd etter en pengekrangel om filmen «Straight Outta Compton» som handler om rapgruppen N.W.A. Knight, som i sin tid var med på å starte plateselskapet Death Row Records. En annen man ble skadet. Rapperen risikerte livstid.

  Suge Knight
  Foto: Gary Coronado / AP