Hevingen av «Maud» er i gang

Akkurat nå foregår en krevende operasjon i Cambridge Bay i Canada. Målet er å få løftet Amundsens polarskip «Maud» opp fra havbunnen.

Slik ser det ut rundt Maud akkurat nå.

Slik så det ut rundt «Maud» i midten av juli 2016. Skipet sank i 1931 og ligger på ca 10 meters dyp i Cambridge Bay.

Foto: Jan Wanggaard

– Nå nærmer vi oss et punkt der vi begynner å håpe at «Maud» endelig kan komme i flytestilling. Det er lenge siden sist og et stort øyeblikk for oss, sier prosjektleder Jan Wanggaard fra Tandberg Eiendom.

Han har med seg et team på rundt fem mann som for øyeblikket befinner seg i Cambridge Bay i Canada. Der jobber de med å få fylt luftballonger under vann slik at skroget kan løftes varsomt opp.

– Denne uka er vi inne i siste del av monteringsarbeidet med løfteballonger. Den veier jo mellom 200-300 tonn under vann, så det er et utfordrende håndarbeid, forteller han fra satelittelefon.

«Maud» i mai 2016

Skipet «Maud» i starten av mai 2016 når isen fremdeles ligger rundt.

Foto: Jan Wanggaard / Privat

Vanskelig klima

Arbeidet er svært krevende og har vært planlagt i mange år. Flere ganger har de måttet utsette på grunn av vanskelige forhold. I fjor måtte de reise hjem uten «Maud».

– Det er en temperatur her på minus 35 grader frem til april-mai, så vi har kun 2-3 måneder å jobbe på før isen igjen fryser rundt skroget, sier Wanggaard.

Jan Wanggård, prosjektleder for "Maud returns home".

Jan Wanggaard, prosjektleder for 'Maud returns home'.

Foto: Privat

Trist skjebne

Mens polarskutene «Gjøa» og «Fram» er godt bevart for ettertiden, led skipet «Maud» en annen skjebne. Skipet ble bygget til Roald Amundsens andre ekspedisjon til Arktis. Målet var å seile inn i nordområdene og la skipet fungere som en forskningsstasjon, men det ble isteden solgt til kreditorer i 1925, og sank seks år senere.

– Båten fortjener en annen skjebne enn det den fikk, sier Wanggaard om bakgrunnen for prosjektet.

Slik ser Maud ut fra land.

Stig Pettersen gjør klar neste dags arbeid. I bakgrunnen skimtes «Maud».

Foto: Jan Wangaard / Privat

Nå er målet å få skipet hjem til Vollen i Asker der den seilte avgårde for nøyaktig 100 år siden.

– Det er en drøm å kunne lage et hus til «Maud». Skipet bidro til et fantatsisk vitenskapelig arbeid, og er en viktig del av norsk kulturhistorie som folk kjenner lite til, sier Wanggaard.

Kulturstrøm

  • Boksalget fortsetter å falle

    Omsetningen av bøker har falt med fire prosent i år, og inkluderer sakprosa, skjønnlitteratur, underholdningsbøker, billigbøker, verk og serier per 30. november. Skjønnlitteratur for voksne har alene falt med ti prosent, mens oversatt litteratur for barn falt med 12 prosent. Norsk skjønnlitteratur for barn er den eneste kategorien med vekst. Siden i fjor har salget økt med nesten 14 prosent. (NTB)

    Illustrasjonsbilder fra barnehagemiljø
    Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix