Hopp til innhold

Hevingen av «Maud» er i gang

Akkurat nå foregår en krevende operasjon i Cambridge Bay i Canada. Målet er å få løftet Amundsens polarskip «Maud» opp fra havbunnen.

Slik ser det ut rundt Maud akkurat nå.

Slik så det ut rundt «Maud» i midten av juli 2016. Skipet sank i 1931 og ligger på ca 10 meters dyp i Cambridge Bay.

Foto: Jan Wanggaard

– Nå nærmer vi oss et punkt der vi begynner å håpe at «Maud» endelig kan komme i flytestilling. Det er lenge siden sist og et stort øyeblikk for oss, sier prosjektleder Jan Wanggaard fra Tandberg Eiendom.

Han har med seg et team på rundt fem mann som for øyeblikket befinner seg i Cambridge Bay i Canada. Der jobber de med å få fylt luftballonger under vann slik at skroget kan løftes varsomt opp.

– Denne uka er vi inne i siste del av monteringsarbeidet med løfteballonger. Den veier jo mellom 200-300 tonn under vann, så det er et utfordrende håndarbeid, forteller han fra satelittelefon.

«Maud» i mai 2016

Skipet «Maud» i starten av mai 2016 når isen fremdeles ligger rundt.

Foto: Jan Wanggaard / Privat

Vanskelig klima

Arbeidet er svært krevende og har vært planlagt i mange år. Flere ganger har de måttet utsette på grunn av vanskelige forhold. I fjor måtte de reise hjem uten «Maud».

– Det er en temperatur her på minus 35 grader frem til april-mai, så vi har kun 2-3 måneder å jobbe på før isen igjen fryser rundt skroget, sier Wanggaard.

Jan Wanggård, prosjektleder for "Maud returns home".

Jan Wanggaard, prosjektleder for 'Maud returns home'.

Foto: Privat

Trist skjebne

Mens polarskutene «Gjøa» og «Fram» er godt bevart for ettertiden, led skipet «Maud» en annen skjebne. Skipet ble bygget til Roald Amundsens andre ekspedisjon til Arktis. Målet var å seile inn i nordområdene og la skipet fungere som en forskningsstasjon, men det ble isteden solgt til kreditorer i 1925, og sank seks år senere.

– Båten fortjener en annen skjebne enn det den fikk, sier Wanggaard om bakgrunnen for prosjektet.

Slik ser Maud ut fra land.

Stig Pettersen gjør klar neste dags arbeid. I bakgrunnen skimtes «Maud».

Foto: Jan Wangaard / Privat

Nå er målet å få skipet hjem til Vollen i Asker der den seilte avgårde for nøyaktig 100 år siden.

– Det er en drøm å kunne lage et hus til «Maud». Skipet bidro til et fantatsisk vitenskapelig arbeid, og er en viktig del av norsk kulturhistorie som folk kjenner lite til, sier Wanggaard.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.