NRK Meny
Normal

Hevingen av «Maud» er i gang

Akkurat nå foregår en krevende operasjon i Cambridge Bay i Canada. Målet er å få løftet Amundsens polarskip «Maud» opp fra havbunnen.

Slik ser det ut rundt Maud akkurat nå.

Slik så det ut rundt «Maud» i midten av juli 2016. Skipet sank i 1931 og ligger på ca 10 meters dyp i Cambridge Bay.

Foto: Jan Wanggaard

– Nå nærmer vi oss et punkt der vi begynner å håpe at «Maud» endelig kan komme i flytestilling. Det er lenge siden sist og et stort øyeblikk for oss, sier prosjektleder Jan Wanggaard fra Tandberg Eiendom.

Han har med seg et team på rundt fem mann som for øyeblikket befinner seg i Cambridge Bay i Canada. Der jobber de med å få fylt luftballonger under vann slik at skroget kan løftes varsomt opp.

– Denne uka er vi inne i siste del av monteringsarbeidet med løfteballonger. Den veier jo mellom 200-300 tonn under vann, så det er et utfordrende håndarbeid, forteller han fra satelittelefon.

«Maud» i mai 2016

Skipet «Maud» i starten av mai 2016 når isen fremdeles ligger rundt.

Foto: Jan Wanggaard / Privat

Vanskelig klima

Arbeidet er svært krevende og har vært planlagt i mange år. Flere ganger har de måttet utsette på grunn av vanskelige forhold. I fjor måtte de reise hjem uten «Maud».

– Det er en temperatur her på minus 35 grader frem til april-mai, så vi har kun 2-3 måneder å jobbe på før isen igjen fryser rundt skroget, sier Wanggaard.

Jan Wanggård, prosjektleder for "Maud returns home".

Jan Wanggaard, prosjektleder for 'Maud returns home'.

Foto: Privat

Trist skjebne

Mens polarskutene «Gjøa» og «Fram» er godt bevart for ettertiden, led skipet «Maud» en annen skjebne. Skipet ble bygget til Roald Amundsens andre ekspedisjon til Arktis. Målet var å seile inn i nordområdene og la skipet fungere som en forskningsstasjon, men det ble isteden solgt til kreditorer i 1925, og sank seks år senere.

– Båten fortjener en annen skjebne enn det den fikk, sier Wanggaard om bakgrunnen for prosjektet.

Slik ser Maud ut fra land.

Stig Pettersen gjør klar neste dags arbeid. I bakgrunnen skimtes «Maud».

Foto: Jan Wangaard / Privat

Nå er målet å få skipet hjem til Vollen i Asker der den seilte avgårde for nøyaktig 100 år siden.

– Det er en drøm å kunne lage et hus til «Maud». Skipet bidro til et fantatsisk vitenskapelig arbeid, og er en viktig del av norsk kulturhistorie som folk kjenner lite til, sier Wanggaard.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.